Pin It

we logoΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

της Πολιτικής Κίνησης Κοινωνικού Φιλελευθερισμού "εΜείς"

Η σύγχυση που προκάλεσε η Κυβέρνηση, από τη μια μεριά με τη γνωστή τιμωρητική διάθεση και την υπερβολή και από την άλλη με την ατολμία λήψης μέτρων εκεί όπου πραγματικά επιβάλλεται, έχει συντελέσει δυστυχώς στην επέλαση ενός δυναμικού τέταρτου κύματος, του πιο «επιθετικού» σύμφωνα με τους ειδικούς.
Το δεύτερο κύμα αντιμετωπίστηκε πριν από ένα χρόνο με σχεδόν καθολικό lockdown. Το τρίτο κύμα με τη μετάλλαξη «δέλτα» το καλοκαίρι μάς βρήκε –ευτυχώς- αρκετούς εμβολιασμένους και ανέμελους στις διακοπές. Από κει και μετά;
Μήπως εφόσον οι εμβολιασμοί είχαν «παγώσει» για 3 μήνες σχεδόν, εμβολιαστικά κέντρα –το μεγάλο του Ελληνικού – έκλειναν, θα έπρεπε να έχει υπάρξει δέσμη μέτρων νωρίτερα; Μήπως θα έπρεπε έγκαιρα να δοθούν ουσιαστικά θετικά κίνητρα για τον εμβολιασμό και όχι μόνο αρνητικά για τους ανεμβολίαστους;
Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας είναι συμβατή με το σύνταγμα, όπως επανειλημμένα έχουν αποφανθεί και αρμόδια δικαστήρια. Όταν ο πολίτης ελέγχεται για τον εμβολιασμό εισερχόμενος σε καταστήματα ή εστιατόρια, ενώ ο υπάλληλος δικαιούται να είναι ανεμβολίαστος, όταν όλοι βλέπουν τον συνωστισμό στα μέσα μεταφοράς, δημιουργούνται αιτιάσεις αναξιοπιστίας και ανακολουθίας των μέτρων.

Το είπαμε και πέρυσι. Δεν προέχει το πολιτικό παιχνίδι. Δεν πρέπει να ενδιαφέρει η επικοινωνιακή διαχείριση αλλά μόνο ο εξορθολογισμός των μέτρων και το αποτέλεσμα.

Το ενδεχόμενο lock down σίγουρα είναι απευκταίο για την οικονομία και την ψυχολογία των πολιτών, στον αντίποδα όμως χρειάζεται πάρα πολύ σοβαρή αντιμετώπιση αυτού του κύματος της πανδημίας. Επομένως είναι άμεση ανάγκη η κυβέρνηση να επιδείξει ευελιξία. Να μη φοβηθεί το πολιτικό κόστος εφαρμόζοντας την υποχρεωτικότητα σε μερίδες εργαζομένων που συναλλάσσονται με το κοινό, στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Να δώσει μάχη για την τρίτη δόση, που αποδεδειγμένα δημιουργεί ακόμα υψηλότερα επίπεδα ανοσίας.
Αντί η Κυβέρνηση να συμπεριφέρεται δεσποτικά, επιβάλλεται να συνεργαστεί με συλλογικότητες, δήμους, συνεταιρισμούς, σωματεία, επαγγελματικές οργανώσεις, να οργανώσει την επικοινωνία με ειδικές ομάδες του πληθυσμού όπως οι μετανάστες και οι Ρομά, να συνεργαστεί με τους εκκλησιαστικούς φορείς για να παρθούν ολοκληρωμένα μέτρα ως προς την προσέλευση των πιστών στους ναούς.
Τώρα είναι ώρα μεγάλης ευθύνης – έστω στο και 5, όχι στο παρά 5.

Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2021
Για την Κίνηση Κοινωνικού Φιλελευθερισμού "εΜείς"
Νίκος Νυφούδης, εκπρόσωπος Τύπου


google news iconΤο Social-Lib είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε άμεση ενημέρωση και πρόσβαση στην αρθρογραφία: Social-Lib.gr - Google News .

Έγραψαν Πρόσφατα

Κοινωνικός Φιλελευθερισμός

Το Social.lib είναι ένας δικτυακός τόπος συζήτησης και ανάδειξης των καθημερινών οικονομικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και πολιτικών ζητημάτων υπό το πρίσμα του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού.