Pin It
Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται πρωτοφανής έξαρση κρουσμάτων COVID-19 σε παιδιά κάτω των 15 ετών στη χώρα μας. Αυτό συμβαίνει λόγω συνάθροισης παιδιών δημοτικού και γυμνασίου σε θερινές κατασκηνώσεις σε όλη την Ελλάδα. Μπορεί κανείς εύκολα να προβλέψει τι θα συμβεί το φθινόπωρο στις αίθουσες και στα αμφιθέατρα των σχολείων και των πανεπιστημίων.
Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια πρέπει να ανοίξουν, να λειτουργήσουν κανονικά με μαθήματα διά ζώσης και να παραμείνουν ανοιχτά. Ευτυχώς οι εμβολιασμοί για άτομα άνω των 18 ετών είναι πλέον διαθέσιμοι στη χώρα μας εδώ και τρεις εβδομάδες, άρα η φοιτητιώσα νεολαία έχει τον απαραίτητο χρόνο να χτίσει ανοσία πριν από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους.
Τα εμβόλια mRNA έχουν ελεγχθεί κλινικά ως ασφαλή και αποτελεσματικά στα παιδιά 12-17 ετών, έχουν αδειοδοτηθεί από τις ρυθμιστικές αρχές σε ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδά, Ιταλία, Γερμανία, Βρετανία και έχουν ήδη χορηγηθεί σε εκατομμύρια δόσεις σε παιδιά 12-17 ετών.  Πάνω από 50 χώρες έχουν ήδη ξεκινήσει ή ξεκινούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους. Είναι σημαντικό και στη χώρα μας να εμβολιαστούν αμέσως τα παιδιά 15-17 ετών και σύντομα –ει δυνατόν πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς- και τα παιδιά από 12 έως 14 ετών. 
 
Στο μεταξύ, ο CDC, ο αμερικανικός ΕΟΔΥ, μόλις εξέδωσε οδηγίες για την πρόληψη της διασποράς COVID-19 σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα βασικά σημεία είναι τα παρακάτω:
• Οι μαθητές επωφελούνται από τη διά ζώσης μάθηση και η επιστροφή με ασφάλεια στη διά ζώσης διδασκαλία το φθινόπωρο του 2021 αποτελεί προτεραιότητα.
• Ο εμβολιασμός είναι επί του παρόντος η κορυφαία στρατηγική πρόληψης της δημόσιας υγείας για τον τερματισμό της πανδημίας COVID-19. Η προώθηση του εμβολιασμού μπορεί να βοηθήσει τα σχολεία να επιστρέψουν με ασφάλεια στη διά ζώσης μάθηση, καθώς και σε εξωσχολικές δραστηριότητες και αθλήματα.
• Οι μάσκες πρέπει να φοριούνται σε εσωτερικούς χώρους από όλα τα άτομα (ηλικίας 2 ετών και άνω) που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Η συνεπής και σωστή χρήση μάσκας από άτομα που δεν έχουν πλήρως εμβολιαστεί είναι ιδιαίτερα σημαντική σε εσωτερικούς χώρους και εν γένει σε πολυσύχναστους χώρους, όταν η απαραίτητη φυσική απόσταση δεν μπορεί να διατηρηθεί.
• Ο CDC συνιστά στα σχολεία να εξασφαλίζουν τουλάχιστον ενός (1) μέτρου φυσική απόσταση μεταξύ μαθητών μέσα στην τάξη, σε συνδυασμό με μάσκα που θα φορούν άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως, για να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης. Όταν δεν είναι δυνατή η διατήρηση φυσικής απόστασης τουλάχιστον ενός μέτρου, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ληφθούν πολλά άλλα μέτρα πρόληψης, όπως οι υποχρεωτικές μάσκες για όλους σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.
• Προσυμπτωματικοί έλεγχοι (screening), αερισμός, πλύσιμο χεριών και τήρηση πρωτοκόλλων αναπνευστικής υγιεινής, παραμονή στο σπίτι όταν ο/η μαθητής/τρια είναι άρρωστος/η και εξέταση για covid19, ανίχνευση επαφών σε συνδυασμό με καραντίνα και απομόνωση, και ο καθαρισμός και η απολύμανση είναι επίσης σημαντικές βαθμίδες πρόληψης για να διατηρηθούν τα σχολεία ασφαλή.
• Οι μαθητές, οι δάσκαλοι και το προσωπικό πρέπει να μείνουν στο σπίτι, όταν έχουν σημάδια μολυσματικής ασθένειας και να παραπεμφθούν στον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για έλεγχο και φροντίδα.
• Πολλά σχολεία εξυπηρετούν παιδιά κάτω των 12 ετών που δεν είναι επιλέξιμα για εμβολιασμό αυτήν τη στιγμή (σημ. αναφέρεται στις ΗΠΑ). Ως εκ τούτου, οι παρούσες οδηγίες δίνουν έμφαση στην εφαρμογή μέτρων πρόληψης πολλαπλών επιπέδων για την προστασία ατόμων που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως, συμπεριλαμβανομένων μαθητών, δασκάλων, προσωπικού και άλλων μελών των νοικοκυριών τους.
• Τα μέτρα πρόληψης COVID-19 παραμένουν κρίσιμα για την προστασία ατόμων, συμπεριλαμβανομένων μαθητών, δασκάλων και προσωπικού, που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ειδικά σε περιοχές με μέτρια έως υψηλά επίπεδα μετάδοσης στην κοινότητα.
• Οι τοπικές υγειονομικές αρχές πρέπει να παρακολουθούν τη μετάδοση στην κοινότητα, τα ποσοστά εμβολιασμένων και τον ρυθμό εμβολιασμού, τα τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου και την εμφάνιση εστιών, ώστε να καθοδηγήσουν τις αποφάσεις σχετικά με τη διαβάθμιση των μέτρων πρόληψης (π.χ. φυσική απόσταση, δοκιμές ελέγχου).
 
Όπως λοιπόν έχουμε ξαναγράψει, η διατήρηση της διά ζώσης σχολικής διαδικασίας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα κάθε σοβαρού κράτους, ακόμα και σε περιπτώσεις πανδημίας. Τα οφέλη από τη διατήρηση ανοιχτών σχολείων επιβεβαιώνεται ότι είναι περισσότερα από τους κινδύνους. Καθώς περνάει ο καιρός και δεν φαίνεται η ανθρωπότητα να απαλλάσσεται από τον COVID-19 σύντομα, το κοινωνικό κόστος για μία κοινότητα που διατηρεί τα σχολεία της κλειστά θα μεγεθύνεται συνεχώς. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η UNICEF, ο ΠΟΥ και άλλοι διεθνείς οργανισμοί συστήνουν να καταβάλλεται η μέγιστη δυνατή προσπάθεια για να αποφεύγεται το μαζικό κλείσιμο των σχολείων λόγω κορωνοϊού. Με δεδομένο ότι ο εμβολιασμός είναι το κυριότερο όπλο της ανθρωπότητας κατά του covid-19, εφόσον έχει κριθεί ασφαλές από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, οι εμβολιασμοί των εφήβων και των παιδιών πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως και στη χώρα μας.
 

google news iconΤο Social-Lib είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε άμεση ενημέρωση και πρόσβαση στην αρθρογραφία: Social-Lib.gr - Google News .

Έγραψαν Πρόσφατα

Κοινωνικός Φιλελευθερισμός

Το Social.lib είναι ένας δικτυακός τόπος συζήτησης και ανάδειξης των καθημερινών οικονομικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και πολιτικών ζητημάτων υπό το πρίσμα του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού.