Pin It

Το ερώτημα
Είναι σπουδαίο το να σκέφτεσαι ελεύθερα. Μπορούμε να πούμε το ίδιο και για το να σκέφτεσαι καλά; Ελπίζω πως ναι. Θέλω να πιστεύω πως ναι. Αλλιώς, κάθε προσπάθεια να επιλέγουμε (όσο μας το επιτρέπουν οι δυνάμεις μας βέβαια) τον δύσκολο δρόμο της αναζήτησης και της βασάνου της αληθείας, είναι απλώς ένα βίτσιο που χρήζει θεραπείας.
Το χάπενινγκ
Στη φωτογραφία βλέπουμε ένα χάπενινγκ από φοιτήτριες (μάλλον της κατά τεκμήριο αρμόδιας για τη λογική σκέψη Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ), που έχουν εντοπίσει και προβάλλουν σαν βαθύτερες αιτίες της σεξουαλικής παρενόχλησης, προβλήματα όπως:

  • Την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • Τη λογική κόστους – οφέλους,
  • Τον ανταγωνισμό.

Με μια λέξη θα έλεγα δηλαδή τον καπιταλισμό. Αυτός είναι άλλωστε στη ρίζα του κάθε κακού, όπως θα έλεγε και το ΚΚΕ. Εξάλλου, οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση γίνονται μόνον (ή τουλάχιστον κατά κύριο λόγο) σε καπιταλιστικές χώρες. Τι χρείαν έχομεν άλλων μαρτύρων; Ο καπιταλισμός λοιπόν. Όπερ έδει δείξαι.
Ο Ρήγας
Δεν πρόκειται να επιχειρηματολογήσω καθόλου για να καταδείξω την ανοησία των παραπάνω ισχυρισμών. Όποιος δεν την βλέπει διά γυμνού οφθαλμού μπορεί να σταματήσει το διάβασμα εδώ. Αλλού το πάω.
Ο μεγάλος Ρήγας Βελεστινλής, συμπυκνώνοντας τον φιλελευθερισμό της εποχής του, έγραψε κάποτε στο «Φυσικής Απάνθισμα» την περίφημη φράση «όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά». Κάποιοι από εμάς την θυμόμαστε και από τα εξώφυλλα των σχολικών μας τετραδίων. Στην πραγματικότητα μετέφερε, όπως φαίνεται, μια ελαφρώς διαφορετική φράση, του Ελβετού γιατρού και λόγιου Αλμπρεχτ φον Χάλερ (Albrecht von Haller, βλέπε σχετικά και το άρθρο του Δημήτρη Ψαρρά στην ΕφΣυν) : «Αν κανείς έχει τη δυνατότητα να συλλογάται ελεύθερα, συλλογάται καλά».
Αν έχει κανείς λοιπόν τη δυνατότητα. Τι να σημαίνει άραγε; Το να συλλογάσαι ελεύθερα δεν μπορεί να σ' το απαγορεύσει κανένας. Ένα απολυταρχικό καθεστώς μπορεί να σου απαγορεύσει να εκφράσεις τις ιδέες σου, όχι όμως και να τις σκέφτεσαι, εκτός κι αν σε πυροβολήσει στο κεφάλι. Αρκεί όμως αυτό για να έχεις τη δυνατότητα να το κάνεις; Τι γίνεται με τις αγκυλώσεις του μυαλού σου; Τι γίνεται με την πλύση εγκεφάλου στην οποία σε υποβάλλει το περιβάλλον στο οποίο κινείσαι, ο χώρος στον οποίο κυκλοφορείς, το κόμμα στο οποίο ανήκεις; Μήπως πρέπει να ξεκινήσεις να σκέφτεσαι από αυτά;


google news iconΤο Social-Lib είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε άμεση ενημέρωση και πρόσβαση στην αρθρογραφία: Social-Lib.gr - Google News .

Έγραψαν Πρόσφατα

Κοινωνικός Φιλελευθερισμός

Το Social.lib είναι ένας δικτυακός τόπος συζήτησης και ανάδειξης των καθημερινών οικονομικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και πολιτικών ζητημάτων υπό το πρίσμα του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού.