Pin It
 
Χθες μόλις, η Υπουργός Παιδείας μάς έκανε γνωστό, μέσω της προσωπικής της σελίδας στο fb, ότι κατέθεσε σε άγνωστο (για την ώρα) νομοσχέδιο δύο διατάξεις αρμοδιότητάς της, στη μία εκ των οποίων (στο άρθρο 13 μάλιστα!) «προβλέπεται οι εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων του εκπαιδευτικού προσωπικού και του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης να πραγματοποιούνται ημέρα Σάββατο (αντί για εργάσιμη ημέρα και ώρα), προκειμένου να μη διακόπτεται στο ελάχιστο η εκπαιδευτική λειτουργία και να μην αναστέλλεται η λειτουργία των σχολείων. Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα για ηλεκτρονική διεξαγωγή της ψηφοφορίας».
Ωστόσο, πριν ακριβώς μία εβδομάδα, η ίδια Υπουργός είχε υπογράψει και αποστείλει στα σχολεία την εγκύκλιο για τις εκλογές αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης ορίζοντας ως ημερομηνία διεξαγωγής τους την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020 (Ψ7ΣΑ46ΜΤΛΗ-ΝΩΞ). Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφέρει ότι για τη διευκόλυνση των εκλογέων και τη διασφάλιση της ευρύτερης δυνατής συμμετοχής τους, χορηγείται άδεια μιας (1) ημέρας σε όλους τους εκπαιδευτικούς που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Φρόντισε μάλιστα να ενημερωθούν έγκαιρα οι μαθητές για αυτήν την ημέρα μέσω των διευθυντών των σχολικών μονάδων.
Πώς δικαιολογείται αυτή η χθεσινή καθυστερημένη απόφασή της δε μας το εξηγεί και δεν μας διευκρίνισε αν θα ισχύσει για αυτές τις προσεχείς εκλογές. Συνηθίζει, βέβαια, να καταργεί διατάξεις που μόλις έχει ψηφίσει, όπως έκανε πρόσφατα με τη θητεία των Διευθυντών Εκπαίδευσης. Πράγματι, με το άρθρο 52 του Ν. 4692/12-06-2020 παρέτεινε τη θητεία όλων των στελεχών της εκπαίδευσης και ενάμιση μήνα μετά, με το άρθρο 30 του Ν. 4713/29-07-2020 λήγει τη θητεία των Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Όμως, το πιθανότερο είναι η διάταξη να μείνει ανενεργή, αφού έχει ήδη οριστεί η ημέρα των εκλογών και έχουν καθοριστεί όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ενώ για τα ελληνικά δεδομένα η ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι αδύνατο να οργανωθεί στο σύντομο χρόνο μέχρι τις εκλογές. Άρα, όσα προβλέπονται και πρόκειται να νομοθετηθούν θα ισχύσουν  για τις εκλογές του 2022, αφού οι εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών μελών των Συμβουλίων διεξάγονται κάθε δύο χρόνια.
Παρ’ όλα αυτά, οι προβλέψεις της διάταξης βέβαια, για την ημέρα των εκλογών αλλά και για τη δυνατότητα ηλεκτρονικής διεξαγωγής της ψηφοφορίας, δεν μπορεί παρά να θεωρηθούν ορθές και θετικές, όποτε κι αν γίνουν. 
Μακάρι η κ. Υπουργός να συνεχίσει να παίρνει έγκαιρα θετικά μέτρα γιατί είναι αλήθεια πως μέχρι σήμερα δεν μας έχει πείσει γι αυτό. Δεν τα πήγε καλά με την τηλεκπαίδευση στο πρώτο κύμα του κορονοϊού. Δεν πρόλαβε να πάρει μέτρα και να βελτιώσει έστω, τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με αποτέλεσμα να έχουμε εισαγόμενους με ελάχιστο αριθμό μορίων. Προχώρησε σε επιλογή προσωρινών Διευθυντών Εκπαίδευσης κατακαλόκαιρο (ενώ είχε έναν ολόκληρο χρόνο μπροστά της) με μια «fast track» διαδικασία, χωρίς τη μοριοδότηση αντικειμενικών διοικητικών, εκπαιδευτικών και επιστημονικών κριτηρίων που να διασφαλίζουν σε σημαντικό βαθμό μία αποτελεσματική και αξιόπιστη επιλογή. Αντιθέτως, επέστρεψε στο 2004 (εποχή Γιαννάκου) και στη λογική των «δικών μας παιδιών», δηλ. στην εποχή της κομματοκρατίας, της πελατοκρατίας και των αδιαφανών πρακτικών, πράγμα που θα μας απασχολήσει σε ένα νέο άρθρο. Τέλος, χθες και πάλι, εξήγγειλε ότι με τη δεύτερη διάταξή της θα ενισχύσει τις πιστώσεις για την πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικών και ειδικού εκπαιδευτικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού, για την ομαλή λειτουργία εκπαιδευτικών δομών τη σχολική χρονιά 2020-2021.

google news iconΤο Social-Lib είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε άμεση ενημέρωση και πρόσβαση στην αρθρογραφία: Social-Lib.gr - Google News .

Έγραψαν Πρόσφατα

Κοινωνικός Φιλελευθερισμός

Το Social.lib είναι ένας δικτυακός τόπος συζήτησης και ανάδειξης των καθημερινών οικονομικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και πολιτικών ζητημάτων υπό το πρίσμα του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού.