Pin It

Το blockchain (που συνήθως σχετίζεται με κρυπτονομίσματα) είναι μια επαναστατική ψηφιακή τεχνολογία, που όμως φέρνει αναστάτωση σε πολλές βιομηχανίες για το πως θα μπορούσε να απαντήσει σε μερικές από τις πιο πιεστικές ανησυχίες σχετικά με την αποδοτικότητα στον βιομηχανικό κόσμο σήμερα.

Με σταθερό ρυθμό οι ψηφιακές τεχνολογίες εισέρχονται σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Ωστόσο, σύμφωνα με προβλέψεις της Huawei σε συνεργασία με την Oxford Economics, η ψηφιακή οικονομία αναμένεται να αντιπροσωπεύει το 24,3% του ΑΕΠ  στον κόσμο έως το 2025, δίνοντάς του μια αστρονομική αποτίμηση περίπου 23 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Μεταξύ των λίγων καινοτόμων τεχνολογιών που οδηγούν αυτήν την επανάσταση είναι το blockchain.

Παρόλο που το blockchain έγινε η βασική τεχνολογία για το Bitcoin και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα, σήμερα είναι ανεξάρτητο, επηρεάζοντας αρκετές βιομηχανίες: από εταιρείες τυχερών παιχνιδιών και επιχειρήσεις έως τον κατασκευαστικό τομέα.

Το γεγονός ότι τα δεδομένα, όταν βρίσκονται στη βάση δεδομένων του blockchain, δεν μπορούν να αλλάξουν ή να διαγραφούν χωρίς να ενημερωθούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί αυτή η τεχνολογία σε νέο επίπεδο. Ωστόσο, η εταιρεία ελέγχου PwC ερεύνησε 600 στελέχη σε όλο τον κόσμο και διαπίστωσε ότι το 84% των ερωτηθέντων χρησιμοποιούν ήδη blockchain στον οργανισμό τους με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Παρόλο που υπάρχουν επίσης πολλές αναφορές ότι αυτό το σύστημα χρειάζεται πιο ενεργή παρακολούθηση - και έχουν υπάρξει προσπάθειες από Αμερικανικές κυβερνητικές αρχές να το κάνουν - το blockchain είναι εδώ για να μείνει.

Μια έκθεση του πρακτορείου ανάλυσης Gartner προβλέπει ότι έως το 2030, η αγορά blockchain θα αξίζει πάνω από 3,1 τρισεκατομμύρια δολάρια. Γι αυτό η Gartner αναφέρει πως οι διαχειριστές προϊόντων θα πρέπει να προετοιμαστούν για μια ταχεία εξέλιξη, πρώιμη αχρήστευση των σημερινών συστημάτων δεδομένων, ένα μεταβαλλόμενο ανταγωνιστικό τοπίο, μια μελλοντική ενοποίηση προσφορών, αλλά και πιθανή αποτυχία τεχνολογιών / λειτουργιών πρώιμου σταδίου στην πλατφόρμα του blockchain.

Ας μάθουμε όμως πώς η τεχνολογία blockchain αλλάζει μερικές βιομηχανίες.

Βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών

Τα μαζικά διαδικτυακά παιχνίδια για πολλούς παίκτες, αλλιώς γνωστά ως MMOs, έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλή σε όλο τον κόσμο, με άτομα μέσα σε ψηφιακές κοινότητες που τους επιτρέπεται να συμμετέχουν σε ένα κοινό παιχνιδο-οικοσύστημα και να κερδίζουν ψηφιακά κέρματα ή μια πίστωση εντός της πλατφόρμας παιχνιδιών. Ωστόσο, η εταιρεία Horizon Blockchain Games προσπαθεί να φέρει μια επανάσταση στο διαδικτυακό παιχνίδι με την πλατφόρμα του Ethereum (την πλατφόρμα του γνωστού κρυπτονομίσματος), που ονομάζεται Arcadeum. Η Horizon προσπαθεί με αυτό το πρότζεκτ να δίνει περισσότερο έλεγχο στους παίκτες, αξιοποιώντας την τεχνολογία blockchain. Το πορτοφόλι Arcadeum λειτουργεί, επίσης, ως ένα ασφαλές πορτοφόλι για τους παίκτες για να αποθηκεύουν και να διαχειρίζονται σε ασφαλές περιβάλλον τη συλλογή των ψηφιακών κερμάτων τους.

Τομέας φυσικού αερίου, πετρελαίου και ενέργειας

Η BP και η Shell ανακοίνωσαν το 2017 ότι θα ηγηθούν ενός εμπορικού πρότζεκτ  βασισμένο σε blockchain με άλλα μέλη όπως η Statoil κλπ, μαζί με ορισμένες τράπεζες όπως η ABN Amro, ING και Societe Generale. Το πρότζεκτ αποσκοπούσε στην εξάλειψη της εξάρτησης από συμβατικές συμβάσεις που παράγουν τεράστια ποσά εγγράφων.

Το Blockchain επιτρέπει έτσι στον ενεργειακό τομέα να παρακολουθεί τις συναλλαγές του, να επαληθεύει την προέλευση των πιστοποιητικών, να ψηφιοποιεί τα μητρώα και να ελέγχει την παραγωγή. Πιστεύουμε ότι, μακροπρόθεσμα, η τεχνολογία blockchain θα βοηθήσει τον ενεργειακό τομέα να μειώσει το λειτουργικό του κόστος, να αυξήσει την αξιοπιστία των λειτουργιών του και να επιταχύνει την αποδοτικότητα στις εγχώριες συναλλαγές.

Μεταποιητική βιομηχανία

Το Blockchain επιτρέπει στις εταιρείες να παρακολουθούν τα προϊόντα που κατασκευάζουν καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής τους, από τις εγκαταστάσεις αποστολής τους έως τους καταναλωτές στα καταστήματα. Εκτός αυτού, καθώς το blockchain επιτρέπει στις επιχειρήσεις να διατηρούν μια διαφανή ροή δεδομένων, επιτρέπει έτσι τον συντονισμό των λεπτομερειών μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών στην αλυσίδα παραγωγής και κατανάλωσης.

Για παράδειγμα, η χρήση blockchain για τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων και οι εγγυήσεις που τα συνοδεύουν, βοηθά στην παρακολούθηση των τυχόν πλαστών προϊόντων, ενώ βοηθά ακόμη και τις επιχειρήσεις στη λήψη ενημερωμένων αποφάσεων. Συχνά είναι δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ ιμιτασιόν και γνήσιων ανταλλακτικών με βάση την εμφάνισή τους. Το ποσοστό των ανταλλακτικών χαμηλής ποιότητας αυξάνεται στην αγορά και όταν αποτυγχάνουν να αποδώσουν αμέσως μετά το σέρβις, βλάπτεται η φήμη των κατασκευαστών αυτοκινήτων και των εμπόρων. Ωστόσο, η τεχνολογία blockchain μπορεί να βοηθήσει τις βιομηχανίες παραγωγής με διάφορους τρόπους για να εντοπίζονται τα ιμιτασιόν και βεβαίως με  πολλαπλά οφέλη.

Αυτοκινητοβιομηχανία

Η τεχνολογία Blockchain στην αυτοκινητοβιομηχανία αντιπροσωπεύει ένα ισχυρό εργαλείο αποθήκευσης και μετάδοσης δεδομένων από τα έξυπνα αυτοκίνητα. Μπορεί να αποθηκεύει συλλογικά δεδομένα σχετικά με συγκεκριμένα οχήματα από διάφορα μητρώα και να αποτρέψει έτσι την παραποίηση δεδομένων. Για παράδειγμα, όταν ένα συγκεκριμένο μεταχειρισμένο όχημα πηγαίνει προς πώληση, όλα τα δεδομένα του θα είναι διαθέσιμα για τον ιδιοκτήτη, συμπεριλαμβανομένων των επισκευών και των υπηρεσιών του, τον αριθμό των επιδιορθώσεων, εάν υπήρξε ατύχημα και άλλες πληροφορίες.

Δεν είναι λάθος να πούμε ότι σημαντικοί παίκτες στην αυτοκινητοβιομηχανία αναζητούν ευκαιρίες να εξερευνήσουν την τεχνολογία blockchain. Πριν μερικά χρόνια, το Ερευνητικό Ινστιτούτο της Toyota αποκάλυψε ένα νέο πρότζεκτ που ενσωμάτωνε το blockchain στην τεχνολογία των έξυπνων (smart) αυτοκινήτων για να βοηθήσει στη διατήρηση ενός μητρώου ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ έξυπνων οχημάτων. Επιπλέον, η Volkswagen βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης με μια πλατφόρμα βασισμένη σε blockchain, που επιτρέπει στα έξυπνα αυτοκίνητα να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με τις οδικές συνθήκες. Αυτή η τεχνολογία μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στη μείωση του αριθμού των ατυχημάτων και να διευκολύνει τους οδηγούς καθοδηγώντας τους πως να προετοιμαστούν ή να αποφύγουν σοβαρές - άσχημες καιρικές συνθήκες.

Υγειονομική περίθαλψη

Πολλά νοσοκομεία και εργαστήρια βασίζονται σήμερα σε συγκεντρωτικές λύσεις και βάσεις δεδομένων, οπότε δυσκολεύονται να συντονίσουν τα δεδομένα τους. Είναι μια μέθοδος που καθιστά σχεδόν αδύνατο να παρακολουθηθεί η χρήση και ο χειρισμός των τεράστιων όγκων δεδομένων που συλλέγονται και χρησιμοποιούνται από παρόχους υγειονομικής περίθαλψης.

Η χρήση όμως του blockchain από τις παραγγελίες ιατρικού υλικού έως και την αποθήκευση ενός μεγάλου όγκου δεδομένων των ασθενών, θα οδηγήσει τελικά σε βελτιώσεις της αποτελεσματικότητας της χρήσης των δεδομένων από το υγειονομικό προσωπικό, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούν να περνούν περισσότερο χρόνο με τα άτομα που ενδιαφέρονται: τους ασθενείς.

Η Νότια Κορέα πρόσφατα εξέδωσε νέους κανονισμούς σχετικά με τα δεδομένα του blockchain που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ τον προσεχή Δεκέμβριο. Μόλις εφαρμοστούν οι νέοι κανονισμοί περιμένουμε περισσότερες εταιρείες να εξετάσουν τα οφέλη του blockchain για τη διαχείριση και αποθήκευση των δεδομένων.

Στον χρηματοπιστωτικό και ασφαλιστικό τομέα

Σήμερα για την ολοκλήρωση μίας συναλλαγής εμπλέκονται πολλά μέλη, όπως υπάλληλοι backoffice, θεματοφύλακες, διαχειριστές εκκαθάρισης κ.ο.κ, με αποτέλεσμα ο παραδοσιακός τρόπος επεξεργασίας και εκκαθάρισης συναλλαγών να είναι αργός και δαπανηρός.   Επιπλέον, το γεγονός ότι κάθε ένα από αυτά τα μέρη τηρεί το δικό του αρχείο, προσδίδει αυξημένες πιθανότητες σφαλμάτων, ανακολουθιών ή και κατάχρησης.

Η τεχνολογία blockchain καθιστά περιττή την ανάγκη ύπαρξης ενδιάμεσων προσώπων, απλοποιώντας σημαντικά τη διαδικασία και μειώνοντας δραματικά τον χρόνο επιβεβαίωσης και εκκαθάρισης συναλλαγών, ανεξάρτητα μάλιστα από τη γεωγραφική θέση των συναλλασσόμενων.

Τα περισσότερα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δοκιμάζουν ήδη πιλοτικά τη νέα τεχνολογία, προκειμένου να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητές της σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών που παρέχουν.

Πρώτη η Barclays,τον Σεπτέμβριο του 2016, σε συνεργασία με την Ισραηλινή εταιρεία τεχνολογίας Wave διεκπεραίωσε μία από τις πρώτες συναλλαγές βασισμένη στην τεχνολογία blockchain με πραγματικούς πελάτες. Η συγκεκριμένη συναλλαγή αφορούσε πιστωτικό τίτλο που  βασιζόταν  σε μεγάλο βαθμό σε έγγραφα και διεκπεραιώθηκε σε 4 ώρες, έναντι μίας εβδομάδας.

Η τεχνολογία blockchain θα μπορεί λοιπόν  να απλοποιήσει και να επιταχύνει τη διαδικασία επιβεβαίωσης πληρωμών, δημιουργώντας ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον.Για να δώσουμε ένα παράδειγμα, στη διεθνή μεταφορά εμπορευμάτων

( Cash Against Documents), ο παραλήπτης των εμπορευμάτων πρέπει να περιμένει από ώρες έως και ημέρες για να παραλάβει τα εμπορεύματα, μέχρι ο μεταφορέας να λάβει τη βεβαίωση ότι το τίμημα έχει καταβληθεί.

Μέσω της  τεχνολογίας blockchain, η επιβεβαίωση θα είναι άμεση και μάλιστα θα μπορεί να γίνεται απευθείας από τον παραλήπτη στον αποστολέα, χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων (τράπεζας).

Η JP Morgan είναι από τις πρώτες τράπεζες που έχει κατανοήσει τις νέες δυνατότητες που ανοίγει η blockchain, από τις διασυνοριακές πληρωμές έως την έκδοση εταιρικών ομολόγων.

Η τράπεζα  που διακινεί ποσά άνω των 6 τρισ. δολαρίων ανά τον κόσμο σε καθημερινή βάση για λογαριασμό επιχειρήσεων, χρειαζόταν έναν τρόπο να μεταφέρει χρήματα με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Δημιούργησε λοιπόν ένα δικό της κρυπτονόμισμα, σε σταθερή ισοτιμία με το δολάριο- stable coin- σαν φορέα της τεχνολογίας blockchain, με στόχο την άμεση διευθέτηση των πληρωμών μεταξύ πελατών.

Μετά τη χρήση του για πληρωμή ή αγορά κάποιου τίτλου, το JPM coin θα καταστρέφεται και θα αποδίδεται στους πελάτες το αντίστοιχο ποσό σε δολάρια.

Το Facebook ετοιμάζεται να ξεκινήσει επίσης ένα stable coin.

Το νέο νόμισμα θα ενσωματωθεί στην πλατφόρμα μηνυμάτων WhatsApp του Facebook, επιτρέποντας στους χρήστες της WhatsApp να στέλνουν ηλεκτρονικά μετρητά στους φίλους και στην οικογένειά τους, ακόμα και αν βρίσκονται σε άλλο κράτος.

Η νέα τεχνολογία θα έχει ευρείες εφαρμογές και στην επεξεργασία ασφαλιστικών αξιώσεων, η οποία μπορεί να είναι εξαιρετικά περίπλοκη για διάφορες αιτίες, όπως εσφαλμένες αξιώσεις ασφαλισμένων, κατακερματισμένα δεδομένα, μη ενεργά ασφαλιστήρια κ.ά.  Με τη χρήση μητρών blockchain  θα καταχωρούνται με ασφάλεια και συνέχεια όλες οι σχετικές πληροφορίες.

Επισκόπηση

Για μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου και αρκετές βιομηχανίες, το blockchain δεν είναι πλέον η τεχνολογία του μέλλοντος. Πολλές εταιρείες έχουν ήδη καταλάβει πώς η τεχνολογία αυτή μπορεί να φέρει επανάσταση στις επιχειρηματικές λειτουργίες και τις διαδικασίες τους και ορισμένες από αυτές τις εταιρείες βρίσκονται ήδη στο στάδιο υλοποίησης ή προγραμματισμού των συστημάτων τους που να βασίζονται στο blockchain. 

Από τα χρηματοοικονομικά συστήματα έως την υγειονομική περίθαλψη , το blockchain αναστατώνει κάθε κλάδο. Πιστεύουμε ότι η ενσωμάτωση του blockchain σε εταιρικά συστήματα, εταιρικές εφαρμογές και εμπορικά ιδρύματα θα επηρεάσει θετικά τις βασικές αρχές των διαφόρων βιομηχανιών που κυριαρχούν σήμερα στον κόσμο. Τέλος έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τον κόσμο της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων, όπως έκανε το Διαδίκτυο, και η αλλαγή έχει ήδη ξεκινήσει.

Τέλος η τεχνολογία blockchain έχει μεγάλες δυνατότητες να οδηγήσει το επόμενο κύμα της καινοτομίας στο IoT (Internet Of Things). Μπορεί έτσι να προωθήσει την εμφάνιση νέων επιχειρηματικών μοντέλων, τροποποιώντας σημαντικά τα υπάρχοντα συστήματα και τις διαδικασίες. Πιθανές επιπτώσεις της εφαρμογής της, ωστόσο, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους συγκεκριμένα πλαίσια χρήσης. Οι μελέτες όμως που πραγματοποιήθηκαν, μας οδήγησαν σε πολύ διαφορετικά συμπεράσματα για τα συνολικά οφέλη και τα μειονεκτήματα του IoT βασισμένου σε blockchain για την κοινωνία στο σύνολό της.  Συνιστάται από τους ειδικούς να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ της ανάγκης για την καινοτομία, την οικονομική ανάπτυξη αφενός και την κοινωνική βιωσιμότητα αφετέρου.

Πηγές

https://cointelegraph.com/news/blockchain-is-the-leading-agent-in-our-advance-toward-industry-40 

https://www.liberal.gr/apopsi/Blockchain-i-technologia-pou-tha-allaxei-rizika-tis-domes-ton-sugchronon-koinonion/242468


google news iconΤο Social-Lib είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε άμεση ενημέρωση και πρόσβαση στην αρθρογραφία: Social-Lib.gr - Google News .

Έγραψαν Πρόσφατα

Κοινωνικός Φιλελευθερισμός

Το Social.lib είναι ένας δικτυακός τόπος συζήτησης και ανάδειξης των καθημερινών οικονομικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και πολιτικών ζητημάτων υπό το πρίσμα του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού.