COVID-19
Pin It

Τις περασμένες μέρες, και ενώ η πανδημία καλά κρατεί, η νεαρή Σουηδή ακτιβίστρια Greta Thunberg προσέφερε 100 000 ευρώ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας με σκοπό τη δίκαιη διανομή των εμβολίων σ' όλες τις χώρες του πλανήτη με σκοπό τον άμεσο εμβολιασμό του παγκόσμιου πληθυσμού.

Πριν από αυτό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε δηλώσει την ανησυχία του για την εξέλιξη της πανδημίας, ένα χρόνο μετά την εμφάνισή της. Παρότι οι εμβολιασμοί προχωρούν, τα στατιστικά δείχνουν ότι οι μολύνσεις παρουσιάζουν αυξητική τάση και ο αριθμός των θανάτων είναι αυξημένος ακόμα και σε χώρες που έχουν ξεκινήσει συστηματικά να εμβολιάζουν τον πληθυσμό τους. Η εκπρόσωπος του Οργανισμού δήλωσε ότι δεν είναι ευχαριστημένη από τη διεθνή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Ο κόσμος χρειάζεται περίπου 11 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου κορωνοϊού για να ανοσοποιήσει το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού, θεωρώντας αναγκαίες δύο δόσεις ανά άτομο. Από τον προηγούμενο μήνα οι παραγγελίες είχαν επιβεβαιωθεί για 8,6 δισεκατομμύρια δόσεις, ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα όπως και να το δεις.

Περίπου 6 δισεκατομμύρια από αυτά θα διατεθούν σε χώρες με υψηλό και μεσαίο εισόδημα. Τα φτωχότερα έθνη – που αντιπροσωπεύουν το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού - έχουν μέχρι στιγμής πρόσβαση σε λιγότερο από το ένα τρίτο των διαθέσιμων εμβολίων.

Ο λόγος αυτής της ανισορροπίας είναι μάλλον προφανής. Τα πλούσια κράτη -μέσα σ' αυτά και η Ελλάδα μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης- εξασφάλισαν από νωρίς συμβόλαια με τις φαρμακευτικές εταιρίες που παράγουν τα εμβόλια και που κυρίως εδρεύουν σ' αυτά.

Θα περάσει πολύς χρόνος λοιπόν - αν τα πράγματα μείνουν ως έχει - για τη ανοσία όλου του πληθυσμού της γης και την οριστική εξάλειψη της πανδημίας από τη ζωή μας. Περιττό να αναφερθεί ότι απαιτείται η ανοσία του συνόλου του πληθυσμού του πλανήτη για να βγάλουμε μια και καλή τις μάσκες. Ο ιός μεταλλάσσεται – αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό- και οι μεταλλάξεις του διασπείρονται ταχύτατα.
Η ανάκτηση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για τα εμβόλια της πανδημίας φαίνεται να είναι λύση.
To έγκυρο περιοδικό Νatura στο editorial του υποστηρίζει ότι αυτή η ιδέα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά, καθώς μια προσωρινή παραίτηση από τις πατέντες των εμβολίων θα μπορούσε να επιταχύνει το τέλος της πανδημίας.

Θα έστελνε επίσης ένα ισχυρό μήνυμα από τις πλουσιότερες χώρες και από τις φαρμακευτικές εταιρείες ότι είναι πρόθυμες να παραιτηθούν του κέρδους για το κοινό καλό.

Η εκστρατεία για μια προσωρινή παραίτηση από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας ονομάζεται People’s Vaccine και υποστηρίζεται από μη κυβερνητικές οργανώσεις, καθώς και από την υπηρεσία HIV / AIDS των Ηνωμένων Εθνών, UNAIDS. Οι υποστηρικτές του επισημαίνουν ότι πολλές εταιρείες έχουν ήδη επωφεληθεί από δημόσια χρηματοδότηση δισεκατομμυρίων δολαρίων, τόσο μέσω συμβάσεων έρευνας όσο και προκαταβολικών αγορών. Και όταν τελειώσει η πανδημία, οι προστασίες στις ευρεσιτεχνίες θα αποκατασταθούν.

Η πανδημία δεν θα πρέπει να είναι ανταγωνισμός μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών και δεν θα τελειώσει χωρίς την ισότιμη διανομή των εμβολίων.

Ωστόσο, η φαρμακευτική βιομηχανία, τα πλουσιότερα κράτη και ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η προσωρινή ανάκτηση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας δεν θα επιταχύνει απαραίτητα την παραγωγή ή την προσφορά.

Λένε ότι δεν είναι σαφές εάν ο κόσμος έχει πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα. Ακόμα κι αν δεν ισχύουν τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, η διασφάλιση όλων των συστατικών του εμβολίου, η δημιουργία εργοστασίων, η κατάρτιση ατόμων και η έγκριση σχετικών νόμων – όλα αυτά απαραίτητα για τη χορήγηση εμβολίων - θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο από ένα χρόνο.
Αναμφισβήτητα το ισχυρότερο επιχείρημα για προσωρινή παραίτηση είναι ότι τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας δεν σχεδιάστηκαν ποτέ για χρήση σε παγκόσμιες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως πολέμους ή πανδημίες.

Ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας επιβραβεύει τους εφευρέτες προστατεύοντας τις εφευρέσεις τους από τον αθέμιτο ανταγωνισμό για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Η βασική λέξη εδώ είναι «ανταγωνισμός».

Η πανδημία δεν είναι ανταγωνισμός μεταξύ εταιρειών, αλλά μάχη μεταξύ ανθρωπότητας και ιού.

Αντί να ανταγωνίζονται, οι χώρες και οι εταιρείες πρέπει να κάνουν ό, τι μπορούν για να συνεργαστούν ώστε να τερματιστεί η πανδημία το γρηγορότερο δυνατό.


google news iconΤο Social-Lib είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε άμεση ενημέρωση και πρόσβαση στην αρθρογραφία: Social-Lib.gr - Google News .

Έγραψαν Πρόσφατα

Κοινωνικός Φιλελευθερισμός

Το Social.lib είναι ένας δικτυακός τόπος συζήτησης και ανάδειξης των καθημερινών οικονομικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και πολιτικών ζητημάτων υπό το πρίσμα του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού.