Pin It

Από την ανταπόκριση των πολιτών στα μέτρα που πάρθηκαν για την πανδημία τον περασμένο Μάρτιο φάνηκε ξεκάθαρα ότι η κοινωνία ήταν έτοιμη να ακολουθήσει την κυβέρνηση, όταν αυτή έδειχνε ότι είχε σχεδιασμό και ήταν αποφασισμένη να οδηγήσει τις εξελίξεις αντί να τις ακολουθεί.
Η επικοινωνιακή πολιτική που εφαρμόστηκε δεν έκρυψε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζαμε, αλλά τις εξήγησε με ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Έτσι κέρδισε την κοινωνική αποδοχή η οποία αποτέλεσε το βασικό συστατικό στοιχείο της πετυχημένης αντιμετώπισης της πανδημίας.

Δυστυχώς όμως για όλους μας η συνέχεια, από το καλοκαίρι και μετά, δεν ήταν η αναμενόμενη.

Είναι σε όλους μας φανερό πια πως κυβέρνηση, πολιτεία αλλά και πολίτες δεν εκμεταλλευθήκαμε όπως έπρεπε το διάστημα της ύφεσης της πανδημίας. Ό καθένας από εμάς έχει αντίληψη των σωστών και των λαθών που έχουν γίνει και έχουμε κάνει. Δεν θα τα απαριθμήσουμε εδώ.
Η Κυβέρνηση έχει τις δικές της ευθύνες, πιστώθηκε την επιτυχή αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας, θα χρεωθεί την όποια αποτυχία στον δεύτερο κύκλο. Aυτό είναι αναπότρεπτο και καμιά επικοινωνιακή πολιτική δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει. Αλλά στην κρίσιμη αυτή στιγμή δεν προέχει το πολιτικό παιχνίδι. Δεν ενδιαφέρει το τι θα γινόταν «αν ήμασταν εμείς», «αν ήταν οι άλλοι», αν «πάμε λιγότερο άσχημα από άλλες χώρες». Aυτά δεν παρηγορούν κανέναν, δεν βοηθούν σε τίποτα και αποτελούν χάσιμο χρόνου και ενέργειας. Δεν περισσεύει τίποτα από τα δύο.
Ήδη διέρρευσε ότι αύριο θα κηρυχτεί καθολικό lockdown παρά τις συνεχείς αντίθετες διαβεβαιώσεις. Δυστυχώς φαίνεται ότι για μια ακόμα φορά, υπακούοντας σε επικοινωνιακές προτεραιότητες, σερνόμαστε πίσω από τα γεγονότα και αφήνουμε να γιγαντωθούν τα προβλήματα αντί να προσπαθούμε να τα προλάβουμε. Δεν χρειαζόμαστε επικοινωνιακή πολιτική, χρειαζόμαστε αλήθειες, όσο δυσάρεστες και να είναι, και ετοιμότητα στην αντιμετώπιση της πραγματικότητας.
Τις μέρες που έρχονται θα δοκιμαστούμε όλοι, πολιτεία και πολίτες, πολιτικό σύστημα και πολιτικό προσωπικό, θεσμοί και υπηρεσίες, κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Χρειάζεται να πειθαρχήσουμε σε όσα οι θεσμοί της πολιτείας αποφασίζουν. Δημοκρατία έχουμε και δεν θα σιωπήσουμε. Σε ό,τι μας αφορά θα συνεχίσουμε να ασκούμε κριτική σε όσα κρίνουμε λάθος και να συμφωνούμε με όσα κρίνουμε σωστά. Εάν όμως στραφούμε ο ένας εναντίον του άλλου, αν τροφοδοτήσουμε με τη συμπεριφορά μας τον κοινωνικό αυτοματισμό, οι δύσκολες μέρες που έρχονται μπορεί να αποβούν καταστροφικές.
Στην κυβέρνηση βέβαια πέφτει η μεγάλη ευθύνη να προστατεύσει την κοινωνική συνοχή και να δομήσει τις αναγκαίες για τις περιστάσεις κοινωνικές άμυνες. Εάν σε αυτό αποτύχει, θα είναι αδιάφορο για τη χώρα και τους πολίτες της η επιτυχής αντιμετώπιση της κριτικής τής αντιπολίτευσης.
Ευχόμαστε η χώρα να μπορέσει να αντεπεξέλθει στην κατάσταση που διαμορφώνεται και ελπίζουμε η δυνατότητα που δείξαμε ως κοινωνία να βγάζουμε στις δύσκολες συνθήκες τον πιο καλό μας εαυτό, να μας βοηθήσει να βγούμε για άλλη μια φορά νικητές.

Αθήνα 04/11/2020
Η Εκτελεστική Γραμματεία της Πολιτικής Κίνησης εΜεις


google news iconΤο Social-Lib είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε άμεση ενημέρωση και πρόσβαση στην αρθρογραφία: Social-Lib.gr - Google News .

Έγραψαν Πρόσφατα

Κοινωνικός Φιλελευθερισμός

Το Social.lib είναι ένας δικτυακός τόπος συζήτησης και ανάδειξης των καθημερινών οικονομικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και πολιτικών ζητημάτων υπό το πρίσμα του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού.