Pin It

we logoΔελτίο Τύπου της Εκτελεστικής Γραμματείας

της Κίνησης Κοινωνικού Φιλελευθερισμού "εΜείς"

(Γράφει ο Χρήστος Εμμανουηλίδης, ιατρός ογκολόγος,
κάτοχος ειδικότητας λοιμωξιολογίας (ΗΠΑ),
πρώην Αν. Καθηγητής UCLA, Θεσσαλονίκη)

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πανδημία έχει βάλει σε μεγάλη δοκιμασία την ανθρωπότητα με τεράστιες επιπτώσεις στη λειτουργία των κοινωνιών και στη ζωή του καθενός από εμάς. Τι πιο λογικό από το να θέλουμε να την ξεπεράσουμε το ταχύτερο δυνατόν με τις λιγότερες συνέπειες; Τι χρειάζεται για αυτό;
Ως τώρα στην Ελλάδα έχουν εμβολιαστεί με μια δόση τουλάχιστον 5,5 εκατομμύρια, ενώ έχουν διαπιστωθεί 470 χιλιάδες περίπου κρούσματα. Αν προσθέσουμε και έναν υποθετικό αριθμό ανθρώπων που εκτέθηκαν, αλλά δεν καταγράφηκαν γιατί ήταν ασυμπτωματικοί, ίσως να εγγίζουμε ανοσία στο 60% του πληθυσμού. Επομένως πάμε καλά; Και ναι και όχι.
Το ότι προσεγγίζουμε το ελάχιστο για ένα τείχος ανοσίας (70%) είναι καλό. Όμως ο ιός έχει γίνει περισσότερο μεταδοτικός με αποτέλεσμα να απαιτείται ακόμα υψηλότερο ποσοστό ανοσίας, για να προστατευτούμε ως πληθυσμός. Αυτό επιβεβαιώνεται από τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων, παρά το ότι συνεχώς αυξάνεται το ποσοστό των εμβολιασμένων. Μεταλλασσόμενος ο ιός αλλάζει τα δεδομένα.
Είναι γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων μειώνεται και γι’ αυτό ακόμα έχουμε σχετικά μειωμένες νοσηλείες σε σχέση με παλαιότερα. Από την άλλη μεριά, στην Ελλάδα έχει σημειωθεί περίπου ένας θάνατο ανά 2000 κρούσματα κάτω των 30 ετών. Σε μικρότερα παιδιά έχει παρατηρηθεί το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο, που μπορεί να είναι θανατηφόρο. Αν προσθέσουμε και τη μακροχρόνια νοσηρότητα (long COVID syndrome), το γεγονός δηλαδή ότι κάποιοι δεν συνέρχονται εντελώς, η επίπτωση της νόσησης στους νέους γίνεται πιο σημαντική, ενώ οι περισσότερο ηλικιωμένοι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν να προσβληθούν όλοι σχεδόν συγχρόνως το φθινόπωρο με τους συνωστισμούς σε κλειστούς χώρους.

Δεν είναι μόνο η υγεία. Η οικονομία στενάζει, ενώ η κοινωνία έχει κουραστεί και σίγουρα δεν αντέχει αποκλεισμούς και απαγορεύσεις. Ο δανεισμός για την πληρωμή επιδομάτων υποθηκεύει το μέλλον μας. Η ανεργία και η κοινωνική αναταραχή, οι απολύσεις, οι διάφορες εργασιακές αδικίες, η ψυχολογική επιβάρυνση μπορεί να έχουν αβάσταχτες συνέπειες.

Ως υπεύθυνοι πολίτες οφείλουμε να επιταχύνουμε την υπέρβαση της πανδημίας με τον εμβολιασμό μας. Δεν το κάνουμε μόνο για μας, αλλά και για τον διπλανό μας, για τον συγγενή μας, για την κοινωνία, για το μέλλον της χώρας μας. Η προσπάθεια είναι συλλογική. Αν η οικονομία επιδεινωθεί, αν επιτρέψουμε στην επιδημία να συνεχίζεται με το να μένουμε ανεμβολίαστοι, θα τιναχτεί η όποια ανάκαμψη στον αέρα και θα μας παρασύρει όλους.
Αντίστοιχα, απαιτούμε από την πολιτεία να εξηγήσει ξεκάθαρα την κατάσταση, να περιγράψει τους κινδύνους με σαφή και επιστημονικό τρόπο, να κάνει τον πολίτη σύμμαχο και όχι υποκείμενο αυταρχικών αποφάσεων. Να μη μας συμπεριφέρεται σαν ανώριμα μικρά παιδιά, γιατί προκαλεί την αμφιβολία και την αντίδραση. Να έχει το θάρρος να επιβάλει τις αναγκαίες αποφάσεις όπου χρειάζεται. Και φυσικά να προετοιμαστεί για το πιθανό τέταρτο κύμα, όχι κρουσμάτων αλλά νοσηλειών. Ας μην κλοτσήσουμε την τελευταία στιγμή όσα με τόση υπομονή πετύχαμε.


google news iconΤο Social-Lib είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε άμεση ενημέρωση και πρόσβαση στην αρθρογραφία: Social-Lib.gr - Google News .

Έγραψαν Πρόσφατα

Κοινωνικός Φιλελευθερισμός

Το Social.lib είναι ένας δικτυακός τόπος συζήτησης και ανάδειξης των καθημερινών οικονομικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και πολιτικών ζητημάτων υπό το πρίσμα του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού.