Pin It
Συχνά, μεγάλα και δύσκολα κοινωνικά θέματα προκαλούν σύγχυση και αμφιβολία στην προσέγγισή τους. Μπορεί σε άλλη κατεύθυνση να μας τραβά ο νους και σε άλλη το συναίσθημα ή το ένστικτο. Η κατάσταση αυτή, η διπλή προσέγγιση του θέματος είναι πηγή παρεξηγήσεων, γιατί σε μια συζήτηση οι δύο ομιλητές μπορεί να αναφέρονται σε διαφορετικά επίπεδα εννοιών. 
Κλασικό παράδειγμα είναι το μεταναστευτικό. Ακούγονται όλων των ειδών οι φωνές, που φαίνεται να αντιμάχονται μεταξύ τους, ενώ ταυτόχρονα κατά κάποιο τρόπο νιώθουμε ότι, αν και φαινομενικά ασυμβίβαστες, όλες έχουν κάποιο δίκιο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η παράνομη μετανάστευση είναι μια μη επιθυμητή κατάσταση. Δεν είναι δυνατόν να δικαιώνουμε την πρακτική κατά την οποία κάποιος εισέρχεται παράνομα σε μια ξένη επικράτεια παραβιάζοντας έτσι τους νόμους του κράτους. Αν αυτός ο κάποιος είναι πρόσφυγας, προβλέπεται νόμιμος τρόπος απόκτησης άδειας εισόδου σε πρεσβείες, ακόμα και πριν πατήσει στο έδαφος της χώρας, άρα ούτε και για αυτόν δεν δικαιολογείται η παράνομη διέλευση. Ούτε είναι λογικό ένας «παράνομος» πρόσφυγας που δεν διώκεται στη χώρα παραμονής, στην Τουρκία, να ζητά άσυλο στην Ελλάδα και όχι στη χώρα στην οποία κατέφυγε. Αυτό σημαίνει ότι δεν ζητά προστασία επιβίωσης (την έχει ήδη στην Τουρκία) αλλά τρόπο να χωθεί στην Ευρώπη. Επομένως δεν μπορεί παρά να είμαστε κατά του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης. 
Από την άλλη μεριά υπάρχουν οι άνθρωποι.  Οι άνθρωποι που διεκδικώντας μια καλύτερη ζωή, βασανισμένοι μετά από έναν μακρύ δρόμο, έχοντας υποστεί όλων των ειδών τις εκμεταλλεύσεις διεκδικούν στον ήλιο μοίρα. Πώς είναι δυνατόν να είσαι αρνητικός απέναντί τους; Ο ανθρωπισμός, στοιχείο του δυτικού πολιτισμού και των δυτικοχριστιανικών παραδόσεων, ίσως ενισχυόμενος από ένα αίσθημα ενοχής της Δύσης απέναντι στον Τρίτο Κόσμο, μαζί με τη γνήσια ορμέμφυτη αλληλεγγύη πολλών συνανθρώπων για τους κατατρεγμένους, τη συμπάθεια και την κατανόηση που δείχνει ένας λαός με μνήμες προσφυγιάς, επιβάλλει να δεχόμαστε αυτούς τους ανθρώπους με φιλική διάθεση. Να προσπαθούμε να επιλύουμε με τον καλύτερο τρόπο και με πραγματικό ενδιαφέρον τα προβλήματά τους, να διαχωρίζουμε τις προελεύσεις και τους σκοπούς, ώστε να προσφέρεται η κατάλληλη βοήθεια σε όσους την έχουν ανάγκη (πχ διαμερίσματα σε οικογένειες, σχολείο για παιδιά, ένταξη, προώθηση σε ευρωπαϊκές χώρες για όσους δικαιούνται, επαναπροώθηση σε εγκληματικά στοιχεία κλπ) και επίσης κατά το δυνατόν να προωθούνται η εκμάθηση ελληνικών και του τρόπου ζωής, ο συγχρωτισμός, η εργασιακή ένταξη, η ένταξη σε ομάδες γειτονιάς, σε αθλητικές ομάδες συνοικιών κλπ. Τέλος οφείλουμε να διδάξουμε σεβασμό στον τρόπο λειτουργίας του νομικού συστήματος.  
Συμπερασματικά, προκύπτει η λογική, αν και φαινομενικά αντιφατική, στάση: Δεν θέλουμε την παράνομη μετανάστευση και δικαίως ως χώρα λαμβάνουμε αποτρεπτικά μέτρα, αλλά από την άλλη μεριά στηρίζουμε όποιον βασανισμένο και κατατρεγμένο συνάνθρωπο κατάφερε να βρεθεί στη χώρα μας. ΟΧΙ στη μετανάστευση, ΝΑΙ στους μετανάστες. Δεν είναι ανταμοιβή προς αυτούς, είναι ανθρωπιστικό (και εθνικό) καθήκον. Οι μετανάστες οφείλουν να αισθάνονται ότι στην Ελλάδα έχουν προστασία αλλά και υποχρεώσεις όπως κάθε κάτοικος της χώρας. Ούτε καταστολή ούτε ασυδοσία. Οι Μουσουλμάνοι δικαιούνται χώρο λατρείας (ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ή τουρκόφιλους της Θράκης).  Φυσικά χρειάζεται έλεγχος από τις δημόσιες αρχές για εξοβελισμό εγκληματικών ή φανατικών μουσουλμανικών πυρήνων και συνεχής παρακολούθηση. Θα αντέτεινε κανείς ότι, αν οι μετανάστες ζουν εδώ ευτυχείς, θα προσκαλούσαν και άλλους να έρθουν. Αναγκαίο κακό για το οποίο βασιζόμαστε στη συνοριακή φύλαξη.  
Σε όλη τη μακραίωνη ιστορία τους, από την εποχή του Χαλκού και εντεύθεν, οι Έλληνες είχαν μεγάλη αφομοιωτική δύναμη, μέσω του πολιτισμού τους. Η ομαλή ένταξη των μεταναστών στην κοινωνία μας, εκ των οποίων μεγάλο ποσοστό θα παραμείνει για πάντα εδώ και θα στήσει το σπιτικό του, απαιτεί μια παρόμοια δύναμη του λαού για ένταξη και πολιτική και πολιτιστική ενσωμάτωση. Οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές, όταν αθλητές παιδιά μεταναστών τιμούν την Ελλάδα.  
 

google news iconΤο Social-Lib είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε άμεση ενημέρωση και πρόσβαση στην αρθρογραφία: Social-Lib.gr - Google News .

Έγραψαν Πρόσφατα

Κοινωνικός Φιλελευθερισμός

Το Social.lib είναι ένας δικτυακός τόπος συζήτησης και ανάδειξης των καθημερινών οικονομικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και πολιτικών ζητημάτων υπό το πρίσμα του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού.