Pin It

Η απουσία έρευνας και διαβούλευσης με τους εκπαιδευτικούς και ουσιαστικά η διαχειριστική και πρόχειρη εισαγωγή μιας θετικής, κατά τα άλλα, αλλαγής, ξεσήκωσε, όπως αναμενόταν, αντιδράσεις από τις συνδικαλιστικές παρατάξεις και τις ηγεσίες των εκπαιδευτικών οργανώσεων. Το μεγάλο θύμα είναι ο εκπαιδευτικός κόσμος, που δεν μπόρεσε να ενημερωθεί για την ουσία της αλλαγής και να δει τα οφέλη της, που ωστόσο τα βλέπουν και τα διαπιστώνουν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές από το 2012 μέχρι σήμερα.

Σήμερα κορυφώνεται η διαμάχη σχετικά με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει στη διενέργεια αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικών εκλογών για τα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών με την αντικατάσταση της διά ζώσης ψηφοφορίας.

Αρχικά, τον Σεπτέμβριο (Υ.Α. Φ.350/18-9-20) όλα έδειχναν ότι οι εκλογές των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, που οργανώνονται από το Υπουργείο κάθε δύο τουλάχιστον χρόνια, θα διεξάγονταν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Ορίστηκαν μάλιστα από την κυρία Κεραμέως για την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020, με τη φυσική παρουσία των εκλογέων και τη χορήγηση άδειας μίας ημέρας για όσους εκπαιδευτικούς ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Ωστόσο μια βδομάδα μετά, η ίδια Υπουργός, ανακοινώνει πως οι εκλογές θα γίνουν το Σάββατο, 7 Νοεμβρίου, με τη δυνατότητα ηλεκτρονικής διεξαγωγής της ψηφοφορίας. Μάλιστα, η εν λόγω αλλαγή πέρασε από τη βουλή ως τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο (Ν. 4728/2020).


Είναι γεγονός ότι η διεξαγωγή των εκλογών, χωρίς να παρακωλύεται η εκπαιδευτική διαδικασία, συμβαδίζει με το κοινό αίσθημα της κοινωνίας αλλά και μεγάλου μέρους του εκπαιδευτικού κόσμου, όπως επίσης ότι η πρακτική των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών, που φέρνουν οι τεχνολογικές εξελίξεις, υιοθετείται όλο και περισσότερο από πολλές οργανώσεις, συλλόγους και χώρες σε όλη τη γη.


Παρ' όλα αυτά, η απουσία έρευνας και διαβούλευσης με τους εκπαιδευτικούς και ουσιαστικά η διαχειριστική και πρόχειρη εισαγωγή μιας θετικής κατά τα άλλα αλλαγής ξεσήκωσε, όπως αναμενόταν, αντιδράσεις από τις συνδικαλιστικές παρατάξεις και τις ηγεσίες των εκπαιδευτικών οργανώσεων. Το μεγάλο θύμα είναι ο εκπαιδευτικός κόσμος, που δεν μπόρεσε να ενημερωθεί για την ουσία της αλλαγής και να δει τα οφέλη της, που ωστόσο τα βλέπουν και τα διαπιστώνουν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές από το 2012 μέχρι σήμερα.


Οι ανέξοδες αψιμαχίες και βερμπαλισμοί κυριάρχησαν ένθεν κακείθεν. Οι αντιδράσεις των συνδικαλιστικών στελεχών και παρατάξεων δίνουν την αφορμή στο υπουργείο, εμμέσως πλην σαφώς, να παρουσιάσει τους εκπαιδευτικούς στα μάτια της κοινωνίας σαν τεχνοφοβικούς, παλαιολιθικούς και συντηρητικούς. Εμφανίζεται, δηλαδή, η καθ' όλα συντηρητική κ. Κεραμέως σαν προοδευτική.


Αντίθετα, οι συνδικαλιστές φαντάζονται πραξικοπήματα, γενικευμένη νοθεία, φακελώματα, εκφοβισμό και διάλυση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και δίνουν τον υπέρ πάντων αγώνα, ώστε να μην αλλάξει τίποτα. Στην ουσία το μόνο που φοβούνται είναι μην τυχόν και χάσουν τις στέρεες δομές εξουσίας που έχουν δημιουργήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια.


Θεωρούμε πως η κυρία υπουργός πρέπει να παραιτηθεί, καθώς σε κάθε πολιτική της κίνηση αναδεικνύει τη μεγάλη πολιτική και διαχειριστική της ανεπάρκεια.


Πιστεύουμε πως οι συνδικαλιστικές ηγεσίες και οι παρατάξεις πρέπει να σταματήσουν να σπέρνουν τον φόβο της αλλαγής στους μαχόμενους εκπαιδευτικούς αντανακλώντας στην ουσία τον δικό τους φόβο για οτιδήποτε μπορεί να αλλάξει στο status quo στην εκπαίδευση.


Ελπίζουμε σήμερα με τη συμμετοχή στις εκλογές ο εκπαιδευτικός κόσμος να υπερασπιστεί τον θεσμικό του ρόλο ως ένα εκ των πυλώνων της γνώσης, της προόδου και της εξέλιξης της κοινωνίας. Το έχει μεγάλη ανάγκη η εκπαίδευση και μεγαλύτερη οι μαθητές μας.


Ομάδα Παιδείας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της πολιτικής κίνησης «εΜείς».
Αναπληρωτής Υπεύθυνος
Ιάκωβος Παλαιολόγος


google news iconΤο Social-Lib είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε άμεση ενημέρωση και πρόσβαση στην αρθρογραφία: Social-Lib.gr - Google News .

Έγραψαν Πρόσφατα

Κοινωνικός Φιλελευθερισμός

Το Social.lib είναι ένας δικτυακός τόπος συζήτησης και ανάδειξης των καθημερινών οικονομικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και πολιτικών ζητημάτων υπό το πρίσμα του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού.