Pin It

Κανείς δεν μπορεί να το ξέρει. Αν ο χώρος αυτός δεν δείξει ότι κατανοεί το πώς φτάσαμε εδώ, το τι λύσεις υπάρχουν, τι χρειάζεται η χώρα για να απαγκιστρωθεί από το τέλμα και πώς θα αναμορφωθεί, αν δεν κατανοήσουν όλοι ότι ο κατακερματισμός του χώρου αυτού βολεύει και διευκολύνει τόσο τη ΝΔ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει λύση.

Συγχρόνως αν δεν φοβηθεί να προτείνει τολμηρές λύσεις και να αφήσει πίσω του τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, θα σέρνεται στο 6-7% , ενώ παράλληλα οι δημοσκοπήσεις θα δείχνουν ότι ένα 70% αυτού του χώρου διάκειται ευμενώς προς τον Μητσοτάκη με ό,τι αυτό σημαίνει. Που οφείλεται κυρίως σε μια κραυγαλέα έλλειψη ιδεών και την απουσία πολιτικών ηγετών που να εμπνέουν.

Για παράδειγμα η ακύρωση της ίδρυσης 4 νέων τμημάτων, όπως προτείνει το πανεπιστήμιο Πατρών, καθώς και η κατάργηση άλλων 37 νέων τμημάτων τα οποία «κόπηκαν» πρόσφατα μέσω της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), είναι στη σωστή κατεύθυνση. Μία σημαντική ενέργεια που το ΚΙΝΑΛ ξέχασε να υποστηρίξει. Σαν να μην το άκουσε.

Ομοίως, δεν μίλησε ποτέ για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση και πώς την θέλει, δεν άσκησε κριτική γιατί καθυστερεί η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και γιατί συνεχίζουν να υπάρχουν Σχολές από όπου βγαίνουν μόνο το 10% όσων μπαίνουν με τις πανελλαδικές εξετάσεις πολύ κάτω από τη βάση του 10. Δεν μίλησε ποτέ για τη μονιμότητα των Δ.Υ. Δεν μίλησε ποτέ για τολμηρές αλλαγές στο Δημόσιο.

Ξεχνούν, όμως το ουσιώδες: Στην πολιτική αποκτούν αξία αυτοί που εκφράζουν τις ανάγκες κάθε εποχής, ενώ διακρίνονται για την οξύνοια και το βάθος των σκέψεών τους. Η απήχηση που έχουν σε όλο τον Δυτικό κόσμο οι Τζο Μπάιντεν και Αναλένα Μπέρμποκ των Πρασίνων, αλλά και ο Μακρόν στην Ελλάδα εδράζεται στο ότι οι ιδέες και οι πολιτικές τους ουδεμία σχέση έχουν με παρωχημένους φορμαλισμούς και ιδεολογήματα του παρελθόντος.

Γι' αυτό εκπροσωπούν ένα νέο προοδευτικό ρεύμα. Τα χαρακτηριστικά του απέχουν παρασάγγας από τις παλιές νόρμες. Άλλωστε, σήμερα η πρόοδος και η συντήρηση δεν καθορίζονται από τις μονοδιάστατες προσεγγίσεις της Δεξιάς και της Αριστεράς. Ουσιαστικά, ανασυντάσσονται στη βάση καινούριων δεδομένων. Για τούτον ακριβώς τον λόγο η ταυτότητα του προοδευτικού ή θα είναι αυθύπαρκτη ή δεν θα υφίσταται. Με την αυτονόητη αυτή παραδοχή κρίνονται και αξιολογούνται οι πάντες. Όποια σήμανση κι αν έχουν - κεντροαριστερή ή αριστερή.

Για να αναγεννηθεί λοιπόν αυτός ο χώρος, πρέπει εκ νέου να ενσαρκώσει την ελπίδα των λαϊκών και μικρομεσαίων τάξεων που πλήρωσαν κυρίως την κρίση. Αυτή την ειδική αλχημεία που μπορεί να τροφοδοτήσει μια νίκη.

Οι προκλήσεις είναι μεγάλες και απαιτούν εθνική στρατηγική αλλά και ρεαλιστικά επιχειρησιακά σχέδια υλοποίησης. «Εμείς» λοιπόν έχουμε ως πρώτη προτεραιότητα να αναγεννηθεί ο χώρος του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς με την αξιοποίηση και όλων αυτών που σήμερα βρίσκονται έξω από τα παραδοσιακά κόμματα. Και τότε ο Λαός θα μας δει όπως και στο παρελθόν.

Δημήτρης Μιχαηλίδης


google news iconΤο Social-Lib είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε άμεση ενημέρωση και πρόσβαση στην αρθρογραφία: Social-Lib.gr - Google News .

Έγραψαν Πρόσφατα

Κοινωνικός Φιλελευθερισμός

Το Social.lib είναι ένας δικτυακός τόπος συζήτησης και ανάδειξης των καθημερινών οικονομικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και πολιτικών ζητημάτων υπό το πρίσμα του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού.