… από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία. Πού είμαστε σήμερα ; Σταχυολογούμε κάποια σημεία:
Η Ουκρανία χρειάζεται τους ήρωές της ζωντανούς
Έντονα συναισθήματα προκαλεί η λήξη της μακρόχρονης πολιορκίας του στρατικο-βιομηχανικού συμπλέγματος του Azovstal, με την παράδοση των αποδεκατισμένων μαχητών που το υπερασπίζονταν στον ρωσικό στρατό. Η παράδοση έγινε μετά από σχετική διαταγή της ανώτατης στρατιωτικής διοίκησης των ουκρανικών δυνάμεων, και συνοδεύτηκε από την δήλωση Ζελένσκι ότι «Η Ουκρανία χρειάζεται τους ήρωές της ζωντανούς». Άλλωστε, σύμφωνα με πηγές του ουκρανικού Υπ. Άμυνας, είχαν ήδη προσφέρει πάρα πολλά στον αμφίρροπο πόλεμο που διεξάγεται. Οι Ουκρανοί επιδιώκουν να προχωρήσουν στην απελευθέρωσή τους μέσω ανταλλαγής αιχμαλώτων, αλλά δεν έχουν πάρει ακόμα θετική απάντηση από την ρωσική πλευρά, όπου υπάρχουν και φωνές ότι πρέπει να εκτελεστούν ως «ναζί εγκληματίες πολέμου».
Με την παράδοση του τελευταίου αυτού σημείο αντίστασης στην Μαριούπολη, ολοκληρώνεται ο ρωσικός έλεγχος επί ενός χερσαίου διαδρόμου από την Ρωσία μέχρι την Κριμαία, κάτι που θα μπορούσε να είναι και το ελάχιστο ζητούμενο κέρδος από την ρωσική εισβολή.
Ουδέν νεώτερον από το ανατολικό μέτωπο
Ο τίτλος είναι εν μέρει ψευδής. Ουδέν «συνταρακτικό» νεώτερο. Οι μάχες μαίνονται στο ανατολικό μέτωπο. Αλλού έχουν επιτυχίες οι Ρώσοι, αλλού οι Ουκρανοί. Αυτή η «περίεργη» ισορροπία οφείλεται στο ότι οι Ουκρανοί υπερτερούν σε έμψυχο δυναμικό και οι Ρώσοι σε βαρύ οπλισμό. Το αρχικό τους σφάλμα να εισβάλλουν με περιορισμένες σχετικά δυνάμεις, τους έχει όμως κοστίσει ακριβά. Εκτίμηση Ρώσου ειδικού στην ρωσική τηλεόραση υπό το παγωμένο βλέμμα της παρουσιάστριας, είναι ότι οι Ουκρανοί μπορούν να κινητοποιήσουν ένα δυναμικό έως και 1.000.000 στρατιωτών, οι οποίοι μπορεί να μην είναι επαγγελματίες, αλλά μάχονται για την πατρίδα τους. Εάν συνεχίσουν να λαμβάνουν μεγάλο όγκο στρατιωτικής βοήθειας (βλέπετε και την έγκριση από το Κογκρέσο νομοσχέδιου για την προμήθεια οπλισμού στην Ουκρανία με την μορφή lend-lease), οι προβλέψεις για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» δεν είναι πολύ ευοίωνες.
NATO salesman of the year
Φινλανδία και Σουηδία υποβάλλουν αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ. Ακόμα και η χώρα-έμβλημα της ουδετερότητας, η Ελβετία, φαίνεται να επιδιώκει σύσφιξη σχέσεων μαζί του. Δυτικοί γελοιογράφοι απονέμουν στον Πούτιν τον τίτλο «NATO salesman of the year”. Παραδόξως – ή μήπως όχι ; - η αντίδραση της Ρωσίας είναι σχετικά ήπια. Σε αντίθεση με παλιότερες απειλές περί πυρηνικού πολέμου, ο Ρώσος Υπ.Εξ. Λαβρόφ δηλώνει περίπου ότι δεν έγινε και τίποτε, αυτές οι χώρες πάντα είχαν σχέσεις με το ΝΑΤΟ, και όλα θα εξαρτηθούν από τυχόν στρατιωτικές κινήσεις. Στην ένταξη των δύο Σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ αντιδρά η Τουρκία, με το σκεπτικό ότι “υποθάλπουν τρομοκράτες του PKK”. Αναμένεται ανατολίτικο παζάρι.
Η άλλη πλευρά του λόφου
Τι σκέφτονται οι Ρώσοι για τον πόλεμο ; Ποια η αντίδρασή τους σε όσα φτάνουν στα αυτιά τους για νεκρούς, φρικαλεότητες, βομβαρδισμούς ειρηνικών πόλεων, φόνους και βιασμούς αμάχων; Μουδιασμένοι, είτε δεν θέλουν να πιστέψουν τίποτε, είτε θεωρούν ότι όλα καλώς συμβαίνουν όπως γίνονται. Ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ, αναδεικνύει ότι ο προαιώνιος φόβος της Ρωσίας απέναντι στην Δύση, μαζί με την πληγωμένη περηφάνεια από την κατάρρευση της πάλαι ποτέ κραταιάς υπερδύναμης, τους συσπειρώνει αλόγιστα γύρω από τον απόλυτο άρχοντα.
Είναι ό,τι πιο θλιβερό διάβασα πρόσφατα. Ο πόλεμος μπορεί κάποια στιγμή να τελειώσει, οι νεκροί να θαφτούν, οι πόλεις να ξαναχτιστούν, αλλά οι πληγές στις ανθρώπινες ψυχές θα κρατήσουν για γενιές. Και η Ρωσία, μια χώρα με μεγάλη ιστορία και κουλτούρα, μια χώρα που ανήκει στην Ευρώπη, θα παραμένει μακριά από τον διαφωτισμό, στους παρίες του ανθρώπινου πολιτισμού.