Pin It

Η Άλα ήταν Πολωνή. Πριν 40 χρόνια την είχε παρκάρει στο χωριό ένας χωριανός μετανάστης στη Γερμανία που ασχολούνταν με μπίζνες κάθε είδους. Η Άλα τον είχε ακολουθήσει, γιατί ήθελε να ξεφύγει από το πολωνικό καθεστώς της δεκαετίας του '80. Άλλος αιώνας άλλη χιλιετία. Η Άλα δούλευε ασταμάτητα και αποτελεσματικά σε όλες τις δουλειές του χωριού. Κήπους, ζώα, ελιές, κλαδέματα, φραξίματα, μαγειρέματα. Δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με την οικογένειά της και δεν είχε διαβατήριο για να φύγει. Η 'Αλα είχε συχνά μώλωπες στο πρόσωπό της. Μετά από κάποιο διάστημα κατάφερε και έφυγε από το χωριό. Ξέρω ανθρώπους που τη βοήθησαν, ίσως με το αζημίωτο. Κάποιοι από αυτούς ξυλοκοπούσαν τις γυναίκες τους σαν κάτι απόλυτα φυσιολογικό.
Το αυγό του κτήνους για την ελληνική κοινωνία είχε γεννηθεί και επωαζόταν.

Πρώην ή νυν σύντροφοι ή σύζυγοι δολοφονούν τις γυναίκες τους. Σ' όλο τον κόσμο. Τις ξυλοκοπούν μέχρι θανάτου. Τις καίνε, τις βιάζουν, τις τεμαχίζουν, τις κλειδώνουν νηστικές, ένας ατελείωτος κατάλογος φρίκης. Μια παράλογη βία που δεν τελειώνει. Μια κοινωνία ανθρώπων που έχει πιστέψει ότι οι θηλυκοί άνθρωποι είναι αναλώσιμοι και βορά στα στιγμιαία ένστικτα. Μια θλιβερή κοινωνία ανθρώπων που φέρεται και άγεται από φτηνά ένστικτα. Που διοικείται από άντρες που δημόσια δεν χαιρετούν γυναίκες πολιτικούς αρχηγούς, που δεν προσφέρουν καρέκλα για ισότιμο διάλογο με γυναίκες πολιτικούς αρχηγούς, που δεν υπερασπίζονται ανοιχτά και ξεκάθαρα τις γυναίκες συναδέρφους τους όταν βρίσκονται σε τέτοιες δύσκολες θέσεις, που εκλέγουν γυναίκες μόνο για τις ποσοστώσεις όχι γιατί πιστεύουν στην ισότιμη εκπροσώπηση και στην αποδεδειγμένη αξία, που κάνουν σεξιστικά αστεία φτηνού τύπου στο μεσημεριανό διάλειμμα με τους συναδέλφους άντρες, που δεν ανέχονται "όχι" από το κορίτσι στο διασκέδαση, στο σπίτι, στη δουλειά, που δρουν με τη λογική της ιδιοκτησίας προς το θηλυκό γένος, που δεν εκφράζονται ποτέ με λέξεις ευγένειας προς κανέναν απολύτως άνθρωπο.

Μια θλιβερή κοινωνία ανθρώπων που αρνείται να δει το πρόβλημα κατάματα, που παίζει με τις λέξεις, είναι, δεν είναι, που δέχεται φτηνούς οnline διαλόγους με οχετούς λέξεων μίσους με μόνο αποτέλεσμα να ανατροφοδοτείται το πρόβλημα και οnline δίκες και καταδίκες που ταΐζει τα φτηνά ένστικτα. Ένας θλιβερός φαύλος κύκλος.
Οι σοβαρές κοινωνίες δεν κρύβουν τα προβλήματα και δεν τα λύνουν με λαϊκίστικα tweets στο στυλ της ρωμαϊκής αρένας. Οι σοβαρές κοινωνίες έχουν σοβαρούς θεσμούς, σοβαρά πολιτικά κόμματα και σοβαρούς ανθρώπους από πίσω που ξέρουν πως η παιδεία και η αλλαγή κουλτούρας με οποιοδήποτε τρόπο είναι η λύση. Οι οργανώσεις και οι θεσμοί της κοινωνίας των πολιτών οφείλουν να πρωτοστατήσουν, να δουν με ειλικρίνεια το πρόβλημα των γυναικοκτονιών και να δράσουν αμέσως. Τώρα! Σήμερα!

Οι σοβαροί πολιτικοί δεν περιμένουν μια ακόμα γυναικοκτονία για να αντιδράσουν, δεν ποστάρουν τον πόνο και τη θλίψη με λέξεις ανούσιες, ξύλινες και φτηνούς εντυπωσιασμούς.

Τι λένε αλήθεια στα κορίτσια τους; Τι λένε στα αγόρια τους; Δε φοβούνται τον παραλογισμό στον οποίο οδηγείται η κοινωνία της οποίας είναι υπεύθυνοι; Δεν έχουν μάθει πού οδηούν το κρυφό μίσος και η κυριαρχία των φτηνών ενστίκτων; Θέλουν και άλλες υπενθυμίσεις; Πότε μια γυναίκα θα νιώσει ασφαλής πάνω σε αυτόν τον πλανήτη, αν δεν μπορεί το 2020 να νιώσει ασφαλής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις χώρες του πιο πολιτισμένου μέρους του κόσμου; Πότε θα νιώσουμε ασφαλείς εμείς και τα κορίτσια που γεννάμε;

***Bάσει των στοιχείων του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων, EIGE:

  • Στη Βρετανία, κάθε τρεις μέρες δολοφονείται μία γυναίκα
  • Στη Σουηδία, κάθε δέκα μέρες κακοποιείται μέχρι θανάτου από τον σύζυγο ή σύντροφό της
  • Στην Ισπανία, μία γυναίκα δολοφονείται κάθε τέσσερις μέρες, περίπου 100 το χρόνο
  • Στη Γαλλία, μία γυναίκα δολοφονείται κάθε πέντε μέρες ενδοοικογενειακά
  • Από αυτές το 1/3 μαχαιρώνεται, το 1/3 φονεύεται με πυροβόλο όπλο, το 20% στραγγαλίζεται και το 10% ξυλοκοπείται μέχρι θανάτου.

google news iconΤο Social-Lib είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε άμεση ενημέρωση και πρόσβαση στην αρθρογραφία: Social-Lib.gr - Google News .

Έγραψαν Πρόσφατα

Κοινωνικός Φιλελευθερισμός

Το Social.lib είναι ένας δικτυακός τόπος συζήτησης και ανάδειξης των καθημερινών οικονομικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και πολιτικών ζητημάτων υπό το πρίσμα του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού.