Pin It

Ελπίζω να μην περάσατε την είδηση στο ντούκου: Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ συγκροτούν κοινό μέτωπο στη νοτιοανατολική Ασία για να αντιμετωπίσουν την Κίνα. Έτσι, τα κομμάτια του παζλ αρχίζουν και μπαίνουν στη θέση τους:

  • Ο Μπάιντεν ενστερνίζεται πλήρως τη φιλοσοφία Τραμπ όσον αφορά την «αναγκαιότητα» αντιπαράθεσης με την Κίνα. Το σχετικό δίλημμα είναι γνωστό από τα αρχαία χρόνια κι έτσι σήμερα έχει το όνομα η «παγίδα του Θουκυδίδη»: όταν μια ανερχόμενη δύναμη αμφισβητεί την ηγεμονία μιας δύναμης που ήταν κυρίαρχη ως τώρα, η πιθανότερη έκβαση είναι ο πόλεμος.
  • Η απόσυρση από το Αφγανιστάν φαίνεται τελείως λογική κίνηση για να αποφευχθεί η διάσπαση των δυνάμεων. Οι ΗΠΑ είχαν ήδη πάρει το μάθημά τους: μετά τις επιτυχίες του πρώτου έτους από την εικοσάχρονη παρουσία τους εκεί, ενεπλάκησαν στον ανόητο πόλεμο του Ιράκ, κάτι που έδωσε στους Ταλιμπάν την ευκαιρία να επανέλθουν και, τελικά, να επικρατήσουν. Είναι φανερό ότι σε «κανονικές» συνθήκες (δεν μιλάμε για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο), δεν αντέχουν την πολυτέλεια της σύγκρουσης σε δύο μέτωπα.
  • Οι επί δεκαετίες επισημάνσεις των Βρετανών συντηρητικών ότι το ΗΒ δεν έχει τόσους δεσμούς με την ΕΕ όσους έχει με τους λοιπούς Αγγλοσάξονες, βρίσκουν και αυτές τη θέση τους. Το στρατηγικό τους πλεονέκτημα είναι οι διπλωματικοί (και όχι μόνον) δεσμοί του Βασιλείου με τις παλιές του αποικίες στο πλαίσιο της Κοινοπολιτείας.
  • Η Γαλλία είναι εξοργισμένη, γιατί μένει εκτός νυμφώνος. Χάνει το μεγάλο συμβόλαιο (30 δις ευρώ) με την Αυστραλία για προμήθεια σύγχρονων υποβρυχίων. Αυτά θα τα προμηθεύσει τώρα η Αμερική. Ας μην το ερμηνεύουμε όμως σαν εμπορική κόντρα. Το θέμα είναι μάλλον επιχειρησιακό.

Σημαίνουν όλα αυτά ότι ο πόλεμος είναι προ των πυλών; Όχι βέβαια. Υπάρχουν πολλά μέσα να δοκιμαστούν για την «τιθάσευση» της Κίνας προτού μιλήσουν οι πύραυλοι. Αλλά δείχνουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και την αποφασιστικότητα για την αντιμετώπισή της.
Οπότε το ζήτημα που μπαίνει είναι τι σημαίνουν όλα αυτά για τη δική μας περιοχή. Προφανώς οι ΗΠΑ δεν αποχώρησαν μόνον από το Αφγανιστάν. Αποχωρούν (ή τουλάχιστον υποβαθμίζουν πολύ την παρουσία τους) και σε όλη τη Μέση Ανατολή. Ποιος θα τις αντικαταστήσει; Η Ευρωπαϊκή Ένωση; Πολύ χλομό. Είναι τελείως ανέτοιμη, όχι μόνον στρατιωτικά, αλλά κυρίως πολιτικά. Η ατμομηχανή της – η Γερμανία – έχει τελείως άλλες προτεραιότητες. Η Γαλλία; Πολύ δύσκολο να τα καταφέρει από μόνη της.

Φοβάμαι ότι το προσεχές μέλλον θα είναι πολύ ενδιαφέρον.


google news iconΤο Social-Lib είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε άμεση ενημέρωση και πρόσβαση στην αρθρογραφία: Social-Lib.gr - Google News .

Έγραψαν Πρόσφατα

Κοινωνικός Φιλελευθερισμός

Το Social.lib είναι ένας δικτυακός τόπος συζήτησης και ανάδειξης των καθημερινών οικονομικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και πολιτικών ζητημάτων υπό το πρίσμα του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού.