Με το βλέμμα στην σύνοδο της Ομάδας G20 που πραγματοποιείται για το κλίμα αυτό το σαββατοκύριακο στην Ρώμη, ας αναλογιστούμε λίγο το καθήκον μας προς τα παιδιά που θα γεννηθούν από σήμερα και μετά. Ήδη έχει διαρρεύσει προσχέδιο των δεσμεύσεων που πρόκειται να λάβουν οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων κρατών, ότι δηλαδή θα αντιμετωπίσουν την υπαρξιακή πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, αναλαμβάνοντας άμεσα δράση προκειμένου ο στόχος του 1,5 βαθμού Κελσίου να παραμείνει εφικτός.
Εξάλλου, τα σημαντικά ζητήματα διαγενεακής αλληλεγγύης και δικαιοσύνης που εγείρονται από την εξελισσόμενη κλιματική κρίση ανέδειξε μελέτη που δημοσιεύτηκε τον προηγούμενο μήνα στο ακαδημαϊκό περιοδικό Science. Τα ζητήματα αυτά δικαίως τροφοδοτούν κύματα διαμαρτυριών τα τελευταία χρόνια, των οποίων ηγούνται νεαρά άτομα. Σύμφωνα με τη μελέτη, υπό τη συνεχιζόμενη υπερθέρμανση του πλανήτη, τα ακραία φαινόμενα όπως τα κύματα καύσωνα, θα συνεχίσουν να αυξάνονται σε συχνότητα, ένταση, διάρκεια και χωρική έκταση τις επόμενες δεκαετίες. Ως εκ τούτου, οι νεότερες γενιές αναμένεται να αντιμετωπίσουν περισσότερα τέτοια γεγονότα κατά τη διάρκεια της ζωής τους σε σύγκριση με τις παλαιότερες γενιές. συγκεκριμένη γενιά κατά τη διάρκεια της ζωής της σε σύγκριση με μια άλλη. Τα ευρήματα της εργασίας υπογραμμίζουν την σοβαρή απειλή για την ασφάλεια των νέων γενεών και καταδεικνύουν τις δραστικές μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που απαιτούνται, ώστε να διασφαλιστεί το μέλλον τους.
Στη μελέτη δίνονται επιτέλους αριθμοί στην θλιβερή αλήθεια που προκαλεί απογοήτευση και οργή σε εκατομμύρια νέους σε όλο τον κόσμο. Έτσι, οι άνθρωποι που γεννήθηκαν το 1960, σύμφωνα με τη μελέτη, θα βιώσουν κατά μέσο όρο τέσσερις καύσωνες κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Για όσους γεννήθηκαν το 2020 και σε περίπτωση που τα κράτη τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για απαλλαγή από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, όπως ορίζεται στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, ο αριθμός αυτός αναμένεται να φτάσει κατά μέσο όρο τα 30, δηλαδή να πολλαπλασιαστεί κατά 7,5 φορές από τον αριθμό των καυσώνων που αντιμετώπισε τη γενιά των παππούδων τους.
Με τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5°C αντί για το προβλεπόμενο «κάτω από τους 2°C» της Συμφωνίας του Παρισιού, ο αριθμός των καυσώνων που θα βιώσει κατά μέσο όρο η νέα γενιά θα φτάσει τους 18, αναφέρει η μελέτη.
Ωστόσο οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δεν εξαπλώνονται εξίσου σε όλες τις περιοχές του πλανήτη. Στη μελέτη εκτιμάται ότι η αύξηση των κλιματικών καταστροφών με τις οποίες θα έρθει αντιμέτωπη η νέα γενιά στον παγκόσμιο Νότο, όπως η Υποσαχάρια Αφρική, είναι δυσανάλογα μεγαλύτερη.
Όσο για άλλους τύπους καταστροφών, η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όσοι γεννήθηκαν πέρυσι θα δουν 3,6 φορές περισσότερες ξηρασίες, τρεις φορές περισσότερες αποτυχίες καλλιεργειών, 2,8 φορές περισσότερες πλημμύρες ποταμών και διπλάσιο αριθμό πυρκαγιών. Σύμφωνα με μια συντηρητική εκτίμηση, ο μέσος όρος καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα σε μια ζωή θα τριπλασιαστεί κατά μέσο όρο για όσους γεννήθηκαν το 2020 σε σύγκριση με εκείνους που γεννήθηκαν το 1960.
Μιας και διαφαίνεται λοιπόν ότι ο 1,5°C θα είναι η αποδεκτή θερμοκρασιακή άνοδος που θα συμφωνηθεί τις επόμενες ημέρες, αυτό που ενδιαφέρει τώρα είναι να μάθουμε ποιο θα είναι το έτος-στόχος των δεσμεύσεων για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου των πιο ρυπογόνων οικονομιών του πλανήτη. Το 2030 που επιθυμούν η ΕΕ και οι ΗΠΑ ή το 2060 που επιδιώκει η Κίνα;