Pin It

(Γράφει ο Γιώργος Χατζηθεοφάνους, υποστράτηγος ε.α.)

Με ρωτούν εάν ο Ερτογάν θα προβεί σε ενέργεια εναντίον της Χώρας μας. Οι απόψεις του καθενός είναι συνάρτηση της πληροφόρησης, των γνώσεων και της ικανότητάς του για ανάλυση και σύνθεση. Σκεφτείτε τις προβλέψεις που έγιναν στο Ρωσο-Ουκρανικό πόλεμο από την πρώτη μέρα και πόσες από αυτές βγήκαν αληθινές. Ελάχιστες, και είναι λογικό, διότι πέραν των άλλων ποτέ και κανείς δεν έχει πλήρη πληροφόρηση, και κατά συνέπεια ασφαλείς προβλέψεις δεν είναι δυνατόν να γίνουν.
Σ' αυτό το πλαίσιο, όσα βλέπω στα Ελληνοτουρκικά είναι τα παρακάτω:

  • Φαίνεται πως ο Ερτογάν παίζει το τελευταίο του χαρτί για το όραμα της Γαλάζιας πατρίδας. Βρίσκεται μπροστά στην πλήρη κατάρρευσή του. Δεν είναι καθόλου εύκολο να το αποδεχτεί. Δουλεύει πάνω σε αυτό χρόνια και έχει επενδύσει πολλά.
  • Θα έλεγε κανείς, παρακολουθώντας τις καθημερινές δηλώσεις, πως προετοιμάζει το λαό του για πόλεμο (εξασφάλιση εσωτερικής νομιμοποίησης) και ταυτόχρονα επιδιώκει εξωτερική νομιμοποίηση για κάποια πολεμική ενέργεια. Πολύ θα τον βόλευε ένα σενάριο τύπου Ίμια. Τα δεδομένα όμως έχουν πλέον αλλάξει και δεν είναι καθόλου βέβαιος για το αποτέλεσμα. Η εξωτερική νομιμοποίηση υπό τις παρούσες συνθήκες είναι αδιανόητη.
  • Η στάση της Τουρκίας στο Ρωσο-Ουκρανικό πόλεμο την έφερε σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρώπη. Ακόμη και η Γερμανία τάσσεται ανοιχτά απέναντί της. Οι διπλωματικές κωλοτούμπες του Ερτογάν πλέον δεν αποδίδουν. Εχει χαθεί η εμπιστοσύνη και νομίζω πως κι ο ίδιος είναι καμένο χαρτί.
  • Η Εθνική ισχύς της Ελλάδας έχει αναβαθμιστεί κυρίως από τις συμμαχίες-συνεργασίες με βασική αυτή με τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην Τουρκία και έχουν φροντίσει να της αφαιρέσουν το ισχυρό μέχρι πρόσφατα χαρακτηριστικό της αναντικατάστατης δύναμης στο ΝΑΤΟ με μια σειρά ενεργειών. Αυτό είναι πλέον μη αναστρέψιμο. Οι ΗΠΑ επενδυσαν και συνεχίζουν να επενδύουν πολλά στην Ελλάδα. Σ αυτό συνέβαλε πολύ το γεγονός πως ο αντιαμερικανισμός στην Ελλάδα έχει πέσει σε αμελητέα επίπεδα. Προσωπικά το αποδίδω στη διακυβέρνηση της Χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ και την προσγείωση στον πραγματικό κόσμο. Θεωρώ πως ποτέ η Ελλάδα δεν ήταν σε πλεονεκτικότερη θέση απέναντι στην Τουρκία στα χρόνια της μεταπολίτευσης.
  • Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις λόγω του εμπάργκο όπλων δεν είναι στο επίπεδο που μια επιχείρηση εναντίον της Ελλάδας απαιτεί. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Ο διχασμός που υπάρχει στην τουρκική κοινωνία λόγω των διώξεων σίγουρα έχει περάσει και στις τουρκικές ΕΔ. Υπάρχει φόβος και μίσος.
  • Οι Ελληνικές ΕΔ μετά την κρίση ανακάπτουν. Δεν είναι μόνο τα μεγάλα εξοπλιστικά (Viper, Rafale και Belharra). Έχουν ήδη ολοκληρωθεί εξοπλιστικά προγράμματα (πυρομαχικά, οπλικά συστήματα κλπ) που έχουν αναβαθμίσει τις ΕΔ. Μεσοπρόθεσμα (5ετία) ο χρόνος κυλάει υπέρ μας.

Στη βάση των παραπάνω είναι εξαιρετικά απίθανο να προβεί ο Ερτογάν σε κάποια ενέργεια εναντίον της Ελλάδας. Ωστόσο, μπορεί υπό την πίεση της κατάρρευσης του οράματος της Γαλάζιας Πατρίδας να μην λειτουργήσει ορθολογιστικά και γι αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη για κάθε σενάριο. Προσοχή σε ενέργεια με UAVs που αποτελεί το πιο ισχυρό όπλο σήμερα της Τουρκίας και ιδιαίτερα κατάλληλο για μια ενέργεια στο Αιγαίο όπως η Τουρκία θα ήθελε...


google news iconΤο Social-Lib είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε άμεση ενημέρωση και πρόσβαση στην αρθρογραφία: Social-Lib.gr - Google News .

Έγραψαν Πρόσφατα

Κοινωνικός Φιλελευθερισμός

Το Social.lib είναι ένας δικτυακός τόπος συζήτησης και ανάδειξης των καθημερινών οικονομικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και πολιτικών ζητημάτων υπό το πρίσμα του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού.