Pin It

Πέρσι πήγαμε στο ΚΤΕΛ την εικοσιδυάχρονη κόρη μας και την κολλητή της, για να μετακομίσουν προσωρινά στο Βέλγιο για να ψάξουν για δουλειά. Είναι πολύ τυχερές, είμαστε πολύ τυχεροί, που είχαν την ευκαιρία να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό. Η γενιά του brain drain. Aν ήμασταν άτυχοι και ήμασταν Σύροι, Πακιστανοί, Ιρανοί, μπορεί να χρειαζόταν να τις βάλουμε να περάσουν το Αιγαίο σε μια βάρκα προς Ελλάδα και να ζήσουν εγκλωβισμένες σε άθλιες συνθήκες στα hotspots στη Μόρια ή στη Σάμο. Η γενιά του πολέμου.

 

Στο ραδιόφωνο ένας μισάνθρωπος παπαγαλιζει ότι «η δεξιά θέλει κλειστές δομές για τους παράτυπους μετανάστες και η αριστερά θέλει να έρθουν εδώ όλοι - open borders». Από πότε η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο, έχει δεξιά και αριστερά κομματικά χαρακτηριστικά; Από τότε που αντί για ανθρώπους, υπολογίζουμε ψήφους. Από τότε που αντί σε ανθρώπους, απευθυνόμαστε σε ψήφους.

Οι συνθήκες αλλάζουν. Δραματικά. Χωρίς σταθερές. Πρόσφυγας γίνεσαι.

Φεύγεις κυνηγημένος από την τυραννία, παίρνεις ένα ελικόπτερο μαζί με τους 7 συντρόφους σου και ζητάς άσυλο. Είσαι πρόσφυγας και έχεις δικαίωμα σε άσυλο. Δικαιούσαι διεθνούς προστασίας. Έτσι είναι. Από την άλλη. Φεύγεις κυνηγημένος από τον πόλεμο, από την τυραννία, από τη φτώχεια, από τα βασανιστήρια, περνάς τα σύνορα, περπατώντας χιλιόμετρα ή παλεύοντας με τα κύματα, αλλά τότε για κάποιους είσαι "εισβολέας, παράνομος, λάθρο"! Αν αντί για το ελικόπτερο οι 8 κυνηγημένοι Τούρκοι, είχαν δοκιμάσει να περάσουν τα σύνορα περπατώντας, θα ήταν και αυτοί εισβολείς, παράτυποι, λάθρο; Και αν ''οι λάθρο, οι παράτυποι'' όπως τους κατηγοριοποιούν, είχαν 250 χιλ. € να αγοράσουν ακίνητη περιουσία, τότε θα ήταν ''επενδυτές'' και θα δικαιούνταν golden visa άδειας παραμονής και ελληνικό διαβατήριο. ''Λάθρο'' σε κάνει το πορτοφόλι σου. Τα πορτοφόλια είναι που χωρίζουν τους ανθρώπους σε νομότυπους και παράτυπους μετανάστες.

Στην πλατεία Βικτωρίας γυναίκες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη κοιμούνται κατάχαμα. Όπως κοιμούνταν και στα hot spots. Πιτσιρίκια παίζουν, ονειρεύονται, διαβάζουν, τρώνε, ψάχνουν αγάπη, σε ακατάλληλες συνθήκες. Ζωές εγκλωβισμένες, χωρίς παρόν και χωρίς μέλλον. Η πολιτεία αδιαφορεί και οι ΚασιδιαροΜπογδάνοι στήνουν το μίσος και τον ρατσισμό τους στην απάθεια της καθημερινότητας.

Ο δήμαρχος έτρεξε να ξηλώσει τα παγκάκια από την πλατεία, γιατί έτσι του αιτήθηκαν κάποιες ''επιτροπές κατοίκων''. Αλλά οι πρόσφυγες βρέθηκαν εκεί εγκαταλελειμμένοι και απεγνωσμένοι, γιατί κάποιες άλλες ''επιτροπές κατοικων'' δεν τους ήθελαν στις δομές φιλοξενίας, κάποιες άλλες ''επιτροπές κατοίκων'' δεν τους ήθελαν στα διαμερίσματα και τα ξενοδοχεία που πλήρωνε το πρόγραμμα ESTIA, γιατί κάποιες άλλες ''επιτροπές κατοίκων'' τούς ήθελαν στους δρόμους να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη να ξεκουμπιστούν να φύγουν να πάνε στις πατρίδες τους. Πού; Σε ποιες πατρίδες τους;  Αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν ''επιτροπές κατοίκων'', υπάρχουν μόνο πολιτικοί ψηφοθήρες που καθοδηγούν πογκρόμ μίσους. Δεν υπάρχουν ''επιτροπές κατοίκων'', υπάρχουν μόνο κυνικοί πολιτικοί που σπρώχνουν την κατάσταση στα άκρα και μετά καθοδηγούν την ενεργοποίηση του φοβικού αυτοματισμού της κοινωνίας.

Η θέση των αιτουμένων ασύλου, η θέση των δικαιουμένων ασύλου, δεν είναι στις πλατείες άστεγοι και εγκαταλελειμένοι από το κράτος που τους φιλοξενεί.

Και κάπου ανάμεσα είναι όσοι μέχρι και πριν ένα χρόνο μαζί καταγγέλλαμε τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια, στη Σάμο, στα hotspots της εξαθλίωσης της προηγούμενης κυβέρνησης. Αλλά μετά την αλλαγή της κυβέρνησης αυτοί σιωπούν και τώρα δεν θέλουν να βλέπουν τα άθλια hotspots. Τώρα βλέπουν μόνο ''παράτυπους και λάθρο''. Αλλά δεν βλέπουν παράτυπες επαναπροωθήσεις με σωσίβιες σχεδίες liferafts στο Αιγαίο. Δεν βλέπουν 5 χιλιάδες ασυνόδευτα παιδιά. Δεν βλέπουν 300 παιδιά σε ''προστατευτική κράτηση'' σε κέντρα κράτησης. Δεν βλέπουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αιτουμένων ασύλου. Και ας επικρίνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ την Ελληνική κυβέρνηση για τις παράνομες επαναπροωθήσεις: «ο έλεγχος των συνόρων και οι πρακτικές θα πρέπει να εξασφαλίζουν τον σεβασμό στα δικαιώματα των αιτουμένων ασύλου, οι οποίοι δεν θα πρέπει να απομακρύνονται κατ’ αυτόν τον τρόπο από τα σύνορα».

Φιλελεύθερος είναι ο πολίτης που πιστεύει στην ελεύθερη (με σεβασμό στο δίκαιο, στους κανόνες και τους νόμους) διακίνηση ιδεών, προϊόντων, κεφαλαίων, εμπορευμάτων, ταξιδιωτών, εργαζομένων, υπηρεσιών, χρημάτων, με ίση μεταχείριση ανεξάρτητα από την εθνικότητα, το φύλο, τη γλώσσα, τον πολιτισμό, το επάγγελμα, την θρησκεία, την αναπηρία ή τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. (Αυτή είναι η θεμελιώδης αρχή της ΕΕ).

Στο τέλος του αιώνα ο πληθυσμός της ΕΕ θα έχει μειωθεί 15%, ο πληθυσμός της Ελλάδας το 2100 σύμφωνα με την έκθεση The World Population Prospects 2017 του ΟΗΕ θα είναι 7,4 εκ κάτοικοι, τόσοι όσοι και το 1950. Αυτο που τρομάζει πολλούς σήμερα, η ένταξη δηλαδή των προσφύγων που θέλουν να ενσωματωθούν, θα είναι το σωσίβιο που θα τραβήξει τη χώρα, την οικονομία, και τις επόμενες γενιές. Ένα σωσίβιο στα φουσκωμένα κύματα της Μεσογείου.

Επί ένα χρόνο η κυβέρνηση έχει αποτύχει να επιταχύνει τη διαδικασία ασύλου, ένα χρόνο έχει αποτύχει να πείσει τις άλλες χώρες της ΕΕ να δεχτούν τους πρόσφυγες προς φιλοξενία, ένα χρόνο δεν έχει εξασφαλίσει στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης ούτε σε εκείνους που θέλουν να ζήσουν και να ενσωματωθούν στη χώρα μας, επί ένα χρόνο δεν έχει διεκδικήσει ούτε 1 ευρώ επιπρόσθετη κοινοτική χρηματοδότηση στεγαστικών προγραμμάτων, επί ένα χρόνο έχει αποτύχει να αποσυμφορήσει τα νησιά από την πληθώρα των ταλαίπωρων προσφύγων (σε πολλές μικρές ανοιχτές δομές στις μεγάλες πόλεις), οδηγώντας τους νησιώτες σε αδιέξοδη έκρηξη, και στοιβάζοντας 40 χιλ. πρόσφυγες σε άθλιες συνθήκες στερώντας τους ακόμη και την πρόσβαση στις βασικές δομές υγείας. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Για ένα χρόνο η κυβέρνηση έκρυψε την ανεπάρκειά της στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, με επιθετική αντιπροσφυγική ρητορική δηλητηριάζοντας την κοινωνία με μίσος για τους δοκιμαζόμενους δικαιουμένους ασύλου. Το μίσος αυτό θα μας πληγώσει όλους μας. Όλους όσοι υπολογίζουμε τους ανθρώπους και όχι τις ψήφους.


google news iconΤο Social-Lib είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε άμεση ενημέρωση και πρόσβαση στην αρθρογραφία: Social-Lib.gr - Google News .

Έγραψαν Πρόσφατα

Κοινωνικός Φιλελευθερισμός

Το Social.lib είναι ένας δικτυακός τόπος συζήτησης και ανάδειξης των καθημερινών οικονομικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και πολιτικών ζητημάτων υπό το πρίσμα του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού.