Pin It

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν φαίνεται ότι θα κρατήσει ακόμη για πολύ. Ήδη, ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχάιλο Ποντόλιακ, φέρεται ότι δήλωσε σήμερα στο Reuters πως, για να σταματήσει ο πόλεμος, οι Ουκρανοί είναι έτοιμοι να απεμπολήσουν τα σχέδιά τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ και να δεχτούν ένα καθεστώς ουδετερότητας.
Ο Ρώσος πρόεδρος όμως δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένος, αφού πέρασε ήδη τον Ρουβίκωνα, να καθίσει στις όχθες του για ψάρεμα. Οι στρατηγικές του βλέψεις δεν είναι στο σύνολό τους ξεκάθαρες, όπως φαίνεται όμως, το λιγότερο που επιθυμεί για την ώρα δεν είναι απλά η ουδετερότητα της χώρας, αλλά και η αντικατάσταση της κυβέρνησής της από ένα καθεστώς ρωσόφιλων ανδρεικέλων. Αυτή είναι άλλωστε μια τέχνη που η Ρωσία την έχει εφαρμόσει κατά κόρον στο παρελθόν και την γνωρίζει καλά.

Οι δυτικές δυνάμεις (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ), εξαρχής δεν είχαν την πρόθεση να εμπλακούν άμεσα οι ίδιες. Αντ’ αυτού προτίμησαν – και σωστά – να εφαρμόσουν ένα ευρύ πακέτο οικονομικών κυρώσεων.

Αλλά νομίζω ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα :

  • Ένα μακροχρόνιο εμπάργκο, μια αποκοπή δηλαδή από αγορές και πόρους, είναι πραγματικά στρατηγικού χαρακτήρα όπλο. Αυτού του είδους η απομόνωση είχε παίξει καθοριστικό ρόλο και στην περίπτωση κατάρρευσης της πρώην ΕΣΣΔ. Στις συγκεκριμένες όμως συνθήκες προϋποθέτει ότι αυτός που το εφαρμόζει είναι έτοιμος να δεχτεί και τις συνέπειες για τον ίδιο. Οι προβλεπόμενες επιπτώσεις του οικονομικού και εμπορικού εμπάργκο - κυρίως ενεργειακή κρίση και ψηλός πληθωρισμός - θα είναι αισθητές στις δυτικές κοινωνίες, που για τους πολίτες τους η ακρίβεια θα είναι παρούσα στην καθημερινή ζωή, ενώ η Ουκρανία είναι μακριά. Μήπως η πολυδιάσπαση των δυτικών χωρών και τα αντικρουόμενα εθνικά και πολιτικά τους συμφέροντα τούς στερούν την βούληση και την αποφασιστικότητα που απαιτείται για μια τέτοια προσπάθεια ;
  • Ακόμα, στο διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου προβάλλεται, ανάμεσα στα άλλα, η προοπτική για μια νέα συσπείρωση γύρω από το ΝΑΤΟ, το “κλινικά νεκρό” NATO όπως το είχε χαρακτηρίσει ο Μακρόν. Πόσο απαλλαγμένο όμως θα είναι το "νέο ΝΑΤΟ" από την γνωστή αμερικανική υπεροψία ; Πόσο θα μπορέσουν οι Ευρωπαϊκές χώρες να ευθυγραμμιστούν με το νέο αμερικανικό γεωστρατηγικό δόγμα αντιπαλότητας με Ρωσία και Κίνα ; Και τι μπορούν να περιμένουν να κερδίσουν από αυτό, πέρα από ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη ;
  • Από την άλλη μεριά, βραχυχρόνιες κυρώσεις δεν έχουν κανένα ουσιαστικό, παρά μόνον επικοινωνιακό αντίκτυπο. Για την ρωσική ηγεσία είναι αναμενόμενες, έχει προετοιμαστεί γι αυτές και είναι αποφασισμένη να τις αψηφήσει. Αν ατονήσουν μετά από μια τυχόν συνθήκη ειρήνης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ο Πούτιν θα έχει κερδίσει το παιχνίδι, χωρίς να χρειαστεί ουσιαστικά να δώσει μάχη. Το σενάριο μάλιστα αυτό δεν είναι και τόσο απίθανο.

Ετσι, η διατήρηση της Ουκρανίας σε κατάσταση ομηρίας είναι ένα δυνατό χαρτί στα χέρια του Ρώσου πρόεδρου. Έχοντάς την ουσιαστικά στην κατοχή του, μπορεί να διαπραγματεύεται με την Δύση όχι για το αν θα μετριάσει την στάση και τις απαιτήσεις του, αλλά για το εάν θα τις σκληρύνει ακόμα περισσότερο, διαιωνίζοντας με τον τρόπο αυτό το παιχνίδι που παίζεται εδώ και χρόνια στις πλάτες του ουκρανικού λαού. Vae Victis.

Ο Νίκος Κουτρέτσης είναι μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Κίνησης Κοινωνικού Φιλελευθερισμού "εΜείς" και Συντονιστής της Ομάδας Πολιτικής για την Διπλωματία και την Αμυνα


google news iconΤο Social-Lib είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε άμεση ενημέρωση και πρόσβαση στην αρθρογραφία: Social-Lib.gr - Google News .

Έγραψαν Πρόσφατα

Κοινωνικός Φιλελευθερισμός

Το Social.lib είναι ένας δικτυακός τόπος συζήτησης και ανάδειξης των καθημερινών οικονομικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και πολιτικών ζητημάτων υπό το πρίσμα του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού.