Pin It

Tις τελευταίες δύο εβδομάδες το κύριο θέμα της πολιτικής αντιπαράθεσης, η οποία έφτασε και σε οξύτατη ένταση, ήταν η καμπάνια «μένουμε σπίτι» και «μένουμε ασφαλείς». Η κυβέρνηση αποφάσισε να διαθέσει ένα ποσό 11 εκατ. ευρώ αρχικά με την Υπουργική Απόφαση 227 της 21ης Μαρτίου 2020, ποσό που αυξήθηκε στα 20 εκατομμύρια με την Υπουργική Απόφαση 337 της 25ης Απριλίου.

 

Η σπουδή με την οποία αποφασίστηκε και άρχισε να δίνεται αυτό το μεγάλο ποσό στα ΜΜΕ ήταν ο ένας λόγος της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Εξίσου όμως σημαντικά ερωτήματα τέθηκαν σχετικά με τις διαδικασίες διάθεσης, με τη διαφάνεια ή μάλλον την αδιαφάνεια στη διανομή των ποσών, ωστόσο λιγότερο συζητήθηκε η αποτελεσματικότητα ή μη αυτών των εκατομμυρίων.

Ας υπενθυμίσουμε ότι ο νόμος προβλέπει πως τα κοινωνικά μηνύματα προβάλλονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δωρεάν, χωρίς κόστος. Βεβαίως στη συγκεκριμένη συγκυρία κανείς δεν θα είχε αντίρρηση να δοθούν αυτά τα χρηματικά κονδύλια σαν ένα είδος στήριξης των χειμαζόμενων ΜΜΕ τα οποία λόγω της πανδημίας είδαν τα έσοδά τους να συρρικνώνονται υπερβολικά.

Αυτό το επιχείρημα καθιστά ανεπίκαιρη τη συζήτηση για την αναγκαιότητα ή μη της σχετικής ενημέρωσης.

Μετά από υπερβολικές αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και των μέσων ενημέρωσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας έδωσε στη δημοσιότητα την 12η Ιουνίου 2020 έναν κατάλογο 18 σελίδων στον οποίο αναφέρονται όλα τα ΜΜΕ που ενισχύθηκαν με αυτά τα ποσά. Εκείνο που δεν δόθηκε είναι το ποσό που εισέπραξε κάθε εφημερίδα ή ραδιόφωνο, ιστοσελίδα ή τηλεοπτικός σταθμός.

Έχει ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι στη μακροσκελή αυτήν καταγραφή περιλαμβάνονται 272 έντυπα από όλη την Ελλάδα, 627 ιστοσελίδες, 244 ραδιόφωνα και 88 τηλεοπτικοί σταθμοί. Η διασπορά όλων αυτών των μέσων ενημέρωσης είναι πανελλαδική. Στο σημείο αυτό έγκειται και η πιο ουσιαστική ένσταση της αντιπολίτευσης και όχι μόνο, αφού στον μακροσκελή αυτόν κατάλογο βρίσκει κανείς ιστοσελίδες ανενεργές, με μηδενική επισκεψιμότητα και πολυετή απραξία. Είναι προφανές ότι εδώ εγείρεται ένα ζήτημα διασπάθισης του δημοσίου χρήματος.

Ανάμεσα στις φωνές που ζήτησαν να δοθούν τα ποσά που πληρώθηκαν σε κάθε μέσο ενημέρωσης είναι και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, γεγονός που δείχνει τον υπερβολικά πιεστικό τρόπο με τον οποίον ο δημοσιογραφικός και ο πολιτικός κόσμος απαιτεί τη δημοσιοποίηση των ποσών ανά μέσο ενημέρωσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας στις κατηγορίες που εκτοξεύονται από παντού σημειώνει αυτό που προβλέπει η υπουργική απόφαση της 21ης Μαρτίου, ότι τα ποσά αυτά θα διατεθούν από έναν ανάδοχο, που θα επιλεγεί και του οποίου η αποστολή θα είναι:

α) ο σχεδιασμός και η παραγωγή του οπτικοακουστικού, λεκτικού και κάθε λογής υλικού (τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μηνύματα άνω του ενός λεπτού, μακέτες και αφίσες για εφημερίδες, περιοδικά και διαδίκτυο)

β) Η σύνταξη και υποβολή πρότασης κατανομής της δαπάνης στα μέσα ενημέρωσης και γ) η παρακολούθηση της ομαλής υλοποίησης του εγκεκριμένου προγράμματος και η απόδοση στοιχείων αποτελεσματικότητας και καλής εκτέλεσης.

Σε αυτές ακριβώς τις προβλέψεις της Υπ. Απόφασης 227 στηρίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας τη μη δημοσιοποίηση ακόμη των ποσών που διατέθηκαν σε κάθε επιμέρους μέσο ενημέρωσης.

Την Τρίτη 23 Ιουνίου ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες πως ίσως και εντός της εβδομάδας θα δοθεί η λίστα με τα ΜΜΕ -προφανώς εννοεί τη λίστα των ποσών, αφού τα ΜΜΕ τα γνωρίζουμε ήδη από τις 12 Ιουνίου.

Το πολιτικό ερώτημα το οποίο μένει αναπάντητο είναι αν μπορεί ο αρμόδιος υπουργός και γενικότερα η κυβέρνηση αναθέτοντας σε μια εταιρεία – ανάδοχο την κατανομή ενός ποσού 20 εκατ. ευρώ να αποποιείται τις ευθύνες για αυτήν την κατανομή και παρεμπίπτον ερώτημα είναι η λογοδοσία αυτής της εταιρείας αναδόχου. Με άλλα λόγια η ιδιωτικοποίηση των κριτηρίων ενίσχυσης των μέσων ενημέρωσης ουσιαστικά ακυρώνει τον κεντρικό ρόλο που ασκεί η κυβέρνηση και ασφαλώς τον ανεξάρτητο και ίσων αποστάσεων τρόπο με τον οποίο επιβάλλεται να διανέμει τα σχετικά κονδύλια.

Ο κ. Πέτσας απέτυχε στη συγκεκριμένη διαχείριση των 20 εκατ. ευρώ και -παρά το ελαφρυντικό της βιασύνης, του επείγοντος χαρακτήρα του προβλήματος- δεν μπορεί να αποποιηθεί τις ευθύνες του, γιατί μία υπεύθυνη κυβέρνηση οφείλει ακόμα και υπό συνθήκες μεγάλης πίεσης να λειτουργεί με διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και κυρίως με σεβασμό της ελευθερίας του τύπου και της πληροφόρησης των πολιτών.


google news iconΤο Social-Lib είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε άμεση ενημέρωση και πρόσβαση στην αρθρογραφία: Social-Lib.gr - Google News .

Έγραψαν Πρόσφατα

Κοινωνικός Φιλελευθερισμός

Το Social.lib είναι ένας δικτυακός τόπος συζήτησης και ανάδειξης των καθημερινών οικονομικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και πολιτικών ζητημάτων υπό το πρίσμα του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού.