Pin It

Κατηγορήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «αναλαμβάνει το ρίσκο» της διασποράς του κορωνοϊού με τις διαδηλώσεις για το νομοσχέδιο Κεραμέως, αντεπετέθη κατηγορώντας την κυβέρνηση για Γκεμπελικό σύνδρομο, επιμένει να τον κατηγορεί η κυβέρνηση και λοιπές συνήθεις σαχλαμάρες. Τόσα χρόνια αυτά έχω μάθει να τα προσπερνάω. Άλλωστε δεν είμαι και σίγουρος τι εννοούσε ακριβώς, μπορεί και να φταίει η πίεση της συνέντευξης, όλοι κάνουμε λαθάκια, λάθη ή λαθάρες όταν εκφραζόμαστε, κυρίως στον προφορικό μας λόγο.

Άλλο πράγμα με ενοχλεί, κι αυτό είναι η επιχειρούμενη αναβάθμιση των διαδηλώσεων σε υποχρεωτικό μέρος της νομοθετικής διαδικασίας. Χωρίς διαδηλώσεις τίποτε δεν μπορεί να ψηφίζεται, πρόκειται για καταστολή των δημοκρατικών ελευθεριών.

Και προφανώς δεν μιλάμε στην προκειμένη περίπτωση για απαγόρευση των συναθροίσεων επειδή αυτές είναι ενάντια στην κυβέρνηση. Αυτό θα ήταν πράγματι καταστολή δημοκρατικού δικαιώματος, διότι από ανέκαθεν οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να συνέρχονται «ησύχως και αόπλως», ή όπως αλλιώς διατυπώνεται στο τρέχον θεσμικό πλαίσιο. Κι αυτό ανεξαρτήτως της αναμενόμενης μαζικότητας και αποτελεσματικότητας των συγκεντρώσεων. Αλλά εδώ μιλάμε για το ρίσκο της διασποράς του κορωνοϊού, που μας έχει στερήσει και πολλά άλλα πράγματα πέραν της δυνατότητας να διαδηλώνουμε υπέρ ή κατά των σεκιουριτάδων και των ειδικών φρουρών.

Θα ήταν η λύση σε ένα τέτοιο πρόβλημα η μετάθεση της κατάθεσης του νομοσχεδίου;

Αυτό είναι άσχετο από το εάν συμφωνούμε ή όχι με περιεχόμενό του. Θεωρώ ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η αναστολή παραγωγής νομοθετικού έργου, όχι μόνον αυτής, αλλά και οποιασδήποτε κυβέρνησης, με το σκεπτικό ότι χρειάζεται να δίδεται η άνεση διαδηλώσεων εναντίον του. Γιατί περί αυτού μιλάμε. Σήμερα οι φοιτητές και πανεπιστημιακοί για ένα νομοσχέδιο που τους αφορά, αύριο οι ταξιτζήδες π.χ. για ένα άλλο, μεθαύριο οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ και αντιμεθαύριο -γιατί όχι;- οι μετακλητοί της προηγούμενης κυβέρνησης. Τυχαία παραδείγματα φέρνω φυσικά.

Και ολίγη από "δίκη προθέσεων"

Το ερώτημά μου είναι αν η αξιωματική αντιπολίτευση (η κάθε αξιωματική αντιπολίτευση, είτε ΣΥΡΙΖΑ, είτε ΝΔ, είτε όποια άλλη), κόπτεται πραγματικά για την τυχόν αντιλαϊκότητα των νομοσχεδίων της κυβέρνησης και τη δημοκρατικότητα των διαδικασιών της. Γιατί να το κάνει άλλωστε; Βούτυρο στο ψωμί της είναι. Πραγματικές ευκαιρίες για «επαναστατική γυμναστική» και ανέβασμα των μετοχών της. Συνήθως τα νομοσχέδια περνάνε με την κυβερνητική πλειοψηφία, ωστόσο αυτοί το παλέψανε. Κάτι φέρνει κι αυτό.

Εδώ όμως παρουσιάζεται επιπλέον μια ανέλπιστη δυνατότητα. Αν η συζήτηση του νομοσχεδίου αναβληθεί ώστε να υπάρχει η άνεση των διαδηλώσεων, και δεδομένου ότι το πότε θα υποχωρήσει η πανδημία αποτελεί τον άγνωστο Χ όλων των εξισώσεων, κανείς δεν ξέρει τι γίνεται αύριο. Εκλογές μυρίζουν. Μπορεί να φτάσει και να μην ψηφιστεί καθόλου. Και ποιος το κατάφερε αυτό; Η αντιπολίτευση ροκανίζοντας τον χρόνο ! Εκεί να δείτε limit-up των αντιπολιτευτικών μετοχών.


google news iconΤο Social-Lib είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε άμεση ενημέρωση και πρόσβαση στην αρθρογραφία: Social-Lib.gr - Google News .

Έγραψαν Πρόσφατα

Κοινωνικός Φιλελευθερισμός

Το Social.lib είναι ένας δικτυακός τόπος συζήτησης και ανάδειξης των καθημερινών οικονομικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και πολιτικών ζητημάτων υπό το πρίσμα του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού.