Pin It
Ο Tούρκος ηγέτης μπορεί να άλλαξε τη χρήση του ναού της Αγίας Σοφίας και από μουσείο να το μετατρέπει σε 10 μέρες σε τζαμί, αλλά ούτε την αίγλη του αρχιτεκτονικού αυτού κοσμήματος αμαύρωσε ούτε τον συμβολισμό του στην τέχνη και στον πολιτισμό σε παγκόσμιο επίπεδο έχει ακυρώσει. Η Αγία Σοφία όμως παραμένει στην τουρκική γλώσσα Aya Sofya κι αυτό αποτελεί την καλύτερη αναγνώριση, ακόμη και από τους Τούρκους, για την αξία αυτού του μνημείου. Ο Ερντογάν το μόνο που έχει καταφέρει σε ιστορικό επίπεδο είναι να καταγραφεί ως απαίδευτος και ασεβής σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά του προς ένα παγκόσμιο πολιτιστικό σύμβολο.
 
Φυσικά, η πρώτη αντίδραση – και η μόνη, ας μη γελιόμαστε, των πολιτικών μας, ήταν να καταδικάσουν το γεγονός. Ταυτόχρονα, όσοι πληρώνονται δημοσία δαπάνη μέσω θέσεων, που μοιράζει το κόμμα, προσπαθούν να μας πείσουν για το πόσο αποφασισμένοι είναι στην κυβέρνηση να δώσουν ένα καλό μάθημα στον Ερντογάν. Ταυτόχρονα, μας δείχνουν εικόνες από τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας μας, που ενημερώνει τους ομολόγους του από το Λαϊκό Κόμμα για την πρόκληση. Άλλες φωτογραφίες μας δείχνουν τον Πρωθυπουργό να έχει σπάσει τα τηλέφωνα ενημερώνοντας τους ομολόγους του. 
 
Αλήθεια τώρα, δεν είχε πάρει χαμπάρι το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας,  ότι ο Ερντογάν θα άλλαζε τη χρήση της Αγίας Σοφίας, ώστε να ξεκινήσει πολύ νωρίτερα εκστρατεία ενημέρωσης των Ευρωπαίων συνεταίρων μας; Αλήθεια τώρα, δεν γνωρίζει η κυβέρνηση μας ότι στη διεθνή πολιτική πολύ δύσκολα ανατρέπεται μια απόφαση με τέτοιο συμβολισμό κι αν υπάρξει αναδίπλωση θα είναι μέσω συμβιβασμού που θα πληρώσει η χώρα μας μόνο; Αλήθεια τώρα, δεν έχουν βαρεθεί όλες οι κυβερνήσεις από το 1974 και μετά, να τρέχουν ασθμαίνοντας πίσω από τα τετελεσμένα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής;  
 
Υπάρχουν όμως και μερικές αλήθειες, που δεν μπορούν να κρυφτούν. Η πρώτη αλήθεια είναι οι Τούρκοι πολιτικοί έχουν σίγουρα στο μυαλό τους κι αυτό: Πως θα κάνουν την Τουρκία μεγάλη. Μιλώντας με αριθμούς, που δεν μπορεί κάποιος να αμφισβητήσει, αναφέρω ότι  ο Ερντογάν το 2008 έβγαλε την Τουρκία από το ΔΝΤ - είχε μπει σε πρόγραμμα από το 2001- και την έφερε μέσα σε λιγότερο από 10 χρόνια στην 17η θέση οικονομικής ισχύος σε ΟΛΟΝ τον πλανήτη. Το 1998 η Τουρκία είχε περίπου το ίδιο ΑΕΠ με το δικό μας και σήμερα έχει φθάσει να είναι 300% μεγαλύτερο, μάλιστα το 2013 το ΑΕΠ της Τουρκίας σε όρους Αμερικάνικου δολαρίου έφθασε μια ανάσα από το 1 τρις! Το νούμερο αυτό είναι αλήθεια θα αργήσει να το ξαναδεί, κυρίως λόγω της δημοσιονομικής και όχι μόνο πολιτικής που ακολουθείται στη γείτονα χώρα. Δείτε στο παρακάτω συγκριτικό γράφημα τον ρυθμό ανόδου της τουρκικής οικονομίας. 
 orf1
 
 
Η δεύτερη αλήθεια είναι ότι οι Έλληνες πολιτικοί από το 1981 έως το 2010 διαχειρίστηκαν πάνω από 400 δις ευρώ πακέτα από την ΕΕ και κατάφεραν το 2010 να οδηγήσουν σε χρεωκοπία τη χώρα, μειώνοντας ταυτόχρονα το μέσο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα πάνω από 40%. Σίγουρα φταίμε κι εμείς οι πολίτες, όμως την απείρως μεγαλύτερη ευθύνη την έχει αυτός που είναι στο τιμόνι του πλοίου και όχι ο μούτσος ή ο Β΄ μηχανικός. Οι σημερινές τιμές του ΑΕΠ της χώρας είναι μόλις 100%  πάνω από το 1998. 
 
Αν πάμε δε στις άμεσες ξένες επενδύσεις, τότε πραγματικά θα δακρύσουμε με την ανικανότητα (;) του ακριβοπληρωμένου πολιτικού προσωπικού μας, με τους δεκάδες χιλιάδες κομματικά διορισμένους, που φέρνουν μαζί τους. Η Τουρκία δέχεται από το 2004 μέσο όρο 15 δις ευρώ Άμεσες Ξένες Επενδύσεις  κι εμείς, που είμαστε μέλος της ΕΕ, που είχαμε την υπερδεκαετή οικονομική κρίση που μας μαστίζει ακόμα και τις έχουμε περισσότερη ανάγκη, βρισκόμαστε στα 4 δις δολάρια περίπου.  Δείτε στο παρακάτω γράφημα της πορεία των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Τουρκία και στην Ελλάδα.
 orf2
 
 
Η τρίτη αλήθεια είναι ότι η οικονομία επηρεάζει και τις στρατιωτικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ που μπορείς να κάνεις. Στο παρακάτω γράφημα βλέπετε τη διαχρονική εξέλιξη αυτών των δαπανών. Σημασία τόσο δεν έχει να δούμε τα απόλυτα νούμερα των δαπανών, αλλά το ρυθμό που αυξάνονται και είναι ξεκάθαρο ότι, από το 2010 και μετά, στην Ελλάδα σταθερά μειώνονται, προφανώς λόγω της οικονομικής κρίσης στην οποία βρεθήκαμε. 
 
 orf3
 
 
 
Η τρίτη αλήθεια είναι ότι οι Τούρκοι πολιτικοί δεν μένουν στα λόγια, όπως έντεχνα μας παρουσιάζουν οι πολιτικοί μας. Οι Τούρκοι όχι μόνο σου λένε νωρίτερα αυτό που θέλουν να κάνουν, αλλά αυτό που λένε σε ορισμένο χρόνο θα το κάνουν πράξη. Στην Ελλάδα οι πολιτικοί μας και όσοι ζουν από αυτούς χρησιμοποιούν εκφράσεις όπως: «Πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικά μας θα είναι». Είναι η έκφραση-καραμέλα για να δικαιολογήσουν την ανικανότητά τους στο παρόν ή στο μέλλον. 
 
Η τέταρτη αλήθεια, τουλάχιστον όπως την αντιλαμβάνομαι εγώ, περιγράφεται στο παρακάτω υποθετικό διάγγελμα ενός υποθετικού Πρωθυπουργού, που θα ήθελε να πει αλήθειες:
" Αγαπητοί συμπολίτες, 
 Η Τουρκία κάνει ό,τι κάνει, γιατί μπορεί. Όλα στον πλανήτη που ζούμε είναι θέμα ισχύος και όχι θέμα κανόνων. Θα έπρεπε το παράδειγμα της Κύπρου το 1974 να σας είχε ξυπνήσει. Ζητώ βέβαια συγγνώμη εκ μέρους και όλων των προηγούμενων, που από τότε σας κρατάμε σε νάρκωση, πουλώντας σας το παραμύθι ότι: "Εμείς καταδικάζουμε την άδικη και ανάλγητη επίθεση και πάλι με χρόνια και καιρούς..."
 Από την άλλη όμως, αγαπητοί μου συμπολίτες, οι Τούρκοι είναι διατεθειμένοι να χάσουν έως και μερικές χιλιάδες φαντάρους για να υπερασπιστούν τις επιλογές τους. Εμείς; 
 Παρ' όλα αυτά, επειδή υπάρχει λύση για όλα, αρκεί να δώσεις χρόνο και όχι να τον σπαταλάς πώς θα βολέψεις τους κομματικούς σου φίλους και την τσέπη σου, σας ενημερώνω ότι έχουμε σχέδιο -αληθινό αυτή τη φορά- ώστε όταν η Τουρκία κάνει πράξη αυτό που λέει, να έχει μεγάλο κόστος κι εμείς όσο γίνεται μικρότερες απώλειες. "
 

google news iconΤο Social-Lib είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε άμεση ενημέρωση και πρόσβαση στην αρθρογραφία: Social-Lib.gr - Google News .

Έγραψαν Πρόσφατα

Κοινωνικός Φιλελευθερισμός

Το Social.lib είναι ένας δικτυακός τόπος συζήτησης και ανάδειξης των καθημερινών οικονομικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και πολιτικών ζητημάτων υπό το πρίσμα του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού.