Pin It

Τον Σεπτέμβριο του 1995 πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο η 4η Παγκόσμια Διάσκεψη για τις γυναίκες, με την οποία εγκρίθηκαν η Διακήρυξη και η Πλατφόρμα Δράσης του Πεκίνου και ορίστηκε Πρόγραμμα Δράσης για τους ακόλουθους δώδεκα τομείς: τη φτώχεια, την εκπαίδευση και κατάρτιση, την υγεία, τη βία, τις ένοπλες συγκρούσεις, την οικονομία, την εξουσία και τη λήψη των αποφάσεων, τους θεσμικούς μηχανισμούς, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα μέσα ενημέρωσης, το περιβάλλον και τα κορίτσια.

Η Διακήρυξη και η Πλατφόρμα Δράσης του Πεκίνου υιοθετήθηκε από 189 χώρες- μέλη και παραμένει ακόμα και σήμερα το πιο αναλυτικό και οξυδερκές πλαίσιο παγκόσμιας πολιτικής. Το συγκεκριμένο κείμενο αποτελεί πηγή έμπνευσης και καθοδήγησης για την ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών σε όλο τον κόσμο.

Το φετινό θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα του Κοριτσιού είναι «Η Φωνή μου, το Ίσο Μέλλον μας», που εστιάζει στην ενδυνάμωση των εφήβων κοριτσιών να διεκδικήσουν τη δύναμή τους ως μετασχηματιστών και να διαμορφώσουν το μέλλον τους

Σήμερα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Κοριτσιού εξέδωσαν μια κοινή δήλωση, γεμάτη από θλιβερές διαπιστώσεις, για τη κατάσταση κοριτσιών και γυναικών στην Ευρώπη, η γενική εισηγήτρια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την βία κατά των γυναικών, φιλελεύθερη βουλευτής από το Μονακό Béatrice Fresko-Rolfo και η εισηγήτρια για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας κατά των παιδιών, Αγγλίδα σοσιαλίστρια βουλευτής Doreen Massey.

Στην δήλωση υπογραμμίζεται ότι, «25 χρόνια μετά τη Διακήρυξη και την Πλατφόρμα Δράσης των Ηνωμένων Εθνών στο Πεκίνο, ο χάρτης πορείας για την« προώθηση των στόχων της ισότητας, της ανάπτυξης και της ειρήνης για όλες τις γυναίκες παντού», τα κορίτσια και οι νέες γυναίκες εξακολουθούν να υποφέρουν από συστηματικές ανισότητες σε όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Οι γάμοι παιδιών αυξάνονται στην Ευρώπη, ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων εξακολουθεί να εφαρμόζεται και τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα αρνούνται τακτικά».

Υπογραμμίζεται, ακόμη, ότι, η άνιση πρόσβαση στην εκπαίδευση και την απασχόληση συνεχίζει να πλήττει τη ζωή κοριτσιών και νεαρών γυναικών, όπως και καταστάσεις κρίσης και συγκρούσεων. Επισημαίνεται δε ιδιαίτερα ότι, «η πανδημία COVID-19 επιδείνωσε τη δυστυχία τους, καθώς τώρα αντιμετωπίζουν αυξημένη ενδοοικογενειακή βία, καθώς και μεγαλύτερες οικογενειακές ευθύνες και οικιακή εργασία».

Στα χρόνια που ακολούθησαν από την Διακήρυξη και Πλατφόρμα Δράσης του Πεκίνου, οι γυναίκες προώθησαν περαιτέρω την ατζέντα αυτή, ηγούμενες παγκόσμιων κινημάτων αναφορικά με ζητήματα που εκτείνονται από τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα στο δικαίωμα για ίση αμοιβή.



google news iconΤο Social-Lib είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε άμεση ενημέρωση και πρόσβαση στην αρθρογραφία: Social-Lib.gr - Google News .

Έγραψαν Πρόσφατα

Κοινωνικός Φιλελευθερισμός

Το Social.lib είναι ένας δικτυακός τόπος συζήτησης και ανάδειξης των καθημερινών οικονομικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και πολιτικών ζητημάτων υπό το πρίσμα του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού.