Pin It

Στις Βρυξέλλες περιμένουν την επόμενη εβδομάδα την καθιερωμένη κεντρική ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης. Η ομιλία θα εκφωνηθεί όπως συνηθίζεται από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις 14 Σεπτέμβρη στις 9 το πρωί ώρα Βρυξελλών. Μια πρόγευση έδωσε ήδη η φον ντερ Λάιεν στην πρόσφατη ομιλία της με την ανακοίνωση των πέντε προτάσεων για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ενέργειας παντού στην Ευρώπη.
Παρακολουθώντας κάποια χρόνια τώρα την καθιερωμένη ομιλία του Σεπτέμβρη, φαντάζομαι ότι για μια ακόμα φορά θα επικεντρωθεί στο success story του χρόνου που πέρασε και τις προοπτικές ανάπτυξης και προόδου που ανοίγονται για τον χρόνο που έρχεται. Μόνο που εφέτος για πρώτη φορά θα πρέπει να ενσωματώσει τη λέξη πόλεμο και τη ζοφερή πραγματικότητά του. Και αυτό από μόνο του δεν αφήνει κανένα περιθώριο για πανηγυρισμούς.

Ο πόλεμος στα σύνορα της Ευρώπης με τους όρους που γίνεται και με τους εκατοντάδες υπόγειους ιστούς που υφαίνονται με στόχο τα θεμέλια της ενωμένης Ευρώπης οδηγεί με τον πιο επώδυνο τρόπο σε μια μόνο επιλογή. Να ενδυναμώσουμε με ειλικρίνεια το οικοδόμημα. Να αναγνωρίσουμε παραλήψεις και να επωμιστούμε τις όποιες συνέπειες, να μάθουμε από τα λάθη και να μην τα επαναλάβουμε και να συμφωνήσουμε ότι μόνο μέσα σε μια πολύ δυνατή Ευρώπη θα αντέξουμε στις προκλήσεις που έρχονται.

Η ενωμένη Ευρώπη δεν είναι ένα πείραμα όπως αρέσει σε κάποιους να το βλέπουν, υπονοώντας ότι μπορεί και ν' αποτύχει, φτιάχνοντας έτσι ένα άλλοθι για να δικαιολογήσουν την οκνηρία τους και την απροθυμία τους να εργαστούν για την ουσιαστική ένωση των κρατών μελών.

Η Ευρώπη δεν είναι ένα μοναδικό παράδειγμα υπερκέρασης διαφορών και χάραξης κοινής πολιτικής σε επίπεδο κρατών αν και θα μπορούσε, υπό άλλες συνθήκες να είναι μόνο αυτό και να αρκούσε.

Η Ευρώπη είναι το οικοδόμημα των Ευρωπαίων που επέζησαν του ζόφου δύο παγκοσμίων πολέμων, που πλήρωσαν εξαιρετικά ακριβό τίμημα για να διατηρήσουν αρχές και αξίες και που κατανόησαν ότι αυτή η ένωση των κρατών αυτού του γεωγραφικού χώρου είναι μονόδρομος. Η ενωμένη Ευρώπη είναι μονόδρομος και αυτό δεν διαπραγματεύεται.

'Έτσι στις 14 του Σεπτέμβρη, μαζί με τον δικαιολογημένο ενθουσιασμό για το πόσο γρήγορα ανταποκριθήκαμε στην κρίση της πανδημίας, για το πόσο σημαντική είναι η απόφαση για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με την ανακοίνωση των μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και την πορεία του Green Deal και τις ανακοινώσεις ότι η Ευρώπη είναι παγκόσμια ο μεγαλύτερος χρηματοδότης για την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής, θα ήταν ένα σπουδαίο βήμα αν άνοιγε επίσημα η πολιτική κουβέντα για την ομοσπονδοποίηση της Ευρώπης. Να παρουσιαστούν η πολιτική δέσμευση και τα σχέδια προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Ευρώπη ενηλικιώθηκε. Ο πόλεμος έβγαλε στη φόρα τ΄ άπλυτα κάτω από το κρεββάτι, τις παρορμητικές αποφάσεις και ποιοι και πώς παίζουν παιχνίδια στην πλάτη της αισχροκερδώντας. Οι Ευρωπαίοι όμως ξέρουν με ποιον τρόπο να πάνε μπροστά. Ο πόλεμος του Πούτιν θα τελειώσει με ειλικρινείς πολιτικές δεσμεύσεις και ουσιαστικές αποφάσεις προς μια ομόσπονδη Ευρώπη.


google news iconΤο Social-Lib είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε άμεση ενημέρωση και πρόσβαση στην αρθρογραφία: Social-Lib.gr - Google News .

Έγραψαν Πρόσφατα

Κοινωνικός Φιλελευθερισμός

Το Social.lib είναι ένας δικτυακός τόπος συζήτησης και ανάδειξης των καθημερινών οικονομικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και πολιτικών ζητημάτων υπό το πρίσμα του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού.