Pin It
Τι είπα στα παιδιά μου χθες βράδυ για το περιστατικό έμφυλης βίας στη Νέα Σμύρνη
Γύρισαν από την απογευματινή τους έξοδο με τους φίλους τους. Τους είπα πως θέλω να μιλήσουμε για κάτι σημαντικό. Διαπίστωσα ότι και οι δυο τους, ο 11χρονος και η 13μισάχρονη, το είχαν ήδη υπόψη ως περιστατικό. Προφανώς το είχαν ήδη συζητήσει με τους φίλους τους. Ο μικρός ίσως μόνο με την αδερφή του. Πρέπει να θυμηθώ σύντομα να τους ρωτήσω τι είχε συζητηθεί ανάμεσά τους και ανάμεσα στην παρέα. Το παρέλειψα χθες.
Είχε καθίσει μαζί μας και ο μπαμπάς μας. Τους έδειξα λοιπόν το video, μιας και ο γιος μου δεν το είχε δει. Τους είπα ότι τέτοια περιστατικά γίνονται πολλά κάθε νύχτα. Απλά αυτό έτυχε να καταγραφεί σε βίντεο, επειδή στην είσοδο της πολυκατοικίας έτυχε να υπάρχει κάμερα. Τους είπα ότι πιστεύω ότι θα έπρεπε να υπάρχουν κάμερες σε πολλούς δημόσιους χώρους, γιατί τελικά χάρη σε αυτά τα βίντεο που καταγράφουν εγκλήματα, κατ’ αρχάς έχουμε καταγραφή των εγκλημάτων και ύστερα συνήθως αναγνωρίζονται και συλλαμβάνονται οι δράστες. Μάλιστα σε περιπτώσεις σεξουαλικών εγκλημάτων, τα βίντεο είναι πολύ χρήσιμα, γιατί πάρα πολύ συχνά τα θύματα δεν έχουν τρόπο να αποδείξουν τι τους συνέβη και πάααααρα πολύ συχνά αμφισβητείται η μαρτυρία τους.
Τους είπα ότι η γυναίκα στο video, όπως κάθε μέρα πολυάριθμες γυναίκες, είναι θύμα σεξουαλικής βίας. Θα ήταν πιο βαρύ, αν είχε πέσει θύμα βιασμού, αλλά και αυτό που συνέβη εδώ είναι σεξουαλική βία. Τους είπα ότι όλες οι γυναίκες, σχεδόν ανεξαιρέτως, έχουμε μια μικρή ή μεγαλύτερη αγωνία, όταν κυκλοφορούμε μόνες τη νύχτα και ότι σχεδόν όλες στην ηλικία μου έχουμε πέσει θύμα κάποιου μικρού ή μεγαλύτερου περιστατικού. Και ότι αυτός ο μόνιμος φόβος είναι από μόνος του βία. Ότι αυτόν τον φόβο σπανιότατα τον αισθάνεται ένας άντρας. Ότι αυτός ο φόβος είναι αποτέλεσμα της πατριαρχίας και του σεξισμού. 
Τους είπα ότι και αυτός ο άντρας είναι θύμα της πατριαρχίας και του σεξισμού. Όμως δεν δικαιολογείται η πράξη του. Γιατί κάθε δράστης ενός μικρού ή μεγάλου παραπτώματος είναι θύμα κάποιας κατάστασης. Όμως είναι ο δράστης. Και θύμα της πράξης του είναι ένα πιο αδύναμο άτομο. Αδύναμο, γιατί η πατριαρχία το έφερε σε αυτήν τη θέση αδυναμίας. Όχι γιατί το ίδιο ως άτομο δεν έχει δυνάμεις και αξία. Αλλά γιατί η κοινωνία το τοποθετεί στην πλευρά των αδύναμων και αναλώσιμων.
Τους ξαναείπα ότι κάθε άτομο, γυναίκα ή άντρας, στρέιτ ή γκέι, έχει δικαίωμα να μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα έξω κάθε ώρα. Έχει δικαίωμα να ντύνεται όπως θέλει, να φοράει καπέλα, ανοιχτά ντεκολτέ, πολύ κοντή φούστα, πολύ κοντό σορτς, τακούνια, να έχει ξυρίσει ή όχι τα πόδια του, το στέρνο του, τα φρύδια του, να έχει μακιγιαριστεί έντονα, να φοράει χρυσόσκονη, να έχει πολύχρωμα μαλλιά, είτε είναι άντρας είτε είναι γυναίκα, και κανείς δεν έχει δικαίωμα να θεωρήσει ότι αυτή του η επιλογή αποτελεί κάλεσμα για οποιαδήποτε πράξη παραβιάζει την ατομική ελευθερία του. Μόνα τους τα παιδιά μού ανέφεραν το περιστατικό με τη νεαρή γυναίκα που βιάστηκε στη Μ. Βρετανία και στο δικαστήριο αναφέρθηκε από την υπεράσπιση των βιαστών ότι η γυναίκα φορούσε κόκκινο εσώρουχο, άρα «τα ήθελε».
Ξαναείπα στα παιδιά ότι το σεξ δεν είναι τιμωρία. Ότι σεξ κάνουμε γιατί μας αρέσει. Γιατί αρέσει σε όλους όσους (2-3-όσους) συμμετέχουν σε αυτό. Ότι όσοι συμμετέχουν πρέπει να έχουμε εξασφαλίσει ότι συναινούν. Ότι εμείς οι ίδιοι πρέπει να αφουγκραζόμαστε τον παραμικρό δισταγμό που μπορεί να αισθανθούμε και να μην προχωράμε σε κάτι που μας φαίνεται 'κάπως'. Ότι πάντα πρέπει να ακούμε το ένστικτό μας. 
Ξαναείπα στα παιδιά ότι πρέπει να έχουμε τις αισθήσεις μας πάντα τεταμένες. Να φροντίζουμε να αποφεύγουμε πιθανούς κινδύνους, αλλά να μη σταματήσουμε να κάνουμε ό,τι μας κάνει χαρούμενους εξαιτίας του φόβου. Να συνεχίσουμε να διεκδικούμε να περνάμε ωραία, γιατί κάθε άτομο δικαιούται να περνάει ωραία και κανένας δεν έχει δικαίωμα να το εμποδίσει.
Ξαναείπα στα παιδιά ότι θα βρίσκονται συχνά μπροστά σε χειρονομίες, λόγια, αστεία, πειράγματα, συμπεριφορές, τραγούδια που θα προβάλλουν ή και θα προτρέπουν σε σεξουαλική βία. Δεν πρέπει να τα αφήνουν να περνάνε ασχολίαστα, τουλάχιστον όταν βρίσκονται ανάμεσα σε φίλους. Τους ξαναείπα ότι ο στενός κοινωνικός κύκλος του καθένα μας είναι υπ’ ευθύνη του, ότι εμείς ως άτομα φτιάχνουμε την κοινωνία. Αν την θέλουμε καλύτερη, εμείς πρέπει να δουλέψουμε γι’ αυτό. Η φωνή μας πρέπει να είναι επίμονη, ευγενική και λογική. Αλλά επίμονη, όσο κουραστικό και αν είναι. Αργότερα μαζί με τη δική μας μπορεί να ενωθεί η φωνή του διπλανού. Και αργότερα του παραδιπλανού μας. Έχουμε χρέος να πάμε τα πράγματα παρακάτω. 
Ξαναείπαμε ότι όποτε πέφτει στην αντίληψή μας πως κάποιο άτομο βρίσκεται σε θέση αδυναμίας και δέχεται οποιαδήποτε μικρή ή μεγάλη επίθεση εμείς έχουμε χρέος να προστρέξουμε. Έχουμε χρέος να παρέμβουμε και να το υπερασπιστούμε. Και ότι πάντα είναι καλή επιλογή να μιλήσουμε και σε κάποιον ενήλικο που εμπιστευόμαστε.
Ξαναέφερα το περιστατικό της Νέας Σμύρνης στην κουβέντα. Διαπιστώσαμε μαζί ότι –κρίνοντας από την εμφάνιση- ο νεαρός δράστης θα μπορούσε να είναι μέλος του στενού μας κύκλου. Ο σεξισμός λοιπόν υπάρχει παντού. Οι περισσότεροι είμαστε σεξιστές. Κι εγώ. Και έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε μέχρι να φύγουμε εντελώς μακριά από αυτό. Κάθε μέρα έχουμε δουλειά. 
Τους είπα ότι ο νεαρός άντρας τού video μπορεί και να έχει κάποιο ψυχικό νόσημα, μπορεί και όχι. Όμως αυτό δεν μας ενδιαφέρει καθόλου εδώ και δεν είναι δικαιολογία. Πρέπει να θυμηθώ να τους πω ότι πολλοί άνθρωποι έχουμε σοβαρά ή λιγότερο σοβαρά ψυχικά νοσήματα, αλλά δεν γινόμαστε βίαιοι με τους συνανθρώπους μας. Άλλωστε η σεξουαλική βία στη συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών προέρχεται από άνδρα δράστη. Άρα δεν έχει καθόλου να κάνει με το ατομικό ιατρικό ιστορικό του δράστη, αλλά με το κοινωνικό πλαίσιο που του επιτρέπει (αν όχι προτρέπει) να έχει τη βίαιη συμπεριφορά.
Λοιπόν έχουμε πολλά ακόμα να πούμε με τα παιδιά. Χθες κυρίως τους μιλούσα. Πάλι καλά που σκέφτηκα να ρωτήσω και τον μπαμπά που με άκουγε σιωπώντας αν θέλει να συμπληρώσει κι αυτός κάτι….. Πρέπει οπωσδήποτε να ζητήσουμε από τα παιδιά να μας πουν τι σκέφτονται τα ίδια. Ήταν αργά χθες. Ήμαστε κουρασμένοι. Έχουμε μπροστά μας το σαββατοκύριακο και όοοοοολη τη ζωή να συζητάμε. Θέλω πολύ να μάθω τι σκέφτονται τώρα. Θα θέλω και αύριο και σε 2 και σε 10 χρόνια. Για να δούμε.

google news iconΤο Social-Lib είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε άμεση ενημέρωση και πρόσβαση στην αρθρογραφία: Social-Lib.gr - Google News .

Έγραψαν Πρόσφατα

Κοινωνικός Φιλελευθερισμός

Το Social.lib είναι ένας δικτυακός τόπος συζήτησης και ανάδειξης των καθημερινών οικονομικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και πολιτικών ζητημάτων υπό το πρίσμα του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού.