ΑΟΖ Ελλάδας Αιγύπτου
Pin It
Υπάρχει  μια ερώτηση στον κόσμο για τη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου. Γιατί να γίνει μερική οριοθέτηση και όχι πλήρης; Ο καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης, που εργάστηκε σκληρά για το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, λέει ότι δεν προβλέπεται μερική οριοθέτηση ΑΟΖ. Όμως στη συμφωνία προβλέπεται ρητά ότι τα δύο μέρη δεν σταματάνε τις διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση και του υπολοίπου μέρους της ΑΟΖ. Έτσι, λύνονται και κάποιες απορίες εδώ.
Το δεύτερο θετικό είναι ότι η Ελλάδα, με την Αίγυπτο απέδειξαν σε όλο τον κόσμο ότι όταν γίνεται διάλογος σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο πάντα βρίσκεται μια λύση αποδεκτή. Έστω κι αν εδώ είχαμε ποσοστά 56% - 44% υπέρ της Αιγύπτου, γιατί εκμεταλλεύτηκε το επείγον πρόβλημα μας να ορίσουμε την ΑΟΖ.
Το τρίτο θετικό είναι ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο διεμβολίζει κάθετα τον Τουρκολιβυκό χάρτηβ και φυσικά βάζει τέρμα στην Τουρκική λογική , ό,τι τα νησιά δεν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα .
Το τέταρτο θετικό ήταν ότι πέτυχε η αιφνιδιαστική κίνηση της Αθήνας, αφού ακόμα και μερικώς αποτελεί ένα βασικό σημείο αναφοράς ( που δεν υπήρχε ) , για τα περαιτέρω διπλωματικά βήματά μας .
Η συμφωνία με την Ιταλία και Αίγυπτο δείχνει τον δρόμο για οριοθέτηση της ΑΟΖ και με την Κύπρο. Αυτή φαίνεται να είναι η πρόθεση της Κυβέρνησης . Οπότε θα κλείσει το κενό που δημιουργείται νοτιοανατολικά της Ρόδου και του συμπλέγματος των νήσων του Καστελόριζου
Ίσως προβούμε και στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια σε ορισμένες περιοχές κατά την κρίση μας .
Τέλος από τα θετικά είναι ότι φάνηκε καθαρά σε όλους πού το πάει ο Ερντογάν. Σε σύγκρουση . Γι αυτό η Ελλάδα εδώ πήρε πόντους στο διεθνές στερέωμα. Και ας ακούσαμε μισόλογα στήριξης από την ΕΕ-Μέρκελ και ΝΑΤΟ.
Περιμένουμε να προχωρήσουμε σε συμφωνία με τη Γαλλία και να πιέσουμε χωρίς να φοβόμαστε σε όλα τα φόρα.
Περιμένουμε να στείλουμε μήνυμα ισχυρό στην Γερμανία ώστε να τερματίσει την πολιτική των ίσων αποστάσεων, όπως και, να επιλέξει να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ευρώπης και τα σύνορα της Να υπερασπιστεί τις αξίες της Ενωμένης Ευρώπης και να δείξει αλληλεγγύη σε μία χώρα που απειλείται διαρκώς.
Τελικά το συμπέρασμα που βγαίνει ήταν ότι πρόκειται για μία αναγκαία συμφωνία που εξυπηρετεί μερικώς τα Ελληνικά συμφέροντα (προς το παρόν).

google news iconΤο Social-Lib είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε άμεση ενημέρωση και πρόσβαση στην αρθρογραφία: Social-Lib.gr - Google News .

Έγραψαν Πρόσφατα

Κοινωνικός Φιλελευθερισμός

Το Social.lib είναι ένας δικτυακός τόπος συζήτησης και ανάδειξης των καθημερινών οικονομικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και πολιτικών ζητημάτων υπό το πρίσμα του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού.