Pin It

Η αναγνώριση από τον Μπάιντεν της γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία έχει πολλαπλά ερείσματα και πολλές αναγνώσεις.

Την ιστορική ανάγνωση:

Αντιγράφω από την δήλωση Μπάιντεν. «…Επιβεβαιώνουμε την Ιστορία. Δεν το κάνουμε για να επιρρίψουμε ευθύνες, αλλά για να διασφαλίσουμε ότι αυτό που συνέβη δεν θα επαναληφθεί ποτέ… Ας επιβεβαιώσουμε την κοινή μας δέσμευση για την αποφυγή μελλοντικών ωμοτήτων οπουδήποτε στον κόσμο… ». Ισχύει ότι μια ώριμη χώρα, μια χώρα που έχει Ιστορία (κι όχι απλά «ποινικό μητρώο») μόνον να ωφεληθεί μπορεί από την αναγνώριση των σκοτεινών πλευρών της διαδρομής της. Αλλά η Τουρκία δεν είναι σε μια τέτοια φάση.

Την πολιτική ανάγνωση:

Η στάση του Ερντογάν έχει καταφέρει να προκαλέσει την αντιπάθεια σχεδόν του συνόλου του πολιτικού κόσμου των ΗΠΑ, όπου επιπλέον υπάρχει αξιόλογο αρμενικό και ελληνικό λόμπυ, που διατηρεί στενές σχέσεις με τον Μπάιντεν. Μέχρι στιγμής όλοι οι Αμερικανοί πρόεδροι είχαν αποφύγει την αναγνώριση της γενοκτονίας, υπό τον φόβο της απώλειας μιας ισχυρής συμμάχου στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Μπάιντεν αναδεικνύεται ακριβώς ο αντίποδας του Τραμπ, ως ο πρόεδρος που υποστηρίζει σθεναρά τις παραδοσιακές αμερικανικές αξίες.

Την γεωπολιτική ανάγνωση:

Επισημαίνει τη δυναμική επανάκαμψη της Αμερικής στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό δεν εκφράζεται σήμερα στρατιωτικά. Άλλωστε, η στρατιωτική παρουσία «με τις αρβύλες στο έδαφος» στην περιοχή είχε αρχίσει να εξασθενεί ήδη από την εποχή Ομπάμα, που προτιμούσε την τακτική της χρήσης των δρόνων από τη δαπανηρή (σε χρήμα και αίμα) άμεση στρατιωτική παρέμβαση. Η επανάκαμψή της διαφαίνεται από τη διάθεσή της να ασκήσει ενεργητική πολιτική, και ειδικότερα να προχωρήσει στο «σπάσιμο του τσαμπουκά» του Τούρκου προέδρου, δείχνοντας ότι δεν τον θεωρεί ως τον «νόμιμο διάδοχό» της, που μπορεί να καλύψει το κενό ισχύος που άφησε ο Τραμπ με την αποχώρησή του από την περιοχή. Και τα δείγματα είναι πολλά.

Η τακτική της Τουρκίας

Για την επίτευξη των στόχων της η Τουρκία έχει τρία γερά χαρτιά: τη σημαντικότατη γεωγραφική της θέση – το μέγεθος και την οικονομική της παρουσία – τη διαχρονικότητα της στρατηγικής της. Η τακτική της είναι να προβάλλει απαιτήσεις – να κάνει βήματα προς την επίτευξή τους – να σταματά όταν φοβάται ότι θα αντιμετωπίσει σθεναρή αντίδραση.

Αλήθεια, θυμάται κανείς να άκουσε μετά τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου την Τουρκία να διατυμπανίζει το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», που μέχρι τότε το ακούγαμε στη διαπασών;

Είναι όμως εύκολο για τη Δύση να παραβλέψει τους κινδύνους που συνδέονται με μια παραπέρα ψύχρανση των σχέσεων με την Τουρκία; Δύσκολο και επώδυνο. Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων «πατάει τον κάλο» όχι μόνον του Ερντογάν αλλά και των Κεμαλιστών, που θα ανέμενε κανείς πως θα ήταν η εναλλακτική λύση στη μονοκρατορία του Σουλτάνου.

Οι ηγέτιδες δυτικές δυνάμεις και η συμμόρφωση της Τουρκίας

Αυτό σημαίνει ότι αυξάνονται οι ανάγκες πίεσης ώστε να κρατηθεί η χώρα σε κατάσταση συμμόρφωσης. Για την ώρα φαίνεται πως οι ηγέτιδες δυτικές δυνάμεις (με τη μοναδική παραφωνία της Γερμανίας) είναι αποφασισμένες να την ασκήσουν. Το μέλλον θα δείξει το μέγεθος της αποφασιστικότητάς τους, καθώς και της δικής μας. Γιατί από αυτήν η Τουρκία, έχει και περίσσευμα.

(Ο Νίκος Κουτρέτσης είναι μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας και Συντονιστής της Ομάδας Πολιτικής για την Διπλωματία και την Αμυνα της Κίνησης Κοινωνικού Φιλελευθερισμού "εΜείς")


google news iconΤο Social-Lib είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε άμεση ενημέρωση και πρόσβαση στην αρθρογραφία: Social-Lib.gr - Google News .

Έγραψαν Πρόσφατα

Κοινωνικός Φιλελευθερισμός

Το Social.lib είναι ένας δικτυακός τόπος συζήτησης και ανάδειξης των καθημερινών οικονομικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και πολιτικών ζητημάτων υπό το πρίσμα του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού.