Pin It

(Γράφει η Ομάδα Πολιτικής «Οικονομία και Ανάπτυξη» της πολιτικής κίνησης εΜεις)
Όπως έχουμε ξαναπεί εΜεις έχουμε την συνήθεια να μελετάμε τις συνεντεύξεις του Πρωθυπουργού, έτσι και με την προ ημερών συνέντευξη του στον κο Παπαχελά.
Τώρα που έχει περάσει ο θόρυβος, θα επιχειρήσουμε μια αξιολόγηση των απαντήσεων που έδωσε ή απέφυγε να δώσει ο Πρωθυπουργός.
Σε ερώτηση του κου Παπαχελά ποιος θα πληρώσει τα χρέη που δημιουργεί η υγειονομική κρίση, η απάντηση ήταν πως «… και άλλες χώρες αυξάνουν τα χρέη τους …».

Βολική αλήθεια μα μισή.

Ως υπεύθυνος Πρωθυπουργός όφειλε παράλληλα να σημειώσει ότι είμαστε η χώρα στην Ευρωζώνη με το μεγαλύτερο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ της, με την Ιταλία που ακολουθεί στην επόμενη χειρότερη θέση, να είναι 25% χαμηλότερα από την Ελλάδα!
Συνέχισε μάλιστα την απάντησή του λέγοντας ότι η Ελλάδα δανείζεται πλέον με ιστορικά χαμηλά επιτόκια και ότι αυτό οφείλεται στην κυβερνητική αξιοπιστία έναντι των αγορών.

Μία ακόμα βολική αλήθεια μα μισή.

Περίπου 20 τρις έχουν δανειστεί παγκοσμίως μα αρνητικά επιτόκια και τα δικά μας επιτόκια δανεισμού είναι τα υψηλότερα από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.
Να το πούμε αλλιώς.
Όλες οι χώρες της Ευρωζώνης δανείζονται πολύ φθηνότερα από την Ελλάδα και κατά τη λογική του κου Μητσοτάκη όλες οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν πιο αξιόπιστη κυβέρνηση στα μάτια των αγορών από την κυβέρνησή που ο ηγείται.
Λιγο παρακάτω ο κ. Μητσοτάκης θυμίζοντας περασμένες, νομίζαμε, εποχές απάντησε στον κ. Παπαχελά ότι η δημοσιονομική χαλάρωση θα κρατήσει και το 2022 και ότι: « … δεν υπάρχει ζήτημα αύξησης φόρων … η κυβέρνηση αυτή εκλέχθηκε με μια πολιτική μείωσης φόρων … ».

Βολική αλήθεια και αυτό, αλλά εδώ υποκύπτουμε στον πειρασμό να θυμίσουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη χρονικά αθετήσει την προεκλογική του δέσμευση για τον ΕΝΦΙΑ και ότι πολλά από τα μέτρα μείωσης φόρων που έχει πάρει η κυβέρνηση, όπως π.χ. η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, είναι προσωρινή και έχει ισχύ μόνο για το 2021.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός μιλώντας για την ανάπτυξη που αναμένει η κυβέρνηση για το 2021, εμμέσως πλην σαφώς ανάφερε πως όλες τις ελπίδες τις έχει στρέψει στον τουρισμό, όσο και στις καταθέσεις, που έχουν αυξηθεί και οι οποίες πιστεύει ότι θα ξοδευτούν !

Είναι αλήθεια, έχουν αυξηθεί οι καταθέσεις σίγουρα όμως όχι των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, πολλοί των οποίων παραμένουν μήνες απλήρωτοι και επειδή το ελληνικό δημόσιο οφείλει μερικά δισεκατομμύρια στον ιδιωτικό τομέα.

Και εδώ οφείλουμε να επισημάνουμε το οξύμωρο οι «αδίστακτοι» δανειστές μας να πιέζουν την Κυβέρνηση να εξοφλήσει τις οφειλές της και αυτή να μεταθέτει διαρκώς στο μέλλον την υποχρέωσή της.
Εδώ να σημειώσουμε κάτι που απέφυγε να σημειώσει ο Πρωθυπουργός. Aν η κυβέρνηση καταφέρει να εκταμιεύσει όλη την Ευρωπαϊκή βοήθεια για το 2021, θα ενισχυθεί το ΑΕΠ μας κατά 4,2%.
Ελπίζουμε και ευχόμαστε έτσι να συμβεί ακόμα και αν αυτό εμφανιστεί ως αποτέλεσμα εμπνευσμένης κυβερνητικής πολιτικής.
Το πλέον εντυπωσιακό και σε αυτή την συνέντευξη, είναι ότι σε κανένα σημείο ο κος Μητσοτάκης δεν μίλησε για το σχέδιο του. Για το πως θα ανακάμψει η οικονομία για να διασφαλιστεί το εισόδημα των πολιτών. Πουθενά δεν μίλησε για τις ευκαιρίες και τις προϋποθέσεις που θα δημιουργήσει, για τις ανησυχίες του, για τις ευθύνες και υποχρεώσεις που μας αναλογούν ως πολίτες ώστε να αντιμετωπίσουμε έστω με τις λιγότερες απώλειες όσα δύσκολα ζούμε και όσα δύσκολα έρχονται.

εΜεις πιστεύουμε πως οι αριθμοί μας δείχνουν την αλήθεια αρκεί να τους διαβάζουμε σωστά, αρκεί να μη τους αντιπολιτευόμαστε. Οι αριθμοί λοιπόν δεν είναι με το μέρος μας.

Ειλικρινά δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς, ενώ έτσι έχουν τα πράγματα, ο Πρωθυπουργός που ηγείται της χώρας μας «υπόσχεται» ότι την επόμενη μέρα θα εκπλήξουμε θετικά και θα προσπεράσουμε τους πάντες, αντί να μας προετοιμάζει να σηκώσουμε μανίκια και να εργασθούμε σκληρά, συγκροτημένα και μεθοδικά, για να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις που διαμορφώνονται.
Λυπούμαστε που μετά από όσα μας έχουν συμβεί τα τελευταία αρκετά χρόνια, Πρωθυπουργός, Κυβέρνηση μα και Αντιπολίτευση συνεχίζουν να πουλάνε ελπίδα στους ψηφοφόρους τους.
εΜεις δεν θα αγοράσουμε κε Πρωθυπουργέ, θέλουμε να ενημερώσετε όλη τη χώρα και τους πολίτες της για το σχέδιο σας…το business plan, που ζητούσατε από τον κ. Τσίπρα πριν λίγα χρόνια
Δεν μπορεί μετά από 18 μήνες διακυβέρνηση να πορευόμαστε με νέας κοπής ελπίδες!
εΜεις ανησυχούμε, εσείς;

 


google news iconΤο Social-Lib είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε άμεση ενημέρωση και πρόσβαση στην αρθρογραφία: Social-Lib.gr - Google News .

Έγραψαν Πρόσφατα

Trending Topics

Κοινωνικός Φιλελευθερισμός

Το Social.lib είναι ένας δικτυακός τόπος συζήτησης και ανάδειξης των καθημερινών οικονομικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και πολιτικών ζητημάτων υπό το πρίσμα του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού.