we logoΉταν ένας χρόνος πριν που βρεθήκαμε στην ιδρυτική συνδιάσκεψη της εΜεις και συμφωνήσαμε πως πολλά είναι τα πράγματα που πρέπει να αλλάξουν στη χώρα και πως έχουμε τη διάθεση να προσπαθήσουμε γι’ αυτό.
Που δεσμευτήκαμε να παρέμβουμε αποφασιστικά στην πολιτική ζωή του τόπου με την μετεξέλιξη της κίνησής μας σε πολιτικό κόμμα. Ξέραμε καλά τις μεγάλες δυσκολίες του εγχειρήματος, δηλώσαμε όμως πως θα πετύχουμε βαδίζοντας με σχέδιο, μεθοδικότητα και συλλογικότητα. Αυτό κάνουμε ένα χρόνο τώρα.
Τηρούμε όσα αποφασίσαμε, θέτουμε στόχους και με επιμονή προσπαθούμε να τους πετύχουμε.

Συνεχίζουμε δυνατά.

Έχουμε καθαρή εικόνα της Χώρας και της κατάστασης στην οποία έχει πλέον βρεθεί.
Υποστηρίζουμε επίμονα πως είναι αδήριτη η ανάγκη να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στο πολιτικό σύστημα.
Έχουμε διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος και σχεδιάζουμε ένα πραγματικά νέο κόμμα που δεν θα αντιγράφει αποτυχημένες πρακτικές, και ούτε θα ορίζεται μόνο από τις συγκυρίες του παρόντος, αλλά κύρια από τις ανάγκες του μέλλοντος.

Σχεδιάζουμε ένα κόμμα που χωρά το μέλλον μας … το μέλλον της χώρας μας. Την χώρα μετά.

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της μετάβασης μας από πολιτική κίνηση σε πολιτικό κόμμα αποτελεί το βασικό αντικείμενο δουλειάς και των προσπαθειών και της επόμενης περιόδου. Για τον σκοπό αυτό η νέα Εκτελεστική Γραμματεία καλείται να συνεχίσει να προετοιμάζει τα ενδιάμεσα βήματα, την παρουσία μας στα δημόσια πράγματα και να υλοποιεί τις αποφάσεις που θα παίρνουμε με τον γνωστό μας δημοκρατικό και συλλογικό τρόπο.
Είμαστε μια συνάντηση πολιτών που θεωρούμε πως αξίζουμε καλύτερη πατρίδα. Δημιουργήσαμε την πολιτική κίνηση εΜεις για να παρέμβουμε στον δημόσιο βίο.
Απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες που πιστεύουν πως πολλά είναι τα πράγματα που πρέπει να αλλάξουν στη χώρα και έχουν τη θέληση να προσπαθήσουν γι’ αυτό.

Φίλε και φίλη
αν η δημοκρατία και η ελευθερία στην πολιτική και την ατομική ζωή των ανθρώπων συγκροτούν τον πυρήνα των αξιών σας …αν η αλληλεγγύη, η ισοτιμία, η αξιοκρατία, η διαφάνεια, το κοινωνικό κράτος, αποτελούν θεμελιώδεις αρχές σας … αν είστε αταλάντευτα προσηλωμένοι στην αντιπροσωπευτική κοινοβουλευτική δημοκρατία και στο κράτος δικαίου … τότε είσαστε καλοδεχούμενοι στην εΜεις.
Αν επιδιώκετε τη μείωση των ανισοτήτων μέσα από ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος που δεν θα χρηματοδοτείται από ελλείματα και δανεισμό αλλά από στοχευμένη διάθεση πόρων. Αυτήν που εγγυάται και εξασφαλίζει η υγιής οικονομία.
Αν πιστεύετε πως είναι πια καιρός να απολαμβάνουμε ως πολίτες τα αγαθά μιας κοινωνίας με ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς, με κανόνες που τους σέβονται όλοι, ανεξάρτητα από την οικονομική ή πολιτική τους ισχύ … τότε υποστηρίξτε την εΜεις.
Φίλη, φίλε
αν θεωρείς τη βία εχθρική προς τις αξίες σου και είσαι απέναντι στις κάθε είδους διακρίσεις και στη μισαλλοδοξία … αν αποζητάς μια κοινωνία ανοιχτή, προοδευτική και συμμετοχική … αν νοιάζεσαι για την προστασία και τον σεβασμό των ανθρωπίνων και ατομικών δικαιωμάτων, της διαφορετικότητας, την δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών, τότε υπάρχει χώρος για σένα στην εΜεις.
Αν υποστηρίζεις την αειφόρο ανάπτυξη, τις πράσινες ενεργειακές πολιτικές, τις αρχές πράσινης οικονομίας και την προστασία του περιβάλλοντος … αν επιδιώκεις την ποιότητα ζωής στις πόλεις, την προστασία των οικοσυστημάτων και του δημόσιου χώρου … θα χαρούμε να σε καλωσορίσουμε στην εΜεις.
Φίλες, φίλοι,
όλοι εμείς στην εΜεις, αντιπαλεύουμε τις σχέσεις συναλλαγής και τις πρακτικές που είχαν και έχουν την ανοχή του πολιτικού συστήματος και θεριεύουν το πελατειακό κράτος.
Υποστηρίζουμε κάθε προσπάθεια συνεργασίας, αμοιβαίας κατανόησης και φιλίας, μεταξύ των λαών. Απαιτούμε σεβασμό στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, όπως και εμείς οφείλουμε να σεβόμαστε τα δικαιώματα των άλλων
Αντιμαχόμαστε κάθε εκδοχή εθνικισμού που καλλιεργεί αισθήματα απόρριψης, αποκλεισμού ή μίσους απέναντι «των άλλων» - μειονοτήτων, όμορων κρατών, πληθυσμιακών ή φυλετικών ομάδων ή ατόμων. Θέλουμε η χώρα μας να είναι πρωτεργάτης ειρηνικής συνεργασίας και προόδου στην περιοχή μας.
Διαφυλάσσουμε το αδιαπραγμάτευτο εθνικό κεκτημένο της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, την ομόσπονδη Ευρώπη ώστε ο λόγος και οι αξίες της να αποκτήσουν κύρος στη διεθνή σκηνή. Μας ενδιαφέρει η προώθηση της συναίσθησης κοινής Ευρωπαϊκής ιθαγένειας που θα σέβεται την παράδοση και τις πολιτιστικές ιδιαιτερότητες κάθε λαού.
Υποστηρίζουμε πολιτικές που χαράσσουν σύστημα παιδείας σχεδιασμένο από πολιτικούς χωρίς κομματικές παρωπίδες και ιδεοληψία, από ακαδημαϊκούς και εκπαιδευτικούς της πράξης με όραμα, γνώση και αξιοπιστία, γιατί το εκπαιδευτικό σύστημα του 21ου αιώνα πρέπει, συνδεόμενο και με τις ανάγκες της παραγωγικής διαδικασίας, να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του μέλλοντος και όχι να συνεχίσει να αποτελεί πεδίο κομματικών αντιπαραθέσεων και συντεχνιακών συναλλαγών.
Ζητάμε Εκπαίδευση σύγχρονη, που να ενισχύει το πνεύμα συνεργασίας, την καινοτομία και τις ατομικές δεξιότητες των μαθητών και σπουδαστών.

Με σεβασμό στην ιστορία και τις παραδόσεις μας, υποστηρίζουμε τον αμοιβαία επωφελή πλήρη μα σύννομο διαχωρισμό των σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας.
Αναγνωρίζουμε πως η αύξηση του παραγόμενου πλούτου προέρχεται από την υγιή και ελεύθερη επιχειρηματικότητα. Επιδίωξή μας ένα κράτος κοσμικό, μικρό και ευέλικτο, που θα υπάρχει για να υπηρετεί αποτελεσματικά τον πολίτη και όχι για να συντηρεί τον εαυτό του. Ένα κράτος που θα λειτουργεί ως ρυθμιστής και ελεγκτής της εσωτερικής αγοράς. Που θα λειτουργεί ως θεματοφύλακας μιας οικονομίας ανοιχτής στην πρωτοβουλία, την επιχειρηματικότητα, τις νέες ιδέες, την καινοτομία.
Βασική κατεύθυνση των πολιτικών προσπαθειών μας είναι ο αναπτυξιακός εκσυγχρονισμός της κοινωνίας. Ξέρουμε πως αυτό σημαίνει αδιάκοπο αγώνα για βαθιές διαθρωτικές αλλαγές με στόχο τον μετασχηματισμό του κράτους και των λειτουργιών του.
Επιδίωξή μας να ανατρέψουμε τον δεξιό και αριστερό συντηρητισμό και τον λαϊκισμό. Να αποκαταστήσουμε την θεσμική αξιοπιστία.
Να καταστήσουμε τη χώρα μας ισότιμο, αξιόπιστο και υπολογίσιμο εταίρο στις ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις.
Είμαστε μεταρρυθμιστές δημοκράτες, υποστηρικτές του κοινωνικού φιλελευθερισμού, του νέου πατριωτισμού και της αταλάντευτης ευρωπαϊκής πορείας της χώρας
Είμαστε όλα αυτά …

Είμαστε η εΜεις … δεν είναι εύκολο αυτό που ξεκινήσαμε, ούτε έχει ξαναγίνει, μα είμαστε μεθοδικοί και πεισματάρηδες και θα τα καταφέρουμε.

Φίλε, φίλη
θα χαρούμε να έρθεις μαζί μας σε αυτό το ταξίδι που όλοι θα δουλέψουμε σκληρά για ένα καλύτερο αύριο.
Γιατί τελικά όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε.