Pin It

Συμπληρώνονται σήμερα 46 χρόνια από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη παράνοια της κατοχής μεγάλου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, από τον τουρκικό στρατό.  Δεν ξεχνάμε  ότι η Κύπρος είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία παραμένει διχοτομημένη με τους 4.000 νεκρούς της και 200.000 να ζουν εκτοπισμένοι από τις πατρογονικές τους εστίες. Οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του κυπριακού συνεχίζονται τόσα χρόνια χωρίς όμως ουσιαστική πρόοδο, λόγω της αρνητικής στάσης και της αδιαλλαξίας της Τουρκίας. Χωρίς να ξεχνάμε και την υποστήριξη που δέχεται η Τουρκία από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την Μεγάλη Βρετανία.

Βεβαίως η μεγαλόνησος βρίσκεται σήμερα το ίδιο μακριά από τη λύση του Κυπριακού όσο και τα τελευταία 46 χρόνια.  Ενώ οι διαπραγματεύσεις που γίνονται απασχολούν από λίγο έως ελάχιστο την Ελλαδική κοινή γνώμη, λόγω της κόπωσης του κόσμου από τις προηγούμενες αποτυχημένες διαδικασίες. 

Η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 ή Επιχείρηση Αττίλας όπως την ονόμαζαν ξεκίνησε στις 20 Ιουλίου 1974, πέντε μέρες μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου που έγινε από τον εκλεκτό του Ιωαννίδη Νίκο Σαμψών. Η Τουρκία εισέβαλε στο νησί, προφασιζόμενη το άρθρο 4 της Συνθήκης Εγγυήσεων που πρόβλεπαν οι συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου.

Η 20ή Ιουλίου 1974 βρήκε τον ανατραπέντα πρόεδρο Μακάριο στη Νέα Υόρκη, όπου πήγε για να καταγγείλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας την ελληνική χούντα για το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Μετά την τουρκική εισβολή παραιτήθηκε ο “πρόεδρος”   Σαμψών ενώ ήταν αιτία να καταρρεύσει και η χούντα στην Ελλάδα.  Στις 23 Ιουλίου συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός, με τον τουρκικό στρατό να κατέχει περί το 10% του κυπριακού εδάφους, αλλά να συνεχίζει να διευρύνει την κατεχόμενη ζώνη.

Δυστυχώς η αντίδραση της χουντικής Στρατιωτικής Διοίκησης της Κύπρου την 20η Ιουλίου του 1974, ήταν μηδαμινή. Ελάχιστοι προς τιμή τους αντελήφθησαν την προδοσία και άρχισαν να οργανώνουν μεταξύ τους Ομάδες Μάχης για να αντισταθούν στους εισβολείς. Αλλά ήταν μάταιη. Χωρίς οπλισμό και οργάνωση δεν μπορούσαν να αντιδράσουν όπως έπρεπε.  

Στις 14 Αυγούστου, οι συνομιλίες της Γενεύης που άρχισαν ανάμεσα στην Ελλάδα και Τουρκία κατέρρευσαν και η Τουρκία ξεκίνησε δεύτερη επιχείρηση («Αττίλας ΙΙ») κατά την οποία κατέλαβε το 36,2% του νησιού. Μέλη της ΕΟΚΑ Β΄ είχαν προβεί μετά τον Αττίλα Ι σε σφαγές Τούρκων αμάχων και γυναικόπαιδων στα χωριά Μαράθα, Σανταλάρη και Αλόα, τις οποίες τα Ηνωμένα Έθνη τις περιέγραψαν ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Οι Τούρκοι βρήκαν τότε αφορμή να κατακτήσουν περισσότερο από ό,τι ζητούσαν στη Γενεύη πριν λίγες ώρες. 

Σήμερα με την κρίση στη γειτονιά μας να έχει φθάσει στα ύψη πρέπει να σκεφτούμε τι έγινε το 1974 στην Κύπρο. Μια υποχώρηση έναντι των αξιώσεων της Τουρκίας, όσο μικρή ή μεγάλη κι αν είναι, δεν πρόκειται να την σταματήσει ούτε καν προσωρινά. Αντίθετα θα επιταχύνει την πορεία της προς τη Νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία. Θα επιταχύνει όμως και την υπαρξιακή απειλή που θα αντιμετωπίζει συνεχώς η Ελλάδα. Ως εκ τούτου επιβάλλεται να ενισχύσουμε τις άμυνες μας: πολιτικές - τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό - και στρατιωτικές - με συμμαχίες και ενίσχυση του στρατού μας.

 


google news iconΤο Social-Lib είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε άμεση ενημέρωση και πρόσβαση στην αρθρογραφία: Social-Lib.gr - Google News .

Έγραψαν Πρόσφατα

Κοινωνικός Φιλελευθερισμός

Το Social.lib είναι ένας δικτυακός τόπος συζήτησης και ανάδειξης των καθημερινών οικονομικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και πολιτικών ζητημάτων υπό το πρίσμα του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού.