Pin It

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, 8 Μαρτίου 2023, έχει θέμα DigitALL: Καινοτομία και τεχνολογία για την ισότητα των φύλων.

Όπως αναφέρει ο ΟΗΕ:

  • Οι γυναίκες αποτελούν μόνο το 22% των εργαζομένων στην τεχνητή νοημοσύνη παγκοσμίως.
  • Μια παγκόσμια ανάλυση 133 συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης σε όλες τις βιομηχανίες διαπίστωσε ότι το 44,2 % καταδεικνύει μεροληψία φύλου.
  • Μια έρευνα σε γυναίκες δημοσιογράφους από 125 χώρες διαπίστωσε ότι το 73% είχαν υποστεί διαδικτυακή βία κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.

Από τις πρώτες μέρες των υπολογιστών έως την σημερινή εποχή της εικονικής πραγματικότητας και της τεχνητής νοημοσύνης, οι γυναίκες έχουν συνεισφέρει πολύ στον ψηφιακό κόσμο στον οποίο ζούμε όλο και περισσότερο. Τα επιτεύγματά τους όμως έρχονται σε έναν τομέα που ιστορικά ούτε τις καλωσόριζε ούτε τις εκτιμούσε.

Σήμερα, ένα επίμονο χάσμα μεταξύ των φύλων στην ψηφιακή πρόσβαση εμποδίζει τις γυναίκες να ξεκλειδώσουν πλήρως τις δυνατότητες της τεχνολογίας. Η υποεκπροσώπησή τους στην εκπαίδευση και την σταδιοδρομία STEM (Science-Technology-Engineering- Mathematics) παραμένει σημαντικό εμπόδιο για τη συμμετοχή τους στον τεχνολογικό σχεδιασμό και τη διακυβέρνηση. Και η διάχυτη απειλή της διαδικτυακής βίας με βάση το φύλο —σε συνδυασμό με την έλλειψη νομικής προσφυγής— τους αναγκάζει πολύ συχνά να εγκαταλείψουν τους ψηφιακούς χώρους που καταλαμβάνουν.

Ταυτόχρονα, η ψηφιακή τεχνολογία ανοίγει νέες πόρτες για την παγκόσμια ενδυνάμωση των γυναικών, των κοριτσιών και άλλων περιθωριοποιημένων ομάδων, γιατί η ψηφιακή εποχή αντιπροσωπεύει μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία για την εξάλειψη κάθε μορφής ανισότητας και ανισότητας.

Αυτήν την 8η Μαρτίου, καλούμε τις κυβερνήσεις, τους ακτιβιστές και τον ιδιωτικό τομέα να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους να κάνουν τον ψηφιακό κόσμο πιο ασφαλή, χωρίς αποκλεισμούς και πιο δίκαιο. Αντιμετωπίζοντας μια πληθώρα παγκόσμιων κρίσεων, έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον—όχι μόνο για τις γυναίκες και τα κορίτσια, αλλά για όλη την ανθρωπότητα και όλη τη ζωή στη Γη.

Έλα μαζί μας. Και συντονιστείτε στον εορτασμό του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου


google news iconΤο Social-Lib είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε άμεση ενημέρωση και πρόσβαση στην αρθρογραφία: Social-Lib.gr - Google News .

Έγραψαν Πρόσφατα

Κοινωνικός Φιλελευθερισμός

Το Social.lib είναι ένας δικτυακός τόπος συζήτησης και ανάδειξης των καθημερινών οικονομικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και πολιτικών ζητημάτων υπό το πρίσμα του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού.