Pin It

Ο Αλβέρτος Αϊνστάϊν κάποτε είπε οτι στη μέση κάθε κρίσης υπάρχει μία μεγάλη ευκαιρία. Σε αυτό το κείμενο θα ήθελα να επισημάνω την μεγάλη ευκαιρία που παρουσιάζεται στην Ελλάδα με την κρίση του κοροναϊού.  Εχουν γραφτεί πολλά σχετικά με το αναπτυξιακό πρόβλημα της Ελλάδας και τα εμπόδια που υπάρχουν στην αλλαγή πολλών κακώς κειμένων. Για παράδειγμα όλοι παραδέχονται οτι ο δημόσιος τομέας έχει γίνει αντικείμενο κομματικής εκμετάλλευσης, με αναξιοκρατικούς και αχρείαστους κομματικούς διορισμούς που έχουν φουσκώσει τις δημόσιες δαπάνες.

 

Επίσης είναι γνωστό οτι η δυσκαμψία και αναποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης καθώς και η όποια διαφθορά υπάρχει στις συναλλαγές των πολιτών με το δημόσιο, οφείλονται σε αναξιοκρατικούς διορισμούς και προαγωγές.

Με την ίδια λογική οι κανόνες και μηχανισμοί της δημόσιας διοίκησης έχουν διαμορφωθεί έτσι ώστε να επιδέχονται παρεμβάσεις από κομματικούς παράγοντες και έτσι να διαιωνίζουν το πελατειακό κράτος.

Τα προβλήματα αυτά έχουν διαχυθεί στην Ελληνική οικονομία και κοινωνία και έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα αναξιοκρατίας, που απογοητεύει ένα μεγάλο μέρος των πολύ ικανών και δημιουργικών νέων που υπάρχουν στην Ελλάδα, πολλοί από τους οποίους καταφεύγουν στο εξωτερικό γιά να αξιοποιήσουν τις ικανότητές τους,

Επίσης έχουν διαμορφώσει ένα κλίμα δυσπιστίας και αναξιοπιστίας όλων των Ελλήνων προς οποιαδήποτε άποψη λογική ή μη που ακούγεται από τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και τον τύπο. Το κλίμα αυτό της αναξιοπιστίας εκμεταλλεύονται τα κόμματα της οποιασδήποτε αντιπολίτευσης γιά να προωθήσουν απόψεις και θέσεις που αρκεί να είναι αντίθετες με τις κυβερνητικές άσχετο αν είναι σωστές οι τελευταίες ή όχι.

Τους τελευταίους μήνες όμως έχουμε δεί κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί. Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, ασχέτα με την κομματική τους τοποθέτηση, ακούν προσεκτικά και πιστεύουν αυτά τα οποία λέει κάθε μέρα ο καθηγητής λοιμωξιολόγος κος Σωτήρης Τσιόδρας, και ο υφυπουργός κος Νίκος Χαρδαλιάς. Επίσης είναι γεγονός οτι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων έχουν αποδεχτεί και τα συνιστώμενα μέτρα, χωρίς πολλές αντιρρήσεις. Σε μία πρόσφατη μάλιστα δειγματοληψία που είδα στην τηλεόραση, αναφέρθηκε οτι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (πάνω από 80%) , ανεξάρτητα κομματικής τοποθέτησης, θεωρεί τα μέτρα σωστά.

Κανένας σχεδόν δεν αμφισβητεί την εγκυρότητα των ειδικών που μας πληροφορούν κάθε ημέρα.

Το αναπάντεχο και λογικό ερώτημα είναι σε τι οφείλεται αυτή η γενική αποδοχή των συστάσεων και μέτρων που επιβλήθηκαν, καθώς και η αξιοπιστία, σε μία κυβέρνηση “κακής δεξιάς”, και μάλιστα σε μία χώρα οπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι καχύποπτοι, επιφυλακτικοί και δύσπιστοι; Κατά την γνώμη μου αυτό οφείλεται στο οτι η αντιμετώπιση της κρίσης έχει γίνει αντικειμενικά χωρίς κομματικά κριτήρια και προτιμήσεις, και βασισμένη επιμελώς στους καλύτερους σχετικούς και ειδικούς επιστήμονες που διαθέτουμε (και έχουμε ευτυχώς αρκετούς). Από όλους νομίζω είναι παραδεκτό οτι και η ενημέρωση αλλά και οι συστάσεις που γίνονται δεν έχουν κομματικό χαρακτήρα, αλλά μόνο ένα χαρακτήρα οφέλους προς όλους.

Αυτή η απρόσμενη αξιοπιστία και η καθολική αποδοχή και παραδοχή είναι πρωτόγνωρες γιά την Ελλάδα, και είναι τα βασικά στοιχεία της ευκαιρίας που μας παρουσιάζει η κρίση.

Τα συστατικά της επιτυχίας της αντιμετώπισης της κρίσης είναι νομίζω προφανή. Πρώτον η θεμελίωση της τεχνικής αντιμετώπισης της κρίσης στο επιστημονικό δυναμικό της χώρας, και των έγκυρων Ελλήνων επιστημόνων της διασποράς (πολλοί από τους οποίους θέλουν και χαίρονται να βοηθήσουν την χώρα προέλευσής τους). Δεύτερον η σταθερή και πολύ προσιτή ενημέρωση του κοινού με τρόπο που δεν δημιουργεί ερωτήματα. Χαρακτηριστικό αυτής της προσέγγισης είναι η απάντηση των αρμοδίων σε ότι ερωτήματα έχουν οι πολίτες και μέσω αυτών οι δημοσιογράφοι. Τρίτον και εξίσου σημαντικό είναι η μή κομματική αντιμετώπιση της κρίσης, έτσι ώστε ο πολίτης να γνωρίζει οτι όποια μέτρα λαμβάνονται έχουν σαν αντικείμενο το συνολικό κοινωνικό όφελος.

Επειδή η αντιμετώπιση της κρίσης έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ώς πολύ αποδοτική και σωστή, και η χώρα μας έχει γίνει γιά πρώτη φορά στον παγκόσμιο έγκυρο τύπο (πχ. από τους New York Times) αντικείμενο εγκωμίων από όλους όσους παλιά μας κατηγορούσαν σαν καταφερτζηδες και αναξιόπιστους, πράγμα βέβαια που μας κάνει όλους υπερήφανους, είναι απαραίτητο να συνεχιστεί αυτή η υπερκομματική λογική στην αντιμετώπιση των πολλών και δύσκολών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας, ανεξάρτητα από το ποιός θα αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας στο μέλλον.


google news iconΤο Social-Lib είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε άμεση ενημέρωση και πρόσβαση στην αρθρογραφία: Social-Lib.gr - Google News .

Έγραψαν Πρόσφατα

Κοινωνικός Φιλελευθερισμός

Το Social.lib είναι ένας δικτυακός τόπος συζήτησης και ανάδειξης των καθημερινών οικονομικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και πολιτικών ζητημάτων υπό το πρίσμα του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού.