Pin It
Επτά βασικά συμπεράσματα μιας έρευνας που διεξήχθη από το Ίδρυμα Φρίντριχ Νάουμαν για την Ελευθερία σε συνεργασία με την ΚΑΠΑ Research. για τον φιλελευθερισμό. Σύμφωνα με την έρευνα οι πολίτες κατά κανόνα ασπάζονται τις φιλελεύθερες προσεγγίσεις σε ό,τι έχει να κάνει με τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελεύθερη αγορά και τη δημοκρατία. Χαρακτηριστικά, θέτουν ως προτεραιότητα την προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών αντί της τάξης και της ασφάλειας. 
 
1. Υπάρχει μία θετική απήχηση του φιλελευθερισμού στη χώρα μας σε ό,τι έχει να κάνει με τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελεύθερη αγορά και τη δημοκρατία. Χαρακτηριστικά, θέτουν ως προτεραιότητα την προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών αντί της τάξης και της ασφάλειας.

Μπορούμε να ορίσουμε τη φιλελεύθερη δημοκρατία ως ένα πολιτικό σύστημα στο οποίο υπάρχουν ισχυρές προστασίες για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των μειονοτικών ομάδων, και που ενσωματώνει αποτελεσματικούς θεσμούς εκλογικής αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και ίσα δικαιώματα πολιτικής συμμετοχής

 
2. Η έρευνα αποτυπώνει ένα σημαντικό αδιέξοδο καθώς η μεγάλη πλειονότητα πιστεύει ότι η πολιτική δεν μπορεί να δώσει λύσεις στα εθνικά και προσωπικά προβλήματα των πολιτών.
Μάλιστα τα συναισθήματα που δημιουργεί η πολιτική είναι κυρίως η δυσαρέσκεια, η ανασφάλεια και η οργή, σε αντίθεση με μια μικρή μόνο μερίδα που δηλώνει ικανοποίηση. Στο ίδιο πλαίσιο, οι πολίτες απαντούν ότι επιθυμούν την ενίσχυση της δικαιοσύνης και της αξιοκρατίας στη χώρα, με σημαντικότερο στόχο για τα επόμενα χρόνια την οικονομική ανάπτυξη.
 
3. Είναι σημαντική η απήχηση του φιλελεύθερου κέντρου, ως πολιτικού χώρου που δύναται να καλλιεργήσει την ευημερία και την ανάπτυξη. Οι πολίτες διαχωρίζουν τον φιλελευθερισμό από τον νεοφιλελευθερισμό, ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα και αναγνωρίζουν στον πρώτο περισσότερες κοινωνικές ευαισθησίες. Επίσης, πιστεύουν ότι ο φιλελευθερισμός μπορεί να προσφέρει στα ελληνικά ζητήματα και σε συνδυασμό με την εικόνα που σχηματίζουν για το υφιστάμενο πολιτικό τοπίο, θεωρούν ότι ένας νέος πολιτικός σχηματισμός που εκφράζει φιλελεύθερο κέντρο θα ήταν χρήσιμος.
Το 48% των ερωτηθέντων (23% σίγουρα + 25% μάλλον ναι) θεωρούν χρήσιμη τη δημιουργία ενός νέου, ανεξάρτητου πολιτικού σχηματισμού που να εκπροσωπεί καλύτερα τον χώρο του φιλελεύθερου κέντρου:
Η απήχηση ενός τέτοιου σχηματισμού είναι μεγαλύτερη στους νεότερους σε ηλικία (17-44 ετών), τις γυναίκες, τη μεσαία/ ανώτερη τάξη και τα ανώτερα εισοδήματα
Αλλά και στο 61% όσων δεν εκφράζονται από κάποιο από τα υπάρχοντα κόμματα, και ψήφισαν άκυρο/ λευκό ή απείχαν από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές
 
4. Οι πολίτες ανησυχούν για τη διαχείριση κι εκμετάλλευση των προσωπικών τους δεδομένων από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Τους προβληματίζει επίσης η διάδοση των ψευδών ειδήσεων ενώ εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για την ποιότητα της ενημέρωσης πιστεύοντας ότι υπάρχει μια διαχρονική σχέση επιρροής μεταξύ της πολιτικής και των Μέσων.
 
5. Ανησυχούν σοβαρά με το μεταναστευτικό, το οποίο θεωρούν τη σημαντικότερη απειλή για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η πλειονότητα θεωρεί ότι οι μετανάστες/πρόσφυγες που έχουν έρθει πρόσφατα στην Ελλάδα επιβαρύνουν την κατάσταση, σε αντίθεση με τους μετανάστες της δεκαετίας του 1990.
 
6. Η έρευνα αποκαλύπτει και μια αντίφαση που έγκειται στο γεγονός ότι ένα σημαντικό μέρος των ερωτηθέντων συγχέει τον φιλελευθερισμό με τα συντηρητικά κόμματα. Χαρακτηριστικά, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) εκλαμβάνεται ως ο βασικός εκφραστής του φιλελευθερισμού στην Ελλάδα, ενώ, την ίδια στιγμή, ως φιλελεύθεροι ταυτοποιούνται το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και (ΕΛΚ) το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (CDU), δηλαδή φορείς εξ ορισμού ανήκοντες στον συντηρητικό (δεξιό) χώρο. Προς επίρρωση αυτής της σύγχυσης, η έρευνα δείχνει ότι η εκλογική βάση του κυβερνώντος κόμματος είναι η λιγότερο φιλελεύθερη στα κοινωνικά ζητήματα, καταδεικνύοντας ότι, και στην ελληνική περίπτωση, η ΝΔ είναι ένα παραδοσιακό συντηρητικό κόμμα, που προσομοιάζει περισσότερο στα ευρωπαϊκά κόμματα της κλασικής χριστιανοδημοκρατίας (εξάλλου η ΝΔ είναι μέλος του ΕΛΚ) και λιγότερο σε εκείνα του ευρωπαϊκού φιλελεύθερου κέντρου.
 
7. Τέλος, για πρώτη φορά εμφανίζεται σε δημοσκόπηση η φιλελεύθερη πολιτική νεολαία της χώρας, οι Ελεύθεροι Νέοι (Young Liberals Greece), στην ανοικτή ερώτηση για τη δημοτικότητα των φιλελεύθερων φορέων. Οι Ελεύθεροι Νέοι είναι μέλος της Ευρωομάδας φιλελεύθερων νεολαιών (LYMEC) και το δίκτυο τους καλύπτει όλη τη χώρα.
 
Πηγή: Capital.gr
 

google news iconΤο Social-Lib είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε άμεση ενημέρωση και πρόσβαση στην αρθρογραφία: Social-Lib.gr - Google News .

Έγραψαν Πρόσφατα

Κοινωνικός Φιλελευθερισμός

Το Social.lib είναι ένας δικτυακός τόπος συζήτησης και ανάδειξης των καθημερινών οικονομικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και πολιτικών ζητημάτων υπό το πρίσμα του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού.