Pin It
* Εσείς γνωρίζετε τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
 
* Την αρχή των ίσως ευκαιριών και ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών σε θέματα εργασίας και απασχόλησης;
 
* Τον δείκτη ισότητας των δύο φύλων του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των φύλων;
 
* Την δημοσίευση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) του 2017 με τίτλο: Βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών στο διαδίκτυο;
 
 
* Ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από το 2019 έχει προτείνει και έχουν εγκριθεί μέτρα-πρωτόκολλα για την πρόληψη και καταπολέμηση της ηθικής και σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας, στους δημόσιους χώρους και στην πολιτική ζωή της ΕΕ
 
Και πόσα άλλα έχουν θεσμοθετηθεί για την προστασία των γυναικών στον χώρο εργασίας και στην κοινωνία γενικότερα.
 
Γνωρίζετε ότι ...  1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της.  1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού.  40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.  500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία.
 
Πόσες γυναίκες κυκλοφορούν μεταξύ μας με μάτια θλιμμένα γιατί κουβαλούν βάρη που είν ανείπωτα; Πόσα κορίτσια ακόμα και στο οικογενειακό τους περιβάλλον έρχονται αντιμέτωπα με τις σεξουαλικές ορέξεις του θείου, τον φίλου του μπαμπά, ακόμα και τον ίδιο τον μπαμπά;
 
Είναι όμως βία κατά των γυναικών, μόνο η σεξουαλική; Όχι. Επίσης βία είναι το «σώπα εσύ δεν ξέρεις» του παππού στη γιαγιά. Το «εσύ στην κουζίνα σου» του μπαμπά στη μαμά. Το «δεν ξέρεις εσύ, δεν έχεις βγει στην αγορά εργασίας όσο εγώ» του συναδέλφου ή του συντρόφου.
 
–Ναι δεν έχω βγει γιατί η πατριαρχική κοινωνία που φτιάξατε για «εμάς», δεν μου έδωσε μέχρι τώρα τις ίδιες ευκαιρίες με αυτές που έδωσε σε σένα
 
Εσείς το γνωρίζετε ότι το 80% περίπου των γυναικών που έχουν καταγγείλει κάποιας μορφής στοιχειοθετημένη βία εναντίον τους, μετά από λίγο παίρνουν πίσω τις καταγγελίες αυτές, γιατί το σαθρό σύστημα υποστήριξης τους, αντί να τις ενδυναμώσει, τις κάνει να καταλήγουν στο συμπέρασμα «μήπως έφταιγα κι εγώ που φορούσα το μίνι;» , «μήπως προκάλεσα κι εγώ που μίλησα και αντέδρασα;»
 
Λες και το να εκφράζεσαι, είναι μόνο δικαίωμα της μίας πλευράς. Της πιο δυνατής συνήθως οικονομικά, της συνηθισμένης να μιλάει και να επιβάλλεται.
 
Ακούμε αυτές τις μέρες περιστατικά που λαβώνουν την ψυχή και καθιστούν αδύνατο να πιστέψεις πως ζεις στο σήμερα.
«Θα μου κάτσεις αν θέλεις να ανεβάσουμε το έργο» είπαν στη Φιλίτσα.
Η Ντία τον κλώτσησε όταν την άγγιξε κάτω από τα ρούχα.
Από τον Ερρίκο ζητήθηκε να γδυθεί και να αυνανιστεί μπροστά στον σκηνοθέτη του έργου στο οποίο συμμετείχε ενώ δεν υπήρχε καμία αντίστοιχη σκηνή στο σενάριο
Η Ζέτα, ο Φάνης, η Κατερίνα, η Ευδοκία καταγγέλουν το «δάσκαλο» και μεγάλο ηθοποιό για εκφοβισμό, κατάχρηση εξουσίας, ταπείνωση, μισογυνισμό, χειραγώγηση, εκμετάλλευση, κλάματα, δουλοπρέπεια, τοξικότητα, ψυχολογική βία, τσακωμούς τόσο μέσα στη σχολή του αλλά και σε περιόδους συνεργασίας μαζί του.
Η Τζένη, η Αγγελική και η Λουκία βρήκαν το θάρρος να καταγγείλουν κι αυτές γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη, για χάρη των παιδιών τους, για χάρη όλων των γυναικών που βιώνουν την όποια βία…
Η Σοφία, ναι εκείνη ξεκίνησε το ντόμινο των καταγγελιών που μέρα με τη μέρα πληθαίνουν, είπε δημόσια πριν λίγο καιρό πως βιάστηκε από παράγοντα του αθλητικού χώρου στον οποίο τελικά και αρίστευσε. Η Σοφία έδωσε το θάρρος σε όλες τις περιπτώσεις κακοποίησης.
 
Τους πήρε χρόνια να νιώσουν δυνατές και ασφαλείς, δυνατοί και ασφαλείς, ώστε να μιλήσουν για τα τραύματα τους.
 
Πολλά ακόμα θα βγουν σιγά σιγά στην επικαιρότητα. Και πρέπει.
 
Τι κάνουμε; Είναι υπόθεση μόνο της δικαιοσύνης ; Είναι υπόθεση της παιδείας; Είναι υποθέσεις προσωπικές ή οικογενειακές;
 
Όχι. Είναι ξεκάθαρα πολιτική υπόθεση η αντιμετώπιση των φαινομένων έμφυλης βίας και της βίας στους χώρους εργασίας, στην οικογένεια στην κοινωνία.
 
Θεωρείται πλέον απαραίτητο να έχουν καίριο ρόλο οι άνδρες στην εξάλειψη όλων των μορφών παρενόχλησης και σεξουαλικής βίας. Μέσα από τα πορίσματα της ΕΕ καλούνται όλα τα κράτη μέλη να ζητούν από τους άνδρες να συμμετέχουν ενεργά στις εκστρατείες ευαισθητοποίησης και πρόληψης, να αναπτύξουν ολοκληρωμένα σχέδια δράσης και νομοθεσία σχετικά με τη βία κατά τω γυναικών και γενικότερα στους χώρους εργασίας.
 
Τονίζεται πως πρέπει να εξασφαλιστεί η συστηματική συλλογή σχετικών, αναλυτικών ανά φύλο και ηλικία, συγκρίσιμων δεδομένων σχετικά με περιπτώσεις σεξουαλικής και έμφυλης διάκρισης και ψυχολογικής παρενόχλησης σε όλους τους χώρους.
 
Να παρέχεται επαρκής δημόσια χρηματοδότηση για να εξασφαλίζεται ότι οι αστυνομικοί υπάλληλοι, οι δικαστές και όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι που ασχολούνται με υποθέσεις εκφοβισμού και σεξουαλικής παρενόχλησης εκπαιδεύονται για να κατανοούν τη βία και την παρενόχληση στον χώρο εργασίας και πέρα από αυτόν καθώς και να διασφαλίζονται υψηλής ποιότητας, εύκολα προσβάσιμες και επαρκώς χρηματοδοτούμενες εξειδικευμένες υπηρεσίες για τα θύματα της έμφυλης βίας και της σεξουαλικής και ψυχολογικής παρενόχλησης.
 
Επισημαίνεται πως πρέπει οι εταιρείες και οι οργανισμοί του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα να οργανώνουν υποχρεωτικά προγράμματα κατάρτισης σχετικά με τη σεξουαλική παρενόχληση και τον εκφοβισμό για όλους τους εργαζομένους και για όσους ασκούν διοικητικά καθήκοντα ενώ δεν βγαίνουν έξω από το χορό και οι πολιτικοί οι οποίοι καλούνται από την ΕΕ να φροντίζουν με τη συμπεριφορά τους να τηρούν αυστηρά τους κανόνες δεοντολογίας και να ενεργούν ως υπεύθυνα πρότυπα για την πρόληψη και την καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης.
 
Πρωτόκολλα, έρευνες, συμπεράσματα και αυστηρές είναι οι υποδείξεις στις οποίες πρέπει και μπορεί η κυβέρνηση να στηριχθεί και να ενισχύσει τους πολίτες της που βιώνουν κάθε μορφή βίας. Υπάρχουν όλα καταγεγραμμένα και δημοσιευμένα και πλέον και αφού άνοιξε έστω και καθυστερημένα ο ασκός του Αιόλου, είναι ευκαιρία να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και αυτές οι δικλείδες ασφαλείας που θα επιβεβαιώσουν πως καμία άλλη Σοφία Ζέτα Αγγελική Κατερίνα Λουκία και κανένας άλλος Φάνης Ερρίκος Αλέξανδρος, δεν θα βιώσουν στο εξής καμίας μορφής κακοποίησης γιατί δεν είναι αποδεκτή, είναι κατακριτέα και απαγορευτική.
 
Είναι δικαίωμα, η αξιοπρεπής συμμετοχή μας στο χώρο της εργασίας και είναι υποχρέωση πρωτίστως του πολιτικού συστήματος μας χώρας να το διασφαλίσει.
 

google news iconΤο Social-Lib είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε άμεση ενημέρωση και πρόσβαση στην αρθρογραφία: Social-Lib.gr - Google News .

Έγραψαν Πρόσφατα

Κοινωνικός Φιλελευθερισμός

Το Social.lib είναι ένας δικτυακός τόπος συζήτησης και ανάδειξης των καθημερινών οικονομικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και πολιτικών ζητημάτων υπό το πρίσμα του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού.