Χρόνιες παθογένειες
Διαβάζουμε ότι:
- στα 13,6 δισ. ευρώ εκτινάχθηκε το εμπορικό έλλειμμα στο δεκάμηνο του 2022.
- Οι εισαγωγές αυξήθηκαν χωρίς καύσιμα κατά 20,5% σε τρέχουσες τιμές, ενώ
- Οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 16,6% σε τρέχουσες τιμές.
Τι σας θυμίζει αυτό; Την απίστευτη κατάρρευση της οικονομίας την δεκαετία του 2000.
Το εμπορικό έλλειμμα είναι μία από τις βασικές αιτίες “φτώχειας” στην Ελλάδα, γιατί είναι το καθαρό ποσόν των χρημάτων που φεύγουν κάθε χρόνο εκτός χώρας για τις εισαγωγές, αν αφαιρεθεί από αυτό το ποσόν που έρχεται στη χώρα από τις εξαγωγές και τον τουρισμό. Κάθε χρόνο λοιπόν εμείς χάνουμε χρήμα. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό δεν είναι πρόβλημα διότι η ΕΕ ουσιαστικά ευνοείται από αυτό το έλλειμμα. Μας παίρνουν το χρήμα. Εμείς έχουμε έλλειμμα, οι άλλες χώρες πλεόνασμα, εμείς εισάγουμε από αυτές περισσότερα από όσα τους εξάγουμε, οπότε είναι αδιάφοροι για το πρόβλημα μας, αν όχι και ευχαριστημένοι.
Και όπως για τους ξένους αυτό το έλλειμμα είναι αδιάφορο, για τους Έλληνες πολιτικούς και οικονομολόγους θα έπρεπε να είναι πρώτη προτεραιότητα. Ίσως δεν είναι γιατί θεωρούν ότι δεν μπορούν να κάνουν και πολλά πράγματα, αφού οι Έλληνες επιχειρηματίες δεν θέλουν να παράγουν τέτοια προϊόντα που θα αντικαταστήσουν τις εισαγωγές. Βολεύονται να πουλάνε στην εγχώρια αγορά προϊόντα και υπηρεσίες, όπως η εστίαση, τους καφέδες, τα μπαρ κλπ.
Όχι, ότι δεν εξαρτάται από τις πολιτικές ηγεσίες, αλλά αυτές ασχολούνται μόνο με τα food pass και κάτι άλλα, που φέρνουν αμέσως ψήφους. Δεν έχουν μακροπρόθεσμες πολιτικές για να παράγουμε πιο οργανωμένα και να εξάγουμε περισσότερα σε πολλούς τομείς, όπως πχ στα τρόφιμα και γεωργικά προϊόντα, μέταλλα, μηχανήματα κλπ.
Η τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής παραγωγής, η οργάνωση του μάρκετινγκ και των εξαγωγών θα ήταν μέρος αυτών των πολιτικών και υποχρέωση των κυβερνήσεων.
Όσον αφορά στις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, οι οποίες δημιουργούν εδώ θέσεις εργασίας και αφήνουν εισόδημα, δυστυχώς τα κέρδη μεταφέρονται κατευθείαν στο εξωτερικό.
Συμπέρασμα: Το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών (που δείχνει ότι κάθε χρόνο ένα μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ φεύγει από εδώ και το χρήμα μέσα στη χώρα περιορίζεται), όπως και ο δείκτης ξένων άμεσων επενδύσεων που είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με το ΑΕΠ μας σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι δείκτες που πρέπει η κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη της και να προσπαθήσει να διαμορφώσει κάποιες πολιτικές τόνωσης της ελληνικής παραγωγής.
Πολιτικές φορολογικές, πολιτικές που να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ακριβής ενέργειας που μειώνει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής, πολιτικές που θα βοηθούν τόσο την παραγωγή, όσο και τις εξαγωγές. Και παράλληλα να φροντίσει για όσες μεταρρυθμίσεις έχουν μείνει πίσω και πρέπει οπωσδήποτε να επιταχυνθούν για να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον και για να έρθουν σοβαρές άμεσες ξένες επενδύσεις, με πρώτες και πιο αναγκαίες τις μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη.
Η κατάσταση της δικαιοσύνης, σε συνδυασμό με τους νόμους που σχετίζονται με την πολεοδομία, το περιβάλλον, την αρχαιολογία αλλά και η αδιανόητη γραφειοκρατία, είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια για τις ξένες επενδύσεις και φυσικά και για τους Έλληνες επιχειρηματίες.
Με λίγα λόγια, όσον αφορά τις μεγάλες παραγωγικές επενδύσεις που θα απογείωναν την ελληνική οικονομία, όλοι σκέφτονται “πού να μπλέκεις με το ελληνικό δημόσιο, άστο καλύτερα” και ανοίγουν καφέ, μπαρ και …νυχάδικα.
(Πηγή : Reporter.gr)