Pin It

Το ανακοίνωσε με ύφος, τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας, και στο τέλος το ‘κανε. Ψύχραιμα και μεθοδικά. Έδειξε την σοβαρότητα και αποφασιστικότητά του, αποδείχτηκε γνήσιος συνεχιστής του πορθητή. Και περιμένει τώρα το bonus. Να δείξουν οι γκιαούρηδες πόσο τους έτσουξε, ώστε να τον καμαρώσουν ακόμα περισσότερο οι ταλιμπάν οπαδοί του. Να νιώσουν σαν τον βιαστή που ηδονίζεται ακόμη περισσότερο από τις κραυγές του θύματος.

Θέλει να δείξει πως ό,τι θέλει μας κάνει, κι εμείς δεν τολμάμε να κάνουμε τίποτε. Τίποτε ; Μπορούμε φυσικά να απειλήσουμε. Θα γελάσουν και τα μανταλάκια, αλλά οι Τούρκοι περισσότερο απ’ όλους. Νέα ευκαιρία για επίδειξη ισχύος. Μπορούμε επίσης να κάνουμε και αστειότητες. Να μετατρέψουμε το (φημολογούμενο) σπίτι του Κεμάλ σε μουσείο τουρκικής βαρβαρότητας, ώστε να μορφωθεί η ανθρωπότης. Λες κι έχει κι άλλους επισκέπτες από Τούρκους. Το ‘πε ο Βορίδης, το ‘πε κι ο Βελόπουλος και δεν ξέρω ποιος άλλος, τσίμπησαν και διάφοροι. Εξωτερική πολιτική επιπέδου δημοτικού: με πείραξες, θα σε πειράξω!, όπως παρατηρεί πολύ εύστοχα ένας φίλος. Το σπίτι του Κεμάλ σαν αντίβαρο στην Αγία Σοφία. Ένα διώροφο παλιόσπιτο σαν αντιστάθμισμα σε ένα από τα μεγαλύτερα μνημεία της αρχιτεκτονικής και της ιστορίας. Θα μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα; Εμένα θα με έκανε να νιώθω ότι προσβάλλω όχι μόνο τον εαυτό μου, αλλά και την μεγάλη ιστορία του έθνους μου.

Αυτό που υποστηρίζω είναι ότι αν κάνουμε το ζήτημα να φαίνεται διμερές, τραβάμε τα διεθνή φώτα από την ενέργεια του Ερντογάν στην δική μας αντίδραση. Και φυσικά, οποιεσδήποτε τέτοιου είδους αντιδράσεις είναι προσωρινές. Βαστάνε όσο αντέχει να κάθεται η οικουμένη να παρακολουθεί το ματς. Ένα ματς που εμείς θα το έχουμε κάνει να μην την αφορά.

Αυτό που πιστεύω ακόμα είναι ότι μπορεί η κίνηση αυτή του Ερντογάν να αφιονίσει τους δικούς του, αλλά δεν πρόκειται να του δώσει παραπέρα πόντους. Ο τούρκικος λαός ήδη πιστεύει ότι γίνεται για εσωτερικούς λόγους. Διανοούμενοι, όπως ο νομπελίστας Ορχάν Παμούκ λένε ότι θα δώσει την απόδειξη πώς η Τουρκία δεν είναι πια κοσμικό κράτος. Αν «καταφέρουμε» να το κάνουμε ένα διμερές ζήτημα, οι φωνές αυτές θα σιγήσουν.
Χρειάζεται επομένως να είμαστε κι εμείς νηφάλιοι και εφευρετικοί. Χρειάζεται να ξεκινήσουμε μια μεθοδική εκστρατεία απαξίωσης του σημερινού προσώπου της Τουρκίας και της σωβινιστικής και επεκτατικής πολιτικής της. Θεωρώ ότι πχ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον πως για να μπορέσει να λειτουργήσει η Αγιά- Σοφιά σαν τζαμί, θα πρέπει να κρυφτούν πάλι τα ψηφιδωτά και οι τοιχογραφίες (αυτές που είχαν ασβεστωθεί παλιά). Με όποιον τρόπο και να γίνει αυτό, θα πρόκειται για ένα διαρκές έγκλημα, που θα πρέπει συνεχώς να το υπενθυμίζουμε.
Σε ένα τέτοιο διπλωματικό παιχνίδι, θα βρούμε αρκετούς συμμάχους. Αν το παίξουμε αλλιώς, κανέναν. Και θα πείσουμε και τους γείτονες ότι το θέμα μας πονάει πολύ, άρα πρόκειται για ένα εξαιρετικό χαρτί διαπραγμάτευσης από την μεριά τους.


google news iconΤο Social-Lib είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε άμεση ενημέρωση και πρόσβαση στην αρθρογραφία: Social-Lib.gr - Google News .

Έγραψαν Πρόσφατα

Κοινωνικός Φιλελευθερισμός

Το Social.lib είναι ένας δικτυακός τόπος συζήτησης και ανάδειξης των καθημερινών οικονομικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και πολιτικών ζητημάτων υπό το πρίσμα του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού.