Pin It

kiteΚαι επί γης… ζόφος. Με τον κίνδυνο πυρηνικής καταστροφής πιο ορατό από ποτέ. Αρκεί ένας παράφρων να έχει πρόσβαση στα κουμπιά.
Πόλεμος ξανά. Κύματα αμάχων εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Κι άλλος πόλεμος. Μάνες με τα παιδιά στην αγκαλιά και ηλικιωμένους δίπλα τους εγκαταλείπουν εστίες και συντρόφους και πάνε πού; Δεν ξέρουν πού και αν θα υπάρξει ξανά ασφάλεια γι' αυτούς. Πίσω σύντροφοι και αμούστακα παιδιά πολεμάνε να σώσουν ό,τι μπορούν.

Οι αλλαγές δεν είναι πάντα για καλό. Η κλιματική αλλαγή είναι μια απ' αυτές, αλλά πιστεύουμε και ελπίζουμε πως θα γλιτώσουμε. Βιβλικές καταστροφές από καιρικά φαινόμενα που δεν είναι πια αθώα. Η απληστία του ανθρώπινου γένους στο βάθος. Υποκινητής, υπεύθυνος και συμμέτοχος. Τόνοι πλαστικών στις θάλασσες αφανίζουν την υδρόβια ζωή. Ο αέρας όλο και χάνει έδαφος. Πηγές ενέργειας που προσφέρουν προσωρινή μόνο ευημερία.

Η πανδημία ακόμη παρούσα. Είναι η αλόγιστη εκμετάλλευση των ζώων που δημιουργεί όλο και πιο ανθεκτικούς ιούς; Είναι η αλόγιστη έρευνα, είναι τα πειράματα στα εργαστήρια, ό,τι και να είναι φαίνεται πως δεν θα έχει σταματημό. Θα τρέχει η επιστήμη να βρίσκει λύση για το ένα και θα της προκύπτει άλλο.

Φόβος επί γης. Δεν είναι μόνο τα παραπάνω. Είναι και η βία που εισβάλλει ανεξέλεγκτα και αναίτια στην καθημερινότητά μας. Κοιμάσαι με την ψευδαίσθηση ασφάλειας και εισβάλλουν στο σπιτικό σου αποφασισμένοι να κλέψουν με κόστος ζωές. Πας σε πάρτι και βρίσκεσαι βιασμένος. Πιστεύεις πως βρήκες τον έρωτα, αλλά η ζήλια και ο εγωισμός τον κάνουν να μυρίζει θάνατο. Ξεπροβοδίζεις το παιδί σου για μια κοντινή βόλτα στη γειτονιά και γίνεται θυσία για να σπάσει, αν σπάσει, το απόστημα. Και κάποιοι ξέρουν, αλλά δεν μιλούν, γιατί απλώς δεν θέλουν να μπλέξουν.

Μεγαλώνεις ένα παιδί, το στέλνεις σχολείο να μορφωθεί, να κοινωνικοποιηθεί. Επιστρέφει με βλέμμα απλανές. Κάποιοι «μάγκες» το απομόνωσαν ή το στρίμωξαν γιατί έχει παραπάνω κιλά ή γιατί μιλάει με ξενική προφορά ή γιατί δεν έχει τα χαρακτηριστικά του φύλου που αυτοί έχουν στο μυαλό τους. Και κάποιοι γονείς αγνοούν τα σημάδια, γιατί είναι αδιάφοροι ή ανώριμοι ή ακατάλληλοι ή απλώς πολύ κουρασμένοι από τον αγώνα της επιβίωσης. Και κάποιοι δάσκαλοι δεν τους έβαλαν στη θέση τους. Και κάποιοι άλλοι γονείς τούς δικαιολόγησαν. Και κάποιοι δηλώνουν υπερήφανοι για τα παιδιά τους, γιατί όλα δείχνουν πως θα ανήκουν στους δυνατούς αυτού του κόσμου. Και κάποιοι άλλοι κρύβουν την ντροπή τους, γιατί το παιδί τους δεν ταιριάζει με το κοινωνικό πρότυπο. Σιωπούν και κρύβονται κι όταν δεν μπορούν πια να κρυφτούν, μπορεί και να αυτοκτονούν φορτώνοντας άλλον έναν βραχνά στο «άτυχο» παιδί που τώρα πρέπει να ζήσει και με αυτό το βάρος.

Κι αν σας φαίνονται υπερβολικά όλα αυτά ή ασύνδετα, διαβάστε τις σκέψεις ανάποδα. Από την τελευταία παράγραφο στην πρώτη. Ίσως βοηθήσει να εντοπίσουμε τη ρίζα του κακού και να αναλάβουμε όλοι το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί. Ίσως περιοριστούμε να πετάμε χαρταετό μόνο την καθαρά Δευτέρα.


google news iconΤο Social-Lib είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε άμεση ενημέρωση και πρόσβαση στην αρθρογραφία: Social-Lib.gr - Google News .

Έγραψαν Πρόσφατα

Κοινωνικός Φιλελευθερισμός

Το Social.lib είναι ένας δικτυακός τόπος συζήτησης και ανάδειξης των καθημερινών οικονομικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και πολιτικών ζητημάτων υπό το πρίσμα του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού.