Pin It
Η σοσιαλδημοκρατία και ο φιλελευθερισμός είναι και τα δύο παιδιά του διαφωτισμού. Γι αυτό θεωρούνται οι κατευθυντήριες γραμμές ενός προοδευτικού κράτους και της κοινωνίας. Βεβαίως μπορεί η σοσιαλδημοκρατία να είχε πολλές επιτυχίες πριν μερικές δεκαετίες, όμως η η γιγάντωση του κρατισμού επί των ημερών της και η παγκοσμιοποίηση μείωσαν την αποτελεσματικότητά της. Γι αυτό έμεινε και μένει σήμερα μακριά από την εξουσία σε όλη τη δυτική Ευρώπη. Βεβαίως για την μείωση της εκλογικής επιρροής της φταίει και το γεγονός ότι έγιναν πιο συντηρητικοί και αγνόησαν τα αιτήματα των καιρών.
 Η εποχή που η ανάπτυξη των ευρωπαϊκών οικονομιών μετά τον Β! Παγκόσμιο Πόλεμο έφερε τη δημιουργία ενός πρωτόγνωρου κοινωνικού κράτους, δεν υπάρχει πια. Για να αλλάξει αυτό, χρειάζεται μια πιο φιλελεύθερη εξωστρεφής οικονομία, που να βοηθάει στην παραγωγή νέου πλούτου και που να υπηρετεί συγχρόνως την κοινωνία και όχι το κομματικοποιημένο κράτος, όπως το ζούμε τα τελευταία χρόνια.
Μόνο έτσι θα μπορεί να απαντήσει η Ελλάδα στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας. Γι αυτό θέλουμε άμεσα:
1ον. Τη βελτίωση του κοινωνικού κράτους (με κεφαλαιοποιητικό ασφαλιστικό σύστημα, όπως και την ουσιαστική βοήθεια των ανέργων με επιμορφώσεις) καθώς και του τομέα Υγείας (που το ζούμε τώρα με τον Covid-19), με την προώθηση μεταρρυθμίσεων τόσο στη διοίκηση των νοσοκομείων, όσο και στο κτύπημα φαινομένων σαν της Novartis.
2ον. Τη μείωση της γραφειοκρατίας και την πλήρη ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης.
3ον. Την ουσιαστική μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης, με ιδιωτικά ξενόγλωσσα και ελληνικά Πανεπιστήμια. Αύξηση των κονδυλίων της έρευνας που κάνουν καθώς και συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε αυτή.
4ον. Την προώθηση των αναγκαίων ιδιωτικοποιήσεων σε πολλούς τομείς, με σκοπό ένα μικρό ευέλικτο, ισχυρότερο,αποδοτικότερο κράτος, με μικρότερη φορολογία, κατάργηση φόρων υπερ τρίτων, αξιολόγηση στο δημόσιο με προσλήψεις με εξετάσεις του ΑΣΕΠ, προαγωγές και καλύτερες αμοιβές σε όσους αξιολογούνται και το αξίζουν. Να υπάρχει μόνιμος υφυπουργός σε κάθε Υπουργείο που δεν θα αλλάζει με κάθε αλλαγή του Υπουργού.
5ον. Τον διαχωρισμό του κράτους από την εκκλησία, του κράτους από τα κόμματα της εξουσίας.
6ον. Το Δημόσιο είναι αναγκαίο στη Δικαιοσύνη, στα σώματα Ασφαλείας και στον Στρατό, στην Δημόσια Υγεία και την Εκπαίδευση. Πουθενά αλλού.
7ον. Τη προώθηση σημαντικών δημόσιων έργων με τη βοήθεια της Σύμπραξης Ιδιωτών και Δημοσίου (ΣΔΙΤ).
8ον. Να φέρουμε πίσω τους επιστήμονες από το εξωτερικό και να τους βοηθήσουμε να φτιάξουν start up ή να φτιάξουμε κι άλλα ερευνητικά κέντρα σαν τον ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ και το ΙΤΕ και να τα επανδρώσουμε με αυτούς. 
9ον. Να ελευθερώσουμε πλήρως τη δικαιοσύνη από το κράτος ώστε να εφαρμόζουν τους νόμους που έχουν ψηφιστεί με αυστηρότητα (κάπνισμα, βανδαλισμοί, παρανομίες κλπ). Να σπάσει η σύνδεση δικαιοσύνης-κυβέρνησης.
10ον. Να βοηθήσουμε την ιδιωτική οικονομία να ανταπεξέλθει στις σύγχρονες προκλήσεις, με φτηνά δάνεια και ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας.
11ον. Να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών και τα προνόμια τους. 200 βουλευτές είναι αρκετοί. 
 
και τέλος

12ον: Να δώσουμε μεγάλη προσοχή στο περιβάλλον και το οικοσύστημα της πατρίδας μας με κάθε τρόπο. Να απαγορευτούν τώρα οι χωματερές, να αλλάξει η διαχείριση των σκουπιδιών, να επενδύσουμε τώρα στην ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ.


google news iconΤο Social-Lib είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε άμεση ενημέρωση και πρόσβαση στην αρθρογραφία: Social-Lib.gr - Google News .

Έγραψαν Πρόσφατα

Κοινωνικός Φιλελευθερισμός

Το Social.lib είναι ένας δικτυακός τόπος συζήτησης και ανάδειξης των καθημερινών οικονομικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και πολιτικών ζητημάτων υπό το πρίσμα του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού.