Σαν σήμερα, το 1976 ένα περίεργο ατύχημα πέτυχε εκεί που απέτυχαν βασανιστές και δολοφόνοι. Ο Αλέξανδρος Παναγούλης οδηγώντας το αυτοκίνητό του, ξέφυγε από την πορεία του και πέρασε στην αιωνιότητα. 
Το φέρετρο σκεπασμένο με σεντόνι που κέντησε η μητέρα του με ταινία όπου αναγραφόταν η φράση «Ο Αλέξανδρος Παναγούλης καταδικάστηκε σε θάνατο γιατί έψαξε την ελευθερία. Το 1976 πέθανε γιατί έψαξε την αλήθεια και την βρήκε». Οι φήμες στον ημερήσιο τύπο της εποχής οργίαζαν και μιλούσαν για εν ψυχρώ δολοφονία. Εικαζόταν πως είχε στην κατοχή του απόρρητα έγγραφα που αποδείκνυαν σχέσεις πολιτικών με την δικτατορία. Δεν αποδείχθηκε ποτέ τίποτε κι αυτή η ηρωική μορφή της σύγχρονης ιστορίας μας απλά έφυγε από ατύχημα.

Σε αυτήν τη χώρα δυστυχώς η κοινή λογική κηδεύεται κάθε μέρα.
Την θυσιάζουν όλοι οι πολιτικοί μας στον βωμό του λαϊκισμού, του πελατειακού κράτους και των συμφερόντων.
Και είναι κρίμα, γιατί σταδιακά μαθαίνουμε να την κακομεταχειριζόμαστε κι εμείς οι υπόλοιποι. Βαφτίζουμε όσα ενισχύουν τα συμφέροντά μας λογικά και όσα αντιτίθενται σε αυτά παράλογα. Έτσι εθιζόμαστε στην αποδοχή του παραλόγου, αρκεί να είναι προς το συμφέρον μας και εν συνεχεία πάμε και ψηφίζουμε με παρόμοια κριτήρια. Και κάπως έτσι προκύπτουν αυτοί που μοιάζουν στον κακό μας εαυτό, αυτόν που συνειδητά υποκρίνεται ότι δεν έχει άλλη επιλογή.
Όπως ακριβώς το έλεγε και ο Χατζιδάκις, «Αν βλέπεις το τέρας και δεν τρομάζεις, να ανησυχείς, γιατί ίσως έχεις αρχίσει να του μοιάζεις».

 
γράφει η ομάδα πολιτικής «ποιοι είμαστε τι θέλουμε» της πολιτικής κίνησης εΜεις
Στην καλή ταινία του 1954 «Θανασάκης ο πολιτευόμενος», προκειμένου να διακωμωδηθεί το νοσηρό πολιτικό περιβάλλον της εποχής, περιγράφεται μια συνεχής, σχεδόν κωμική διαδικασία επαναλαμβανόμενων εκλογών. Η κατάσταση περιγραφόταν μεταξύ των συζητούντων με το γνωστό σε όλους μας «Βαίνομεν προς εκλογάς».
Δυστυχώς η κατάσταση μοιάζει να μην έχει αλλάξει πολύ από τότε. Σπανίως  οι κυβερνήσεις ολοκληρώνουν διακυβέρνηση τετραετίας, όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Προκειμένου να μην υποστούν ανεπανόρθωτη φθορά σε υπαρκτές ή επικείμενες δύσκολες καταστάσεις διακυβέρνησης, προτιμούν να επικαλεστούν εθνικό θέμα, ώστε να προσφύγουν σε εκλογές, να περισώσουν εκλογική δύναμη ή/και να αφήσουν τις δύσκολες αποφάσεις για τον επόμενο.

Το Social.lib είναι ένας δικτυακός τόπος συζήτησης και ανάδειξης των καθημερινών οικονομικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και πολιτικών ζητημάτων υπό το πρίσμα του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού.