Pin It

Ναι, θα δώσουν δωρεάν μάσκες στους μαθητές. Και μπράβο. Όχι τόσο στην κυβέρνηση ή στην Αυτοδιοίκηση, όσο στα Σόσιαλ που ανέδειξαν το θέμα με όμορφο ή λιγότερο όμορφο τρόπο.
Γιατί ξεσηκώθηκαν γονείς και σκεπτόμενοι πολίτες γι' αυτό το νέο πείραμα ένταξης στη λεγόμενη κανονικότητα, που καλώς ή κακώς ξεκινάει από τα σχολεία.
Γιατί -θέλουμε δεν θέλουμε- η νέα μορφή άσκησης του δικαιώματος της αντίδρασης – αντίρρησης σε νόμους και σε αποφάσεις του κρατικού μηχανισμού, είναι πλέον τα ΜΜΕ. Και ιδίως τα Σόσιαλ, όπου σε χρόνο dt η άποψη του ενός, μπορεί να γίνει άποψη και αντίρρηση χιλιάδων.

Δεν θα κρίνουμε εδώ το ορθό αυτής της κατάστασης. Εδώ απλά το αναφέρουμε ως μια εκπληκτική αλλαγή στον τρόπο έκφρασης της κοινής γνώμης, αλλαγή που έχει εμφανώς άμεσα αποτελέσματα σχεδόν πάντα.
Εδώ θα ήθελα να σταθώ στην αλλαγή που επιφέρουν όλες αυτές οι μικρομέγαλες τροποποιήσεις στην καθημερινότητά μας. Αλλάζουν και βασικές μορφές, εικόνες, συνήθειες και δεδομένα στις παιδικές ψυχές.
Τι είναι σχολείο τελικά;
Να μια ωραία ευκαιρία να το «συλλάβουμε» σε όλο το μέγεθος του όρου.
Να ξεκινήσω με το τι δεν είναι σχολείο. Σχολείο δεν είναι να ανοιγοκλείνουμε βιβλία και να αποθηκεύουμε με όποιο τρόπο μπορεί ο κάθε μαθητής τις πληροφορίες που αυτά μάς δίνουν.
Σχολείο είναι να αλληλεπιδράς.
Σχολείο είναι να πειράζεις, να κυνηγάς τον συμμαθητή σου. Σχολείο είναι να μαθαίνεις να αντιδράς και να προφυλάσσεσαι από την μπάλα που σου 'ρχεται στο κεφάλι ή από την τρικλοποδιά που σε περιμένει στη γωνία από το φιλαράκι σου.
Σχολείο είναι να παίζεις μπάλα, να τρέχεις, να φωνάζεις δυνατά όταν χτυπάει το διάλειμμα ή όταν μαθαίνεις πως αρρώστησε ο δάσκαλος και θα έχεις κενό στην ώρα του.
Σχολείο είναι να μαθαίνουμε πώς να γινόμαστε ομάδα που μοιράζεται τις ίδιες σκέψεις και τα ίδια ενδιαφέροντα (υπολογιστές, εφημερίδες, χορευτικά, θεατρικά, αθλητικά κτλ) και να την οργανώνουμε ώστε να εκφραζόμαστε μέσω αυτής.
Σχολείο είναι ο πρώτος χώρος όπου μαθαίνουμε να εκπαιδεύουμε την καρδιά μας πώς να χτυπά και πόσο, στα πρώτα της αθώα σκιρτήματα του έρωτα αλλά και πώς να γιατρεύουμε στην αγκαλιά των φίλων μας τις πρώτες μας απογοητεύσεις.
Σχολείο είναι να κολλάς πάνω στην κολλητή σου, να της λες τα μυστικά σου, να μοιράζεστε τις ψείρες σας, βρε παιδί μου, πώς αλλιώς να το πω;
Αυτά κι άλλα τόσα είναι το σχολείο.
Ναι θα δώσουν δωρεάν μάσκες στα σχολεία. Ναι θα φορούν μάσκες τα παιδιά στα σχολεία. Μα αυτό που θα τα επηρεάσει δεν θα είναι το πανί προφύλαξης (μάσκα) αλλά η διαδικασία στην οποία πρέπει δάσκαλοι, καθηγητές, γονείς και όσοι εμπλέκονται με τα νέα μέτρα, να δώσουν το βάρος και την προσοχή τους.
Δεν αρκεί να φοράς μάσκα μικρό μου. Δεν θα μπορείς για λίγο καιρό να τρέξεις, να γυμναστείς, να φωνάξεις, να πας εκδρομή, να σπρώξεις τον Θανασάκη ή να κυνηγήσεις τον Ιωσήφ, να κολλήσεις πάνω στη Λουντμίλα ψιθυρίζοντας πως σου αρέσει ο Πάρης ή να αγκαλιάζεις στο διάλειμμα την Ντινούλα και την Αθηνά και να περπατάτε αλά μπρατσέτα, δροσερές και ανέμελες.


Σε αυτό που πρέπει να δώσουμε όλοι το βάρος είναι ότι όλα αυτά τα «ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ» είναι προσωρινά. Είναι για λίγο καιρό. Είναι για να μην αρρωστήσουμε εσείς, εμείς και οι οικείοι μας. Είναι για να μπορέσουμε να ξαναβγούμε έξω χωρίς μάσκες, χωρίς φόβο, χωρίς μέτρα κι αντίμετρα κάποια στιγμή. Και όσο πιο καλά τηρήσουμε τις υποδείξεις των επιστημόνων τόσο πιο σύντομα θα «ελευθερωθούμε» ξανά.


Αυτό πρέπει να τονίζεται με κάθε τρόπο στα παιδιά μας, γιατί δεν θέλω να λείψουν από τις σχολικές συνήθειες και από τα παιδικά μυαλουδάκια οι εικόνες αυτές των αλληλεπιδράσεων που μόνο στα σχολεία μπορούμε να βιώσουμε και που καθορίζουν την υπόλοιπη ζωή μας.


Να μη συνδεθεί η χρήση μάσκας και οι περιορισμοί με τη σχολική εικόνα και ουσία. Είναι μια προσωρινή κατάσταση που βιώνουμε και που πρέπει να την κάνουμε όσο πιο εύκολη γίνεται για αυτά τα παιδιά αυτού του έτους του 2020, που τους έτυχε να ζήσουν έναν #Κορονοϊό βγαλμένο από ιστορίες τρόμου και φαντασίας.


Να μην τα τρομάζουμε για τη χρήση μάσκας. Να εντάξουμε ομαλά και φιλικά στις ζωές τους τις αλλαγές που θα μας πάνε ασφαλείς παρακάτω σε ελεύθερα ανταμώματα.
Ναι στην προστασία, ναι στα σχολεία, ναι στο αύριο.


google news iconΤο Social-Lib είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε άμεση ενημέρωση και πρόσβαση στην αρθρογραφία: Social-Lib.gr - Google News .

Έγραψαν Πρόσφατα

Κοινωνικός Φιλελευθερισμός

Το Social.lib είναι ένας δικτυακός τόπος συζήτησης και ανάδειξης των καθημερινών οικονομικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και πολιτικών ζητημάτων υπό το πρίσμα του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού.