Pin It

Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κρικέλλου / Ευρυτανίας, Αντώνης Μανίκας γράφει για το σχέδιο νόμου της Κυβέρνησης για την Εκλογή Δημοτικών και περιφερειακών αρχών

Γιατί δεν θέλει η ΚΕΔΕ ανεξάρτητη κάλπη για τις κοινότητες ; Ποιος ‘’ φοβάται ‘’, την κρίση των πολιτών ;

Ο νέος Εκλογικός Νόμος για την Αυτοδιοίκηση, που κατατέθηκε προς διαβούλευση, σωστά διευκολύνει την διακυβέρνηση του Δήμου από τον εκλεγέντα Δήμαρχο δίνοντάς του σαφή πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, με ένα ποσοστό περίπου 43 %.

Φαίνεται πως αυτό, δεν ήταν αρκετό για μερικούς δημάρχους που πρόσκεινται στην κυβερνώσα παράταξη. ‘’ ..Τα είχα όλα μία φορά και ήθελα παραπάνω .. ‘’, λέει γνωστός τραγουδοποιός μας.

Τώρα που οι δημοσκοπήσεις δίνουν σοβαρό προβάδισμα στην Νέα Δημοκρατία, κάποια ‘’ παλαιοκομματικά ‘’ μυαλά της παράταξης, βρήκαν την ευκαιρία να εξαλείψουν κάθε διαφορετική φωνή, κάθε έλεγχο, κάθε αμφισβήτηση, κάθε πιθανό εμπόδιο από τον ‘’δήμαρχο τους’’, που συνήθως τον χρησιμοποιούν και σαν ‘’ εργαλείο ‘’ συλλογής ψήφων, για το κόμμα.

Ο ‘’ δικός’’ μας Δήμαρχος σκέφτηκαν, είναι ο κυματοθραύστης της λαϊκής αντίδρασης και καμία φορά εξιλαστήριο θύμα, για τις όποιες αρνητικές πράξεις και παραλείψεις της Κυβέρνησης και πρέπει να τον …στηρίξουμε!

Φτιάχνουν ένα νόμο που θα επιτρέπει στους δημάρχους, να κάνουν ότι θέλουν και όπως το θέλουν, στοχεύοντας να εξασφαλίσουν μερικές ψήφους παραπάνω και για τους ίδιους και …για το κόμμα. Έτσι και αλλιώς, τους ‘’ δικούς μας ‘’ δημάρχους, τους ελέγχουμε πολιτικά και κομματικά με το να τους δίνουμε το ‘’ χρίσμα ‘’ και την δυνατότητα να εκλεγούν και να κυβερνούν μόνο με 43 %.

Επιπλέον, προσδοκώντας ότι μετά την Πανδημία, θα κατευθυνθούν στην αγορά και κυρίως στην Αυτοδιοίκηση, αρκετοί οικονομικοί πόροι από το πρόγραμμα Ανάπτυξης, δεν θέλουν κριτική για το που και πως θα αξιοποιηθούν… αυτοί. Δεν θέλουν λογοδοσία, ανεξάρτητο έλεγχο και φωνές αμφισβήτησης από μη ελεγχόμενους … εκλεγμένους … Δημοτικούς Άρχοντες !

Ο παλαιοκομματισμός και η πελατειακή αντίληψη της πολιτικής, με συναλλαγές και ‘’ ανταποδοτικά ’’ οφέλη, σε πλήρη ανάπτυξη και με τελικό έπαθλο για τον νικητή, το κράτος ‘’ λάφυρο ‘’!

Τι είχες Γιάννη να τι είχα Πάντα !

Τι ζήτησαν λοιπόν οι Δήμαρχοι ( ΚΕΔΕ ) από την κυβέρνηση ;

Να τούς βγάλει από την μέση το ‘’ αγκάθι ‘’ των ανεξάρτητων φωνών της Τοπικής Κοινωνίας, τους Τοπικούς Προέδρους και τα Κοινοτικά Συμβούλια, που εκλεχτήκαν με ανεξάρτητα ψηφοδέλτια και όχι μέσα από ελεγχόμενες… κομματικές … επιλογές!

Αυτή η νέα γενιά αυτοδιοικητικών, η οποία είχε σαν στόχο μόνο την εκπροσώπηση και την υπεράσπιση των συμφερόντων του τόπου τους, μακριά από μικροκομματικές και παραταξιακές αγκυλώσεις, έπρεπε να καταργηθεί, γιατί δεν χειραγωγείται, δεν ελέγχεται και δεν υποτάσσεται σε πολιτικές …ή παραταξιακές σκοπιμότητες.

Ξεκίνησαν με τον νόμο 4623 /19 αποδυναμώνοντας τις κοινότητες από πόρους και αρμοδιότητες και καταλήγουν σήμερα, προσπαθώντας να καταργήσουν και την ανεξάρτητη κάλπη, με το προωθούμενο νομοσχέδιο.

Αυτό είναι το ‘’ΔΩΡΑΚΙ ‘’, … ή ‘’ το ρουσφέτι ‘’ όπως το λέμε λαϊκά, της κυβέρνηση στους Δημάρχους της !

Φαίνεται πώς πολλοί Δήμαρχοι, βλέπουν τους Προέδρους των Κοινοτήτων και τα Τοπικά Συμβούλια, … αντιπάλους και όχι …συνεργάτες !

Έπεισαν πολλούς στην κυβέρνηση και ελπίζουμε όχι όλους, να καταργήσουν την ‘’ ανεξάρτητη κάλπη ‘’, γιατί αυτή έδινε κύρος και καταξίωση στους απευθείας εκλεγμένους από την κοινωνία τοπικούς Συμβούλους και Προέδρους, μεγιστοποιώντας την ‘’ Αξία ‘’ του λόγου και των διεκδικήσεων τους.

Προσπαθεί λοιπόν ο νομοθέτης να αντικαταστήσει τους ανεξάρτητα εκλεγμένους Τοπικούς Προέδρους και τα Τοπικά Συμβούλια με κάποιους, που θα είναι τα εργαλεία εκτέλεσης ‘’ άνωθεν εντολών ‘’, με ότι συνεπάγεται αυτό για τις μικρές Τοπικές Κοινωνίες, τα Χωριά και την Ελληνική Επαρχία.

Καταργώντας ταυτόχρονα την δυνατότητα επιλογής, αξιολόγησης και ελεύθερης έκφρασης των κατοίκων, στις Τοπικές Κοινότητες.

Αγνοώντας την Αρχή της Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και της Διαδημοτικής Αποκέντρωσης, που επιβάλλει να δημιουργηθούν ισχυρές Τοπικές Κοινότητες.

Αδιαφορώντας για την Προστιθεμένη Αξία που προσφέρουν στον Δήμο, τα Κοινοτικά Συμβούλια, η ενεργοποίηση της τοπικής Κοινωνίας και το Ανθρώπινο Δυναμικό που στρατεύεται με δική του πρωτοβουλία και αυτενέργεια, για να βοηθήσει το τόπο του, και όχι εξυπηρετώντας κομματική η παραταξιακή ‘’ εντολή ‘’.

Φιμώνοντας τις ανεξάρτητες φωνές και υποχρεώνοντας τους νέους ‘’ εκλεγμένους ‘’ τοπικούς άρχοντες να τηρούν και να συμμορφώνονται προς ‘’τας υποδείξεις’’, καλύπτοντας τον δήμαρχο που τους επέλεξε.

Οι επιλεγμένοι από την παράταξη του Δημάρχου ‘’ υποψήφιοι ‘’, δεν χρειάζεται να έχουν ούτε γνώση, ούτε γνώμη, ούτε φωνή, απλώς να υπακούουν και να φέρνουν ψήφους, ανταποδίδοντας την ‘’χάρη ‘’ που τους έκανε ο Δήμαρχος, να τούς επιλέξει σαν υποψήφιους.

Αυτό όμως είναι ένας έμμεσος ‘’ διορισμός ‘’ ημετέρων του Δημάρχου στην τοπική αυτοδιοίκηση, ακυρώνοντας ουσιαστικά την δυνατότατη από τους πολίτες να επιλέξουν τους καταλληλότερους και όχι τους αρεστούς του Δημάρχου, της παράταξης ‘η του κόμματος.

Απόδειξη όλων αυτών των ανυπόστατων, που προωθούνται στο νέο νομοσχέδια για τις κοινότητες και τον τρόπο εκλογής των εκπροσώπων τους, είναι ότι η κυβέρνηση δεν εμφάνισε στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου καμία επίσημη θετική γνωμοδότηση από κανένα φορέα για τις προτεινόμενες αλλαγές και δεν συμπεριλαμβάνει παραδείγματα από αντίστοιχα καλά νομοθετήματα από άλλες χώρες.

Αγνοεί τις οδηγίες για αναβάθμιση των Κοινοτήτων πού έπρεπε να ακολουθεί, εφαρμόζοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Τοπικών Αυτονομιών και την Γνωμοδότηση της 138ης Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Δήμων και Περιφερειών (ENVE-VI/043), για τις Βιώσιμες Συνοικίες και τις Μικρές Κοινότητες.

Τέλος κατήργησε στη πράξη, την δική της απόφαση, ( 5979-20, ΦΕΚ Τεύχος Β 309 στις 6/02/2020 ) με την οποία δημιουργούσε στο Υπ. Εσωτερικών μία επιτροπή ‘’ Σοφών ‘’, με αντικείμενο την προετοιμασία του νόμου για τη Μεταρρύθμιση και Ανασυγκρότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Κράτους, αποτελούμενη από έντεκα ( 11 ) καταξιωμένους επιστήμονες, εγνωσμένου κύρους, με γνώσεις και εμπειρία στα θέματα της αυτοδιοίκησης.

* Που είναι τα πορίσματα αυτής της επιτροπής ;

* Γιατί δεν τα έχουν εμφανίσει σε κανέναν διάλογο και σε καμία διαβούλευση, πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου ;

* Γιατί δεν έχει λειτουργήσει αυτή η επιτροπή

* Πως τεκμηριώνονται επιστημονικά οι αλλαγές στην εκλογική διαδικασία και σε τι θα ωφελήσουν την τοπική κοινωνία ;

Απλά αποφάσισαν στην Ν.Δ. να προσφέρουν ένα δωράκι σε όσους Δημάρχους αισθάνονται ‘’ανασφαλείς’’ και ανταγωνιστικά με τους ανεξάρτητα εκλεγμένους κοινοτικούς Προέδρους και τα τοπικά κοινοτικά Συμβούλια, φέρνοντας αυτόν τον Νόμο, που απαξιώνει περαιτέρω τις ‘’ κοινότητες ‘’,…το πρωταρχικό κύτταρο της αυτοδιοίκησης..

Ελπίζουμε ότι δεν σκέφτονται έτσι, όλοι στην Ν.Δ. και στα υπόλοιπα κόμματα, και πρέπει να το αποδείξουν ΤΩΡΑ καταψηφίζοντας αυτές τις διατάξεις.

Όσοι πιστεύουν πως οι Δήμοι πρέπει να λειτουργούν για να ..διασφαλίσουν την αμεσότερη, εγγύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών, καθώς και των τοπικών, αναπτυξιακών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών και άλλων αναγκών.., όπως ζητούσαν να γνωμοδοτήσει η επιτροπή των ‘’σοφών ΄’ που είχαν … συστήσει.

Θα αναγνωρίσουν τα θετικά για το τόπο, που προσφέρει η ανεξάρτητη κάλπη, ο σεβασμός στις αποφάσεις της τοπικής κοινωνίας και θα ενισχύσουν θεσμικά τις κοινότητες και την αρμονική συνύπαρξη των Δημάρχων και των νεοεκλεγμένων Προέδρων των Κοινοτήτων, αποτρέποντας να ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο, που πολλοί το ονομάζουν, « ΕΦΙΑΛΤΗ » για τις κοινότητες.

Αντώνης Μανίκας ( Σύμβουλος Επιχειρήσεων – Οικονομολόγος ) -  Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Κρικέλλου / Ευρυτανίας


google news iconΤο Social-Lib είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε άμεση ενημέρωση και πρόσβαση στην αρθρογραφία: Social-Lib.gr - Google News .

Έγραψαν Πρόσφατα

Κοινωνικός Φιλελευθερισμός

Το Social.lib είναι ένας δικτυακός τόπος συζήτησης και ανάδειξης των καθημερινών οικονομικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και πολιτικών ζητημάτων υπό το πρίσμα του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού.