Pin It

Το προβάδισμα που έχουν οι Πράσινοι σε όλες τις δημοσκοπήσεις έναντι των συντηρητικών είναι μια σημαντική στιγμή στη γερμανική πολιτική σκηνή. Και αυτό ίσως οφείλεται στο ανερχόμενο αστέρι τους, την Annalena Baerbock,  που θεωρείται φαβορί για να διαδεχθεί τη Μέρκελ στην καγκελαρία.

Άλλωστε, από τη Σκανδιναβία έως τη Νέα Ζηλανδία, οι νέες γυναίκες πολιτικοί έχουν αποδείξει ότι κάνουν εξαιρετική δουλειά στο υψηλότερο πολιτικό αξίωμα της χώρας τους. Για να ηρεμήσει κάποιους αμφισβητίες, η Ανναλένα Μπέρμποκ διαβεβαίωσε μάλιστα ότι, αν εκλεγεί καγκελάριος, θα αναλάβει πλήρως τη φροντίδα των δύο θυγατέρων τους ο σύζυγός της, που είναι διευθυντής σε ταχυδρομείο.

Μετά το 2017, οι Πράσινοι έχουν γίνει περισσότερο πραγματιστές. Από εκεί που ήταν ένα κόμμα με δύο αντιμέτωπα ρεύματα -τους fundis (ριζοσπάστες) και τους realos (πραγματιστές)- έχει γίνει ένα κίνημα με συνοχή και σταθερή ηγεσία. Ούτε οι Σοσιαλδημοκράτες ούτε οι Χριστιανοδημοκράτες καταφέρνουν να επικοινωνήσουν με αυτό το μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σώματος που δεν ενδιαφέρεται για τη διάκριση Δεξιάς και Αριστεράς. Οι Πράσινοι όμως μπορούν.

Μάλιστα, αν συνεχίσουν έτσι, μπορεί να γίνουν το νέο κόμμα του κέντρου που οι άλλοι έχουν πάψει να είναι.

Ποιo θα είναι όμως το οικονομικό πρόγραμμα των Πρασίνων που παραδοσιακά υπερασπιζόταν με πάθος το περιβάλλον, αν κερδίσει την εξουσία στις εκλογές του Σεπτεμβρίου;

1. Όποιο κόμμα κερδίσει τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να ανανεώσει το οικονομικό μοντέλο της μεγαλύτερης οικονομικής δύναμης της Ευρώπης, του οποίου το βιομηχανικό μοντέλο εξαγωγής κινδυνεύει να καταστεί άνευ αντικειμένου.
2. Το Πράσινο Κόμμα ήδη αναφέρει ότι θα αναθεωρήσει προς τα πάνω το όριο του χρέους της Γερμανίας, το οποίο εμποδίζει τις κυβερνήσεις να δανειστούν ώστε να επενδύσουν στην οικονομία. Νέα και φθηνά δάνεια θα επιτρέψουν μια πολύ μεγαλύτερη επένδυση στην πράσινη οικονομία, οπότε το κόμμα των Πρασίνων δεσμεύτηκε να δαπανήσει 500 δισεκατομμύρια ευρώ κατά την επόμενη δεκαετία για τον «κοινωνικοοικονομικό μετασχηματισμό» της οικονομίας.
3. Οι αυξημένες δαπάνες θα βοηθήσουν στη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στην ηλεκτρική ενέργεια. Αν δεν γίνουν η Γερμανία θα μπορούσε να δει έως και 400.000 θέσεις εργασίας να χάνονται μόνο στη Γερμανία την επόμενη δεκαετία. Έτσι, οι Πράσινοι υποσχέθηκαν ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας μέσω των ενεργειακών και ψηφιακών μεταβάσεων, ενώ ένας φόρος πλούτου και μια αύξηση 50% στις πληρωμές κοινωνικής πρόνοιας θα συμβάλει στη γεφύρωση των ανισοτήτων.
Έτσι θα ωθήσουν τη γερμανική βιομηχανία προς ένα μέλλον πράσινης ενέργειας .«Γιατί αυτός είναι και ο μόνος τρόπος για να παραμείνει η Γερμανία παγκόσμιος ηγέτης στην τεχνολογία».
4. Υπόσχονται ότι θα δημιουργηθούν νέα επιχειρηματικά κεφάλαια για την προώθηση της έρευνας και ανάπτυξης και την υποστήριξη καινοτόμων νεοσύστατων επιχειρήσεων. Βέβαια η αντίθεσή τους στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, ίσως φέρει τη Γερμανία σε μια νέα αντιπαράθεση με τους Ρώσους, που όμως δεν είναι σίγουρη.
5. Ως Πράσινοι θέλουν η Γερμανία να αναλάβει μια πιο φιλόδοξη δέσμευση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να επιδιώξει να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 70% αντί για 55% έως το 2030. Αυτό σημαίνει ότι ο φόρος άνθρακα, που εισήχθη τον Ιανουάριο, θα διπλασιαστεί έως το 2023, το οποίο είναι πιθανό να πλήξει σκληρά τις επιχειρήσεις και τους οδηγούς.
6. Επίσης, έχουν δεσμευτεί να αυξήσει τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όχι μόνο στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ υπόσχεται ότι οι χαμηλού εισοδήματος εργαζόμενοι θα δουν μείωση των λογαριασμών κοινής ωφέλειας.
Μέχρι το 2030 δεσμεύθηκαν να επιτρέψουν την είσοδο οχημάτων χωρίς εκπομπές (μόνο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα επιτρέπεται να ταξινομούνται) και θα στοχεύσουν να καταστούν περιττές οι πτήσεις μικρών αποστάσεων. Αντ 'αυτού, το κόμμα των Πρασίνων θα επιδιώξει να επεκτείνει σημαντικά τη σιδηροδρομική κυκλοφορία και να προωθήσει περισσότερο φιλικό προς το περιβάλλον τουρισμό.
7. Οι Πράσινοι αναφέρουν ότι το φιλόδοξο πρόγραμμα δαπανών του θα πληρωθεί επίσης με φόρο πλούτου 1% για περιουσιακά στοιχεία άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ. Οι φόροι εισοδήματος θα αυξηθούν επίσης για όσους κερδίζουν περισσότερα από 100.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου υψηλότερου ποσοστού 48% για εισοδήματα άνω των 250.000 ευρώ - από 42%, ενώ όσοι κερδίζουν μέσους μισθούς θα πρέπει να δουν μείωση των φόρων τους, λέει το κόμμα. Συγχρόνως, θα περιορίσουν ορισμένες απαλλαγές στις εταιρείες.
8. Ο νόμιμος ελάχιστος μισθός θα αυξηθεί από 9,40 € σε 12 €.
Το γερμανικό σύστημα ασφάλισης υγείας δύο βαθμίδων θα απλουστευθεί και τα άτομα με υψηλό εισόδημα που επιλέγουν ιδιωτική ασφάλιση ενδέχεται να χρειαστεί να πληρώσουν και για το σύστημα δημόσιας υγείας.
9. Ο νέος νόμος της γερμανικής αλυσίδας εφοδιασμού θα ενισχυθεί, υποχρεώνοντας τις επιχειρήσεις με περισσότερους από 1.000 εργαζομένους να συμμορφωθούν με τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά πρότυπα σε όλα τα στάδια της προσφοράς και της παραγωγής.
Τουλάχιστον το ένα τρίτο των θέσεων σε διοικητικά συμβούλια εισηγμένων εταιρειών πρέπει να συμπληρωθεί από γυναίκες.
Μια επέκταση της κυκλικής οικονομίας που ενθαρρύνει την επισκευή και την ανακύκλωση όλων των προϊόντων.
Θα δημιουργηθεί ένα δικαίωμα εργασίας από το σπίτι και οι εργαζόμενοι θα μπορούν να μειώσουν τις ώρες τους από 40 σε 30.

 

google news iconΤο Social-Lib είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε άμεση ενημέρωση και πρόσβαση στην αρθρογραφία: Social-Lib.gr - Google News .

Έγραψαν Πρόσφατα

Κοινωνικός Φιλελευθερισμός

Το Social.lib είναι ένας δικτυακός τόπος συζήτησης και ανάδειξης των καθημερινών οικονομικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και πολιτικών ζητημάτων υπό το πρίσμα του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού.