Το χρηματιστήριο είναι ο καθρέπτης της οικονομίας
Pin It

Αν όπως λένε ότι το χρηματιστήριο είναι ο καθρέπτης της οικονομίας, ένας προεξοφλητικός μηχανισμός που αποτυπώνει τις πραγματικές προθέσεις των επενδυτών, τότε κάτι δεν πάει καλά με την ελληνική οικονομία. Αν όντως προεξοφλούσαν την ισχυρή άνοδο της οικονομίας το 2021, τότε από σήμερα κιόλας το χρηματιστήριο θα ανέβαινε όπως όλα στον δυτικό κόσμο.

Ακόμα και με την ενίσχυση των 32 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν φάνηκε να ανακάμπτει.  Από τα υψηλά του 2020 σημειώνει μια πτώση περίπου -30% που αποτελεί την χειρότερη επίδοση στα χρηματιστήρια του δυτικού κόσμου. Και μάλιστα ενώ  η Ελλάδα πρόβαλε μια καλή επιδημιολογική εικόνα με περιορισμένους νεκρούς και κρούσματα, όμως αυτή η καλή είδηση δεν είχε ουσιώδη αντίκτυπο στο χρηματιστήριο που θα ήταν στις 800 μονάδες τουλάχιστον.

Ακόμα και με τις αγορές των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, καθώς και την προσπάθεια των τραπεζών να μειώσουν τα προβληματικά δάνεια μέσω τιτλοποιήσεων κατά 33 δισ., βλέπουμε ότι το Χρηματιστήριο δεν αντιδρά.

Γιατί όμως;  Τι βλέπουν άραγε οι ξένοι και Έλληνες επενδυτές στην Οικονομία μας και έχουν εγκαταλείψει το Χρηματιστήριο; Τι βλέπουν και δεν έρχεται καμιά ουσιαστική επένδυση; Τώρα που έφυγε πια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που είχε, όπως έλεγαν οι αντίπαλοι της, μια αποστροφή στις επενδύσεις; Τώρα που πήραμε και 32 δισ. από την ΕΕ;

Ας πούμε μερικές πικρές αλήθειες για την οικονομία της χώρα μας

  • Η χώρα μας είναι μια μικρή, περιφερειακή και αναδυόμενη χρηματιστηριακή αγορά.
  • Η ύφεση -8% για το 2020 δείχνει μεγάλα δομικά προβλήματα – και λόγω της πτώσης του τουρισμού βεβαίως, σε συνδυασμό με τη μικρή ανάκαμψη κάπου 5% για το 2021. Θα χαθούν φέτος πάνω από 13 δισ. από τα τουριστικά έσοδα, ενώ συνολικά θα χαθούν 18 δισ. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι μετά από 4-5 χρόνια θα επανέλθουν οι εισπράξεις στα επίπεδα του 2019.
  • Το δημοσιονομικό  έλλειμμα ίσως φτάσει τα 14 δισ., από τα 5 δισ. πλεόνασμα πέρυσι. Θα βοηθήσουν τα 17 δισ. που σχεδιάζεται να δοθούν ως στήριξη στην οικονομία;
  • Το χρέος της ότι και να λένε θα αυξηθεί τόσο που θα φτάσει κοντά στο 200%. Δυστυχώς αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Μαζί με τα repos θα φτάσει τα 370 δισ. και με ένα ΑΕΠ περίπου 174 δισεκ. εύκολα εξάγεται το συμπέρασμα ότι καταγράφεται μια επιδείνωση στο μη βιώσιμο πια ελληνικό χρέος.
  • Γι αυτό το χρηματιστήριο είναι στις 640 μονάδες και οι Τράπεζες στα τάρταρα. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει ένας αναβαλλόμενος φόρος που οι Τράπεζες δεν έχουν τα κεφάλαια να τον δώσουν στο Κράτος.
  • Τέλος, τα κέρδη ανά μετοχή EPS – P/E για το 2020 δείχνουν ότι οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών είναι πολύ ακριβές.Και αυτό το υπολογίζουν πολύ οι επενδυτές.

Και το αντίδοτο ποιό άραγε είναι;

Μόνο οι μεταρρυθμίσεις και η σωστή χρήση των πόρων που θα εισέλθουν στη χώρα μας τόσο από τα 32 δισ.,  όσο και από το ΕΣΠΑ μαζί με τα κονδύλια από την Κοινή Αγροτική Πολιτική της περιόδου 2021 – 2027, συν βεβαίως το δικό μας εθνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα. Όλα αυτά φτάνουν το ποσόν των 80 δισ. ευρώ. Πρόκειται για κεφάλαια που μπορούν να χρηματοδοτήσουν περίπου το 40% του ελληνικού ΑΕΠ στον ορίζοντα της προσεχούς επταετίας. 

Και τι θα συμβεί εάν προκύψει ένα δεύτερο κύμα κορωνοιού; Τι θα συμβεί αν έρθει μια σοβαρή ελληνοτουρκική διένεξη;

Δυστυχώς, τότε είναι που δεν μπορούμε να κάνουμε καμιά πρόβλεψη.


google news iconΤο Social-Lib είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε άμεση ενημέρωση και πρόσβαση στην αρθρογραφία: Social-Lib.gr - Google News .

Έγραψαν Πρόσφατα

Κοινωνικός Φιλελευθερισμός

Το Social.lib είναι ένας δικτυακός τόπος συζήτησης και ανάδειξης των καθημερινών οικονομικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και πολιτικών ζητημάτων υπό το πρίσμα του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού.