Pin It

Ακούς για τον αστυνομικό που ξυλοκόπησε άγρια κι αναίτια πολίτη, το καταδικάζεις, αλλά μέσα σου τυχερός που δεν έτυχε σ΄ εσένα και ίσως και να λες «έλα μωρέ, δεν μπορεί κάτι θα έκανε κι αυτός» και τέλος πάντων δεν σε αφορά.
Ακούς για το διπλανό σπίτι που το άνοιξαν οι διαρρήκτες μέρα μεσημέρι και τα έκαναν όλα ρημαδιό, αλλά διπλοκλειδώνεις την πόρτα ασφαλείας σου και νιώθεις τυχερός που δεν σε αφορά.
Ακούς για τα προσφυγόπουλα που παγώνουν, πεινάνε και βιάζονται στα άθλια τσαντίρια, λυπάσαι αλλά τρως τα σουβλάκια σου, γιατί δεν σε αφορά.
Ακούς για το κοριτσάκι στην επαρχιακή κωμόπολη που οδηγήθηκε σε αυτοκτονία από συμμαθητές που την διέσυραν στο διαδίκτυο. Λυπάσαι, αλλά ένα «κι αυτή ας πρόσεχε! Τι ήθελε να φωτογραφηθεί γυμνή;» το ψιθυρίζεις. Δεν σε αφορά.
Τον βλέπεις, ένα κουβαράκι να κοιμάται στο παγκάκι, μπορεί να του πετάξεις και καμιά λιωμένη κουβέρτα, αλλά εσύ έχεις στέγη πάνω απ΄ το κεφάλι σου, οπότε δεν σε αφορά.

Ξέρεις τι συμβαίνει στις φυλακές, ακούς λίγα, υποψιάζεσαι περισσότερα. Κρύο, ξύλο, βιασμοί, αξιοπρέπεια όχι απλώς κουρελιασμένη αλλά ανύπαρκτη, αλλά εσύ είσαι ελεύθερος, οπότε δεν σε αφορά.
Ξέρεις πως είναι δύσκολα στην εντατική όπου κατέληξαν συνάνθρωποι μετά από μια απλή γριπούλα, χωρίς έναν δικό τους πλάι, μόνοι παλεύοντας για μια ανάσα, αλλά εσύ δεν είσαι υπεύθυνος γι΄ αυτό.
Εσύ μπορεί να γκρινιάζεις αλλά εξακολουθείς να είσαι στη ζεστούλα σου, να έχεις ένα πιάτο στο τραπέζι, να απολαμβάνεις τις στιγμές και -γιατί όχι;- όταν η μέρα το απαιτεί, να πετάς χαρταετό. Λυπάμαι, αλλά πετάς κάθε μέρα χαρταετό. Μέχρι που να σου συμβεί στην εντατική να είναι ο σύντροφός σου, στο παγκάκι να βρεθεί η μάνα σου, το παιδί με το απλανές βλέμμα να είναι το παιδί σου, ο νέος που ξυλοκοπήθηκε να είναι ο φίλος σου που βρέθηκε τη λάθος ώρα στο λάθος μέρος, στη φυλακή να βρεθεί ο συγγενής σου που βρέθηκε να χρωστάει στο δημόσιο από ανάγκη κι όχι από επιλογή, ο νέος που αναγκάστηκε να γίνει οικονομικός μετανάστης να είσαι εσύ. Τότε ξέρεις πως σε αφορά αλλά τι να κάνεις; η μέρα απαιτεί να πετάξεις χαρταετό.

 

 


google news iconΤο Social-Lib είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε άμεση ενημέρωση και πρόσβαση στην αρθρογραφία: Social-Lib.gr - Google News .

Έγραψαν Πρόσφατα

Κοινωνικός Φιλελευθερισμός

Το Social.lib είναι ένας δικτυακός τόπος συζήτησης και ανάδειξης των καθημερινών οικονομικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και πολιτικών ζητημάτων υπό το πρίσμα του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού.