Pin It

Ο Κώστας Μπακογιάννης ξεκίνησε δυναμικά τη θητεία του. Εγκαινίασε την πολλοστή – έχουμε χάσει το μέτρημα – ανάπλαση της Ομόνοιας, καθάρισε διάφορες γειτονιές και έβαλε πλώρη για ακόμα πιο φιλόδοξα έργα όπως ο Μεγάλος Περίπατος. Ακόμα και αν δεν μας άρεσε που στα εγκαίνια της όμορφης επιτέλους Ομόνοιας συνέβησαν κάποιες αβαρίες με την διαχείριση του κόσμου, ενώ θα έπρεπε να αποφεύγει τους συνωστισμούς ή που το αυτοκινούμενο συγκρότημα της Πρωτοψάλτη στο γνωστό χάπενινγκ πέρασε έξω από το Μαξίμου να χαιρετήσει προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει στην Πρωτεύουσα.

 

Ο Μεγάλος Περίπατος είναι αναμφίβολα το πλέον εμβληματικό σχέδιο αυτής της δημοτικής αρχής καθώς ουσιαστικά θα αναπλάσει πλήρως το ευρύτερο ιστορικό κέντρο και θα αλλάξει την εικόνα που έχουμε για αυτό. Οι πρώτες μέρες εφαρμογής του Μεγάλου Περιπάτου προκάλεσαν διάφορα προβλήματα όχι μόνο συγκοινωνιακά αλλά και πολιτικά. Οι υποστηρικτές του έργου εξηγούν ότι απλά ακολουθούν τις παγκόσμιες τάσεις για σύγχρονες πόλεις με ελεύθερους χώρους για τους πολίτες, αποκλεισμό των ΙΧ και φυσικά την δυνατότητα αξιοποίησης εναλλακτικών μορφών μετακίνησης όπως το ποδήλατο. Η ανάγκη να γίνουν τα έργα τώρα είναι άμεση, συμπληρώνουν, καθώς διαφορετικά το κέντρο θα μετατραπεί στην «πίσω αυλή» του παραλιακού μετώπου της πόλης.

Οι επικριτές διαφωνούν κάθετα, τονίζοντας ότι χωρίς τις κατάλληλες συγκοινωνίες το κέντρο ουσιαστικά θα είναι προσβάσιμο μόνο σε όσους προνομιούχους κατοικούν κοντά σε Μετρό.

Παράλληλα, οι ελεύθεροι χώροι χωρίς την κατάλληλη φύλαξη και αστυνόμευση θα γίνουν εστίες παρανομίας και εγκληματικότητας όπως έχει συμβεί με τόσους άλλους πεζόδρομους που έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Επιπρόσθετα, σημειώνουν ότι κάποιες αποφάσεις φαντάζουν περίεργες. Για παράδειγμα, η Πανεπιστημίου ο δρόμος με τα μεγαλύτερα πεζοδρόμια στην Αθήνα έχει πραγματικά ανάγκη από διαπλάτυνση του πεζοδρομίου;

Όλα τα επιχειρήματα είναι βάσιμα και εύλογα. Ο φόβος για μια ακόμα παρέμβαση στην Αθήνα με τεράστιο κόστος και ελάχιστο όφελος προκαλεί σε πολύ κόσμο δεύτερες και τρίτες σκέψεις. Για κάθε επιτυχημένη πεζοδρόμηση όπως της Ερμού έχουμε και ένα πεζόδρομο φάντασμα και άντρο παρανομίας όπως η Τοσίτσα. Για κάθε όμορφη αναδιαμόρφωση μια πλατείας έχουμε και αμφίβολης χρησιμότητας προσθήκες όπως τα κάγκελα και οι μπάρες του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Ίσως τελικά περισσότερο από όλα, αυτό που χρειάζεται η Πόλη και οι δημότες της πριν δηλώσουν έτοιμοι για τις δραστικές αλλαγές που απαιτούνται, είναι απλά η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης τους αλλά και της εμπιστοσύνης τους προς τις δημοτικές αρχές και τον Κώστα Μπακογιάννη προσωπικά. Κανείς δεν μπαίνει να κάνει χειρουργείο ανοικτής καρδιάς αν δεν γνωρίζει καλά το γιατρό. Έτσι και εδώ είναι δύσκολο για τους περισσότερους να αποδεχθούν μια αφάνταστη ταλαιπωρία χωρίς εγγυημένα οφέλη.

Ο Κώστας Μπακογιάννης θα μπορούσε να πείσει περισσότερο για τον Μεγάλο Περίπατο αν αντί για τις μελέτες και τους συγκοινωνιολόγους του, σε συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση αρχικά:

  • Καθάριζε τους υπάρχοντες δρόμους από το διπλοτριπλόπαρκαρισμένα οχήματα που εμποδίζουν την κυκλοφορία.
  • Απελευθέρωνε τα πεζοδρόμια από τους καταπατητές τους, δηλαδή τα καταστήματα που βγάζουν παράνομα την πραμάτεια τους καθώς και τις μηχανές και τα αυτοκίνητα που τα χρησιμοποιούν για πάρκινγκ.
  • Λειτουργούσε με ασφάλεια το Πεδίο του Άρεως, ώστε οι κάτοικοι της Κυψέλης, των Εξαρχείων και των γειτονικών περιοχών να απολαύσουν χωρίς φόβο τον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου της πρωτεύουσας.
  • Δημιουργούσε ένα αξιόπιστο δίκτυο τοπικών συγκοινωνιών εντός των ορίων του Δήμου με ή χωρίς τους υπάρχοντες κρατικούς οργανισμούς.
  • Ενίσχυε τις δομές υποστήριξης του Δήμου και τα ιδρύματα τα οποία εποπτεύει για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ναρκομανών, των αστέγων και των λοιπών ευαίσθητων ομάδων και φυσικά πολλά άλλα, ίσως μικρά αλλά πάρα πολύ σημαντικά. Προφανώς για τα περισσότερα από τα παραπάνω υπάρχουν χαοτικές συναρμοδιότητες με διάφορα υπουργεία αλλά κάποιος πρέπει να τις επιλύσει. Επειδή οι υπουργοί ενδιαφέρονται πάντα λιγότερο από το Δήμαρχο, είναι δουλειά του Δημάρχου να πιέσει ασφυκτικά μέχρι να βρεθεί κάποια διέξοδος.

Για να μην πάνε περίπατο, μικρό ή μεγάλο, οι ευκαιρίες για μια ανθρώπινη Αθήνα καλό θα ήταν ο Κώστας Μπακογιάννης να λύσει άμεσα τα πιεστικά προβλήματα δεκαετιών που πλέον έχουν κακοφορμίσει ώστε να ανακουφίσει τους ταλαίπωρους δημότες του. Αν γίνει αυτό όλα τα φουτουριστικά σχέδια του και όχι μόνο ο Μεγάλος Περίπατος θα είναι …. περίπατος. Αν βαδίσει μόνος του δεν θα πάει μακριά, προχωρώντας μαζί με τους Αθηναίους όμως έχει την ιστορική ευκαιρία να φέρει επιτέλους την πόλη στον 21ο αιώνα.
Βλάχος Βασίλης


google news iconΤο Social-Lib είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε άμεση ενημέρωση και πρόσβαση στην αρθρογραφία: Social-Lib.gr - Google News .

Έγραψαν Πρόσφατα

Κοινωνικός Φιλελευθερισμός

Το Social.lib είναι ένας δικτυακός τόπος συζήτησης και ανάδειξης των καθημερινών οικονομικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και πολιτικών ζητημάτων υπό το πρίσμα του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού.