Pin It

Αν και δεν έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση, είναι κοινά αποδεκτό ότι ο Joseph Biden Jr. είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι Αμερικανικές εκλογές και γενικότερα η πολιτική στην Αμερική είναι το αγαπημένο ερευνητικό πεδίο για κάθε πολιτικό αναλυτή, κοινωνιολόγο αλλά και politics freak. Είναι επίσης και το σημείο που μπορούμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν οι εκλογές στις υπόλοιπες χώρες της Δύσης στο μέλλον.

Μην ξεχνάμε ότι στις εκλογές του 2016 είδαμε τη χειραγώγηση του κοινού από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (που είχε γίνει και με το Brexit) κάτι που είδαμε να συμβαίνει σε  άλλες χώρες (πχ Εκλογές του Μεξικό το 2018) όπως ανακαλύφθηκε με το σκάνδαλο της Cambridge Analytica. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι εκλογές του 2020 είχαν πολλά θετικά διδάγματα.

Πιο συγκεκριμένα, από τις Αμερικανικές εκλογές κρατάμε τα παρακάτω:

• Την Stacey Abrams: Mπορεί να είναι άγνωστη στην Ελλάδα, αλλά έγινε γνωστή με το ντοκιμαντέρ “All In: The Fight for Democracy” από το Prime Video της Amazon. Η Stacey Αbrams μέσω ενός δικτύου ακτιβιστών και πολιτικών οργανισμών κατάφερε να βοηθήσει 800.000 κατοίκους της Georgia, κυρίως Αφροαμερικάνους, να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι από το 2012 ως το 2018 οι Ρεπουμπλικάνοι της πολιτείας της Georgia (κυρίως μέσω του νυν κυβερνήτη της πολιτείας Βrian Kemp) με μια σειρά από νομικά τεχνάσματα είχαν καταφέρει να διαγράψουν ή να «εξαφανίσουν» 1,2 εκ. πολίτες από τους εκλογικούς καταλόγους της Georgia.

Μόνο τον Ιούλιο του 2017 μισό εκατομμύριο πολίτες της Georgia «εξαφανίστηκαν» από τους εκλογικούς καταλόγους, ενώ το 2018 53.000 αιτήσεις για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους μπήκαν στον πάγο, που όντως τυχαίως το 75% αυτών των αιτήσεων ήταν από άτομα που ανήκαν σε εθνικές μειονότητες. Η Stacey Abrams – η οποία ήταν στο shortlist για υποψήφια αντιπρόεδρος του Biden - με τον αγώνα της κατάφερε να φέρει πίσω στους εκλογικούς καταλόγους 800,000 πολίτες που έκαναν και τη διαφορά στις φετινές εκλογές. Στην παρούσα φάση η περίπτωση του Brian Kemp διερευνάται από την δικαιοσύνη, ενώ η Stacey Abrams αναγνωρίζεται ως το πρόσωπο που έφερε την νίκη για τον Biden στην Georgia.


•  Micro-targeting: Η καμπάνια του J.Biden εστίασε σε πολύ προσεκτικές παρεμβάσεις σε πολύ ειδικές ομάδες του πληθυσμού, κάτι που είχε κάνει και ο Obama. Τα μηνύματα του Biden συχνά ήταν στα ισπανικά και σε άλλες γλώσσες ώστε να είναι κατανοητά από τις εθνικές μειονότητες. O Βiden επικεντρώθηκε και σε άλλες ομάδες, όπως για παράδειγμα οι επαγγελματίες υγείας, με τον Biden να στέκεται δίπλα στους νοσηλευτές και τους γιατρούς αναγνωρίζοντας τον αγώνα τους έναντι της πανδημίας του COVID-19, την ίδια στιγμή που ο αντίπαλός του αντιμετώπιζε αδιάφορα την πανδημία.

Ο Biden δεν έχασε χρόνο με μεγάλες ομιλίες ούτε επέτρεψε στον εαυτό του να εκτεθεί στην πανδημία. Αντιθέτως μέσω videoconferences ή με εστιασμένες επισκέψεις σε χώρους εργασίας ή χώρους ειδικού ενδιαφέροντος – όπως σχολεία με τη συνοδεία της Dr.J.Biden που η ίδια ήτανε εκπαιδευτικός – κατάφερε να εστιάσει σε πολύ ειδικές ομάδες κοινού και να τις υποκινήσει να τον ψηφίσουν. 


•  Big Data analysis: Στην Αμερική γνωρίζουμε το δημογραφικό προφίλ σχεδόν για κάθε γειτονιά και οικοδομικό τετράγωνο. Οι πληροφορίες και τα δεδομένα που υπάρχουν για κάθε γειτονιά και county επέτρεψαν ώστε να γίνει το micro-targeting αλλά και να τρέξουν τα μοντέλα προσομοίωσης. Επίσης, μας βοήθησαν να γνωρίζουμε γρήγορα και άνετα τον νικητή ανά πολιτεία συγκρίνοντας τα αποτελέσματα του 2020 με αυτά του 2016 αλλά και μελετώντας τις αλλαγές στα δημογραφικά στοιχεία.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το μοντέλο του fivethirtyeight.com δεν στηρίχτηκε μόνο στις δημοσκοπήσεις αλλά και σε ποιοτικά στοιχεία όπως είναι η εσωτερική μετανάστευση πολιτών που ψηφίζουν Δημοκρατικούς στα αστικά κέντρα του sun belt (https://www.theatlantic.com/ideas/archive/2019/09/american-migration-patterns-should-terrify-gop/598153/) , αλλά και από την Καλιφόρνια προς τις γειτονικές πολιτείες, ειδικά τη Nevada και την Arizona. Aυτά όλα είναι ποιοτικά στοιχεία και δεδομένα που βοήθησαν στον εκλογικό αγώνα των Δημοκρατικών. Τέλος μπορεί να έπεσαν έξω οι δημοσκοπικές εταιρίες, αλλά δεν έπεσαν έξω ως προς τις τάσεις σε ένα δημογραφικό περιβάλλον που αλλάζει συνεχώς και με ένα μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων που η εκλογική τους συμπεριφορά.

•  Ηθική και Λογική: Από την πρώτη στιγμή ο Trump κήρυξε τον πόλεμο στην επιστήμη, ενώ δεν σταμάτησε ποτέ να βασίζεται σε μη-επιστημονικά δεδομένα, στον σεξιστικό λόγο και γενικότερα σε ένα δημόσιο λόγο πολύ χαμηλού επιπέδου, κάτι που το συναντάμε σήμερα σε ένα μέρος του συντηρητικού χώρου. 

Η πανδημία του COVID-19 ανέδειξε σε ένα σημαντικό κομμάτι, κυρίως της αστικής τάξης που μένει στα προάστια των πόλεων της Αμερικής, το ότι ο πόλεμος στην επιστήμη κοστίζει ζωές. Ο Biden είχε ένα σαφές μήνυμα που ήταν ότι θα προασπίσει τον ορθό επιστημονικό λόγο έναντι του σκοταδισμού, του λαϊκισμού και των fake news. Οπότε δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση το γεγονός ότι για πρώτη φορά επιστημονικά περιοδικά όπως το Nature και το Lancet Oncology έδωσαν τη στήριξή τους.

Επίσης, είδαμε στις 5/11 τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα της Αμερικής να διακόπτουν τη ζωντανή αναμετάδοση της ομιλίας του Trump. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι δεν είναι καθόλου συνηθισμένο τηλεοπτικά δίκτυα να διακόπτουν την απευθείας μετάδοση της ομιλίας Αμερικανού προέδρου με το επιχείρημα ότι παραπληροφορεί τους πολίτες, όμως δείχνει ότι πλέον αυτό έχει αλλάξει και δεν μπορεί ο οποιοδήποτε, ακόμα και ο Πρόεδρος, να παραπληροφορεί τον κόσμο. Το ίδιο ισχύει και για τα social media. Στον αγώνα της υπεράσπισης της επιστημονικής αλήθειας και της ηθικής, έχουν το δικαίωμα προστασίας της ποιότητας του περιεχομένου τους και κυρίως της προστασίας της κοινωνίας από κάθε λογής παραπληροφόρησης.

Θα μπορούσα να κάνω και άλλες επισημάνσεις, όπως την ενεργοποίηση 2,2 εκατομμυρίων εθελοντών ή ότι στον Βορά η διαχείριση της πανδημίας του COVID-19 και τα ατομικά δικαιώματα ήταν τα στοιχεία επιλογής ενός υποψηφίου. Γενικότερα, παρατηρούμε ότι υπάρχουν νέα δεδομένα στην πολιτική ατζέντα που οδηγούν σε μια νέα πολιτική ομαλότητα.


google news iconΤο Social-Lib είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε άμεση ενημέρωση και πρόσβαση στην αρθρογραφία: Social-Lib.gr - Google News .

Έγραψαν Πρόσφατα

Κοινωνικός Φιλελευθερισμός

Το Social.lib είναι ένας δικτυακός τόπος συζήτησης και ανάδειξης των καθημερινών οικονομικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και πολιτικών ζητημάτων υπό το πρίσμα του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού.