Pin It

Γράφει η Ομάδα Πολιτικής «Ποιοι είμαστε, τι θέλουμε» της πολιτικής κίνησης εΜεις

Μία ακόμη μαραθώνια συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή χρειάστηκε να παρακολουθήσουμε πριν λίγες μέρες, προκειμένου να ενημερωθούμε από τον Πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς της για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η συζήτηση έγινε σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής με σκοπό την ενημέρωση του Σώματος από τον Πρωθυπουργό για «σοβαρή δημόσια υπόθεση».
Oι χρόνοι που προβλέπονται σε τέτοιες περιπτώσεις είναι συγκεκριμένοι. Η πρωτολογία του Πρωθυπουργού δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα λεπτά, η δευτερολογία τα πέντε όπως και η τριτολογία, ενώ οι αρχηγοί και πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων δικαιούνται πέντε λεπτά για την πρωτολογία τους και τρία λεπτά για τη δευτερολογία τους.
Δύο ώρες συνολικά αρκούν γι’ αυτήν τη συζήτηση.
Τι έγινε;
Ο πρόεδρος της Βουλής πρότεινε τριπλασιασμό των χρόνων των ομιλιών επειδή έκρινε πως το θέμα ήταν σοβαρό, προφανώς τρεις φορές πιο σοβαρό από μία συνήθη «σοβαρή δημόσια υπόθεση» που προβλέπεται στον Κανονισμό.
Το Σώμα συμφώνησε βεβαίως με την πρόταση του Προέδρου του.
Κανείς από τους ομιλητές δεν τήρησε φυσικά τους τριπλασιασμένους χρόνους!
Η συζήτηση κράτησε μέχρι αργά το βράδυ!

Δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβαινε αυτό, δεν είναι η εξαίρεση, ο κανόνας είναι, δυστυχώς.

Θα αναρωτηθεί κάποιος τι σημασία έχουν οι χρόνοι σε τέτοιες συζητήσεις. Ίσως μάλιστα να υπερθεματίσει κιόλας με το επιχείρημα της πληρέστερης πληροφόρησης.
Αν όμως σκεφτούμε λίγο πιο προσεκτικά, θα παρατηρήσουμε ότι εκεί κρύβεται ένα βασικό κομμάτι της παθογένειας του συστήματός μας.
Είναι λυπηρή η διαπίστωση της ευκολίας με την οποία καταστρατηγείται ο κανονισμός της Βουλής και μάλιστα με την «προτροπή» του Προέδρου της. Αυτό είναι η απαρχή της κακής νομοθέτησης που μαστίζει χρόνια τώρα το Εθνικό μας Κοινοβούλιο.
Συνεδριάσεις πολύωρες συνήθως καταλήγουν να εξυπηρετούν το αντίθετο από αυτό που επιδιώκουν. Οι συζητήσεις πλατειάζουν και σπανίως καταφέρνουν να διατυπώσουν κάποιο συμπέρασμα. Έτσι και στην περίπτωσή μας: Λίγοι κατόρθωσαν να την παρακολουθήσουν από την αρχή μέχρι το τέλος και ακόμα λιγότεροι κατόρθωσαν να βγάλουν κάποιο συμπέρασμα τόσο για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης όσο και για τις προτάσεις της αντιπολίτευσης.
Υπάρχει και κάτι άλλο που για μας είναι σημαντικό και το επισημαίνουμε.
Ουσιαστικά για μία ημέρα όλη η διοίκηση της χώρας ήταν ακέφαλη. Με μια μεταφορική διάθεση θα μπορούσε κάποιος να κάνει μια αναγωγή σε μία εταιρία. Όλοι οι διευθυντές της εταιρίας ακόμα και ο CEO έφυγαν για μια 2ωρη συνάντηση η οποία τελικώς κατέληξε αναίτια σε ολοήμερη απουσία.
Το λες και επιτομή της μη παραγωγικότητας αυτό.
Ελπίζουμε κάποτε να τηρηθούν οι χρόνοι και ο κανονισμός της Βουλής εν γένει.
Θα βοηθήσει την ουσία της συζήτησης και του πολιτικού διαλόγου και θα είναι ένα βήμα μπροστά στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πολιτικής.

εΜεις, αυτό το θεωρούμε αναγκαίο, αν όχι κρίσιμο.


google news iconΤο Social-Lib είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε άμεση ενημέρωση και πρόσβαση στην αρθρογραφία: Social-Lib.gr - Google News .

Έγραψαν Πρόσφατα

Κοινωνικός Φιλελευθερισμός

Το Social.lib είναι ένας δικτυακός τόπος συζήτησης και ανάδειξης των καθημερινών οικονομικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και πολιτικών ζητημάτων υπό το πρίσμα του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού.