Pin It

(Γράφει ο Βασίλης Καρακάσογλου)

Ακούω και διαβάζω για τη ζήτηση γιατρών να βοηθήσουν το ΕΣΥ στίς πολύ δύσκολες καταστάσεις που περνάει.. Εθελοντές ζητάει. Όχι ακριβώς εθελοντές. Θα πληρωθούν. Απλά ζητάει ν' αφήσουν λίγο τη ρουτίνα τους και την καθημερινότητά τους και να δώσουν ένα χέρι βοήθειας..Κατανοητές οι ενστάσεις. "Πού να τρέχω τώρα", "Έχω τόσες άλλες δουλιές", "Δεν με ενδιαφέρει".
Δεν θα τιμωρηθεί κανείς αν δεν πάει. Αλλού είναι το θέμα.
Αν μπορείς να καταλάβεις την έννοια του εθελοντισμού και της δωρεάς. Και θέλεις να συνεισφέρεις. Δεν σε υποχρεώνει κανείς και μπορείς να επιλέξεις τον τρόπο, τον χώρο και τον χρόνο.
Υπάρχει μια παρόρμηση προσφοράς κάθε φορά. Από εθελοντής αιμοδότης μέχρι εθελοντής δασοπυροσβέστης. Από προσφορά εργασίας σε κοινωνικές δομές μέχρι τη συμπαράσταση σε ανήμπορους. Από ανώνυμη βοήθεια σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη μέχρι δωρεές σε σωματεία και οργανώσεις αρωγής.. Από επιδιόρθωση και συντήρηση καλντεριμιών σε χωριά της Ηπείρου μέχρι το μάζεμα των σκουπιδιών στις παραλίες..

Υπάρχει μια ηθική.. Που την εξέφρασε ο John Donne στο διάσημο ποίημά του "No man is an island"..
No man is an island,
entire of itself;
every man is a piece of the continent,
a part of the main.
If a clod be washed away by the sea,
Europe is the less,
as well as if a promontory were.
as well as if a manor of thy friend’s
or of thine own were.
Any man’s death diminishes me,
because I am involved in mankind;
and therefore never send to know for whom the bell tolls;
it tolls for thee.
Καταλαβαίνω ότι η ζωή πια είναι εντελώς απρόσωπη και σκληρή, ο καθένας οχυρώνεται στο καταφύγιό του και κλείνει μάτια κι αυτιά. Δεν ζήτησε κανείς ν' ασχοληθεί με τα θύματα του εμφυλίου στη Νιγηρία ούτε με τους πεινασμένους στην άλλη άκρη του κόσμου. Μιλάμε για εδώ, δίπλα μας,

Βγάζω το καπέλλο σε ανθρώπους που σιγά σιγά και σιωπηλά προσφέρουν έργο που δεν καταγράφεται πολλές φορές, ακόμα και ανώνυμα, που δίνουν νόημα στη ζωή τους. Χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς διαφήμιση.

Στη ζωή μου έχω πάρει βοήθεια (δεν είναι πάντα υλική) και έχω αξιολογήσει τους ανθρώπους που μου την προσέφεραν με ανοιχτή καρδιά.
Υπάρχουν βέβαια κι αυτοί που φοράνε τη λεοντή του "προοδευτικού". Που πετάνε τσιτάτα για την αλληλεγγύη, την κοινωνία των πολιτών, τη μέριμνα κλπ μόνο και μόνο για να τσιμπάει το πόπολο. Διάβαζα στην ΑΥΓΗ ένα άρθρο με τίτλο "Εθελοντισμός, ο φερετζές του νεοφιλελευθερισμού" στις 20-11-2020. Όταν τότε στέναζαν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και βρέθηκαν εθελόντριες νοσηλεύτριες από την Κρήτη για να βοηθήσουν..
Έχω βαρεθεί τα μεγάλα λόγια, τις ανούσιες λέξεις, τα ψεύτικα συναισθήματα, τη μαύρη ψυχή.

google news iconΤο Social-Lib είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε άμεση ενημέρωση και πρόσβαση στην αρθρογραφία: Social-Lib.gr - Google News .

Έγραψαν Πρόσφατα

Κοινωνικός Φιλελευθερισμός

Το Social.lib είναι ένας δικτυακός τόπος συζήτησης και ανάδειξης των καθημερινών οικονομικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και πολιτικών ζητημάτων υπό το πρίσμα του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού.