χώρα της δημιουργίας
Pin It

Τις προάλλες πήρα ένα καφέ στο χέρι, και ο barista σταμάτησε για λίγο κοίταξε την μηχανή στο πίσω μέρος της και μου είπε την αρίθμηση της. "Είναι ο καφές νούμερο τάδε", (δεν το θυμάμαι). Μετά από λίγο συμπλήρωσε "και είναι ο τελευταίος". Τον ρώτησα αν θα αλλάξει δουλειά και μου απάντησε ότι το καφέ κλείνει, ο εργοδότης του έχει ένα ακόμη και δεν βγαίνει με την κρίση μπαίνει μέσα και στα δύο, πόσους καφέδες on the go να δώσουν για να βγουν έξοδα, μισθοί, ενοίκια κλπ. Και ο ίδιος εκεί που είχε εναλλακτικα την σεζόν στα νησιά τώρα δεν έχει τίποτα. Μία στις 7 επιχειρήσεις (1 στις 3 στον τουρισμό) κινδυνεύει με λουκέτο λόγω της κρίσης, και στην κυβέρνηση ακόμη το σκέφτονται αν θα μειώσουν (προσωρινά) την προκαταβολή φόρου για τα υποτιθέμενα κέρδη της επόμενης χρονιάς!

 Δυστυχώς το οικονομικό επιτελείο αντί να πάρει το δάνειο 3,8δις € από τον esm με 0,1% επιτόκιο και να καταργήσει οριστικά την προκαταβολή φόρου, επιλέγει να ξεζουμισει και φέτος τις επιχειρήσεις στερώντας τους την ρευστότητα (2,4δις€) που χρειάζονται για να βγάλουν την χρονιά.

Τον Μάιο το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων έφτασε τους 1.162.955, έναντι 929.396 τον Μάιο του 2019 (+25,13%). Από αυτους το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων είναι μόνο οι 178.799 . Του ευχήθηκα να βρει δουλειά κάπου αλλού. Όταν ξαναπέρασα από τον ίδιο δρόμο, το καφέ ήταν άδειο με ενοικιαστηριο, είχε μείνει μόνο ο πάγκος, θέλει λίγες ώρες να κλείσεις και να τα μαζέψεις όλα, όταν θέλει μέρες και εβδομάδες να το ανοίξεις.

Και εμείς παραμυθιαζόμαστε ότι το κόστος των μέτρων της κυβέρνησης είναι 14δις€ συν προστιθέμενη αξία (LOL) μας κάνουν 24δις€, και ότι με τα 10λεπτα της μείωσης του ΦΠΑ στον καφέ (μέχρι τον Οκτώβριο) θα σωθούν οι θέσεις εργασίας.

Η εισήγηση του Ευρωκοινοβουλίου για τα 32δις€ του ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ #NextGenerationEU είναι η θετική είδηση. Η "αρνητική" είναι ότι τα έχουμε απόλυτη ανάγκη. Δεν μας τα "δίνουν" για να πανηγυρίζουμε. Δεν μας τα δίνουν για να τα μοιράσουμε σε διορισμούς μετακλητων και νέους 80χρονους διοικητές όπως θέλουν διάφοροι κομματαρχες Γκρουεζες. Μας τα "δίνουν" γιατί τα χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε την συρρίκνωση-ύφεση της οικονομίας μας (λόγω και του ανεπαρκους κυβερνητικού σχεδίου στήριξης της εργασίας και της οικονομίας).

Το πρόβλημα είναι, ότι τα 32δις€ δεν θα πέσουν από το ελικόπτερο φέτος όπως λένε τα παπαγαλάκια, αλλά θα αφορούν εκταμιεύσεις προγραμμάτων στην περίοδο των επόμενων 4 ετών. Ενώ τα χρειαζόμαστε σχεδόν ΑΜΕΣΑ, γιατί ενδεχόμενη ύφεση στο ΑΕΠ της χώρας για το 2020 πχ 9% (όπως προβλέπουν οι οίκοι αξιολόγησης) σημαίνει απώλεια 17δις€ φέτος, (και αύξηση της ανεργίας κλπ). Το ίδιο πρόβλημα θα έχουν και η Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία κλπ αλλά με μικρότερη πτώση του δικού τους ΑΕΠ.

Ο μόνος τρόπος για να σώσουμε τις θέσεις εργασίας, τις επιχειρήσεις, την οικονομία μας, είναι ένα στρατηγικό σχέδιο στήριξης της εργασίας για την αντιμετώπιση της κρίσης τώρα. Τα χρήματα της ΕΕ θα τα βρούμε μπροστά μας μετά.

Το ΑΕΠ θα μειωθεί γιατί όλη η αλυσίδα θα παράξει λιγότερο πλούτο. Σε τέτοιες περιπτώσεις το μόνο που μπορεί να κάνει κάθε κράτος, και με δεδομένη την πτώση στον τουρισμό, για να κρατήσει το ΑΕΠ και βασικά τις θεσεις εργασίας είναι η αύξηση της κατανάλωσης, δημόσιας και ιδιωτικής. Και επειδή και αυτή η κυβέρνηση είχε περικόψει τις δημόσιες επενδύσεις (το Προγραμμα Δημοσιων Επενδύσεων έχει μειωθεί τοσο πολύ που δεν καλύπτει ούτε τις ανάγκες συντήρησης των υποδομών κλπ) το μόνο που απομένει είναι η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης για φέτος. Αν όμως το κράτος δεν εγγυηθεί τις θέσεις εργασίας ποιος θα κάνει αγορές, ποιος θα πάει διακοπές, ποιος θα κάνει επενδύσεις;

Όλη η Ευρώπη επιδοτεί τις θέσεις εργασίας, και η Ελλάδα αδρανει, δεν παίρνουμε καν το 10ετες δάνειο 4δις€ του esm με 0,1% επιτόκιο (και θα βγούμε ξανά στις αγορές για 4δις με επιτόκιο 1,55% πληρώνοντας τόκους 600εκ€ στην δεκαετία, αντί για 40εκ€ ), γιατί οι κυβερνητικοί λένε θα τους κατηγορεί η αντιπολίτευση για μνημόνιο!


google news iconΤο Social-Lib είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε άμεση ενημέρωση και πρόσβαση στην αρθρογραφία: Social-Lib.gr - Google News .

Έγραψαν Πρόσφατα

Κοινωνικός Φιλελευθερισμός

Το Social.lib είναι ένας δικτυακός τόπος συζήτησης και ανάδειξης των καθημερινών οικονομικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και πολιτικών ζητημάτων υπό το πρίσμα του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού.