Pin It

Αξιότιμη κυρία Φώφη Γεννηματά
Αξιότιμε κύριε Κυριάκο Μητσοτάκη
Αξιότιμε κύριε Αλέξη Τσίπρα

Απευθυνόμαστε σε σας μόνο από τους αρχηγούς κομμάτων του Εθνικού Κοινοβουλίου, λυπούμαστε αλλά το θεωρήσαμε μάταιο να απευθυνθούμε και στους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς και αυτό είναι ένα από τα προβλήματα της χώρας.
Ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων είναι εγκλωβισμένο σε κόμματα που στρατηγικά αντιπαλεύονται το πολίτευμά μας, την αντιπροσωπευτική δημοκρατία.
Ένα άλλο τμήμα μικρότερο, αλλά όχι μικρό, είναι εγκλωβισμένο σε πολιτικούς χώρους που, κατά την άποψή μας, προσβάλλουν την έννοια της πολιτικής.
Σας γράφουμε γιατί πιστεύουμε πως η χώρα βρίσκεται πάλι στα βαθιά. Έχουμε καθαρή εικόνα της κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε και ξέρουμε καλά πως θα πονέσουμε πολύ μέχρι να βρούμε ξανά τον βηματισμό μας.
Εδώ είναι που πρέπει να ανταποκριθούμε όλοι στις ευθύνες μας, πολίτες, πολιτεία, πολιτικό προσωπικό.
Δεν γράφουμε για να σας κρίνουμε, για να ασκήσουμε επιρροή ή για να εμπορευθούμε αγανάκτηση και θυμό.
Γράφουμε για να ακουστούμε.

Η πανδημία πήρε ζωές, μέχρι να φύγει θα πάρει περισσότερες και όχι μόνο ζωές. Το ξέρουμε.
Τις απώλειες και το μέγεθός τους τότε θα τις μετρήσουμε και δεν θα είναι μικρές. Το ξέρουμε και αυτό.
Χρειάζεται πολλά να γίνουν, να σηκώσουμε μανίκια και να δουλέψουμε σκληρά και μεθοδικά για να τα καταφέρουμε. Το έχουμε αντιληφθεί.
Μας κάνει να απορούμε -δεν σας κρύβουμε- η Κυβέρνηση, όταν υποστηρίζει πως θα βγούμε πιο δυνατοί από αυτή την τραγωδία και η Αντιπολίτευση που κρίνει πως υπάρχουν περιθώρια για δυναμικές κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις.
Πώς φτάσαμε πάλι ως εδώ;
Να συμφωνήσουμε πως είναι η πανδημία, είναι η κρίση που προηγήθηκε, είναι και η κρίση που έφερε η κρίση.
Είναι όμως και κάτι πριν από αυτά και διαχρονικό.
Είναι που εμείς οι πολίτες φερθήκαμε και ακόμα φερόμαστε στη χώρα σαν να είμαστε κατακτητές της και οι κυβερνήτες μας φερθήκανε και φέρονται σαν να είναι ιδιοκτήτες της.

Αξιότιμη Κυρία, αξιότιμοι Κύριοι

Όλοι εμείς που υπογράφουμε αυτήν την επιστολή πρέπει να ξέρετε ότι δεν ταυτιζόμαστε πολιτικά, δεν είναι η πολιτική μας ταύτιση που μας έκανε να συμφωνήσουμε στο περιεχόμενο αυτής της επιστολής, είναι η κοινή μας αγωνία που μας ένωσε.
Αγωνία γιατί όλοι εμείς πιστεύουμε πως, μετά από 12 χρόνια κρίσης, είμαστε ακόμα στην αρχή, γιατί ξέρουμε ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας και εμείς είμαστε … κουρασμένοι … καταπονημένοι … σχεδόν χωρίς δυνάμεις, κινδυνεύουμε να παραιτηθούμε .. να εγκαταλείψουμε.
Και ενώ έτσι πιστεύουμε πως έχουν τα πράγματα, έκπληκτοι και ανήσυχοι σας παρακολουθούμε στον δημόσιο διάλογο, εσάς τους ίδιους, τους βουλευτές σας, τα στελέχη των κομμάτων σας. Παραφέρεστε, συγκρούεστε με κάθε ευκαιρία, συναγωνίζεστε σε έλλειψη τεκμηριωμένων απόψεων και κοστολογημένων προτάσεων, απεραντολογείτε άνευ ουσίας στις συνεδριάσεις της Βουλής.
Ας είμαστε ειλικρινείς.
Έχετε πλήρη εικόνα της πραγματικής κατάστασης της χώρας και ευχόμαστε να μη περνάει στιγμή που δε νιώθετε βαριές τις ευθύνες που σας έχουν ανατεθεί και έχετε αναλάβει.
Για χάρη της συζήτησής μας μόνο ας συνοψίσουμε λίγες από αυτές.
Η ζωή μας, η ζωή των παιδιών μας, η ζωή των παιδιών των παιδιών μας … εξαρτάται από τις δικές σας αποφάσεις από τις δικές σας επιλογές.
Αλλά αυτό δεν είναι το πιο σημαντικό.
Η χώρα μας, η πατρίδα μας, ναι αυτή η αρχέγονη σχεδόν έννοια που τόσο χαμηλά έχουμε πέσει ώστε να ντρεπόμαστε να την επικαλεστούμε και αυτή λοιπόν απ' τις δικές σας επιλογές εξαρτάται.
Έτσι έχουν τα πράγματα και ξέρουμε καλά πως για να ξεπεραστεί αυτή η κρίσιμη κατάσταση χρειάζεται να αναλωθεί τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο. Θέλουμε λοιπόν να μας διαβεβαιώσετε ότι το διαθέτετε το κεφάλαιο αυτό ή ότι θα φροντίσετε να σχηματιστεί και πως σε κάθε περίπτωση προτίθεστε να το εξαντλήσετε για τη σωτηρία της χώρας .
Τον τρόπο για να επιτευχθεί αυτό εσείς θα τον βρείτε, αυτό που εμείς υποστηρίζουμε είναι ότι στην κατάσταση που την φέραμε πρέπει όλοι να ψάξουμε αυτά που μας ενώνουν πρώτα, όχι αυτά που μας χωρίζουν, εμείς ήδη το επιχειρούμε με την επιστολή μας αυτή.
Σε αυτό το πλαίσιο όλοι εμείς που υπογράφουμε την επιστολή αυτή, άλλοι αριστεροί, άλλοι κεντρώοι, άλλοι δεξιοί, θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι παρά την εξάντλησή μας, είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε και με δικές μας θυσίες, στην κοινή προσπάθεια για τη σωτηρία της χώρας.
Με μία όμως προϋπόθεση.
Πείτε μας επιτέλους την αλήθεια, περιγράψτε μας την πραγματική κατάσταση της χώρας, πείτε μας τα σχέδιά σας για το αύριο, όχι άλλες ψεύτικες υποσχέσεις όχι άλλο εμπόριο ελπίδας.
Πείτε μας την αλήθεια.
Έτσι θα σας εμπιστευθούμε.
Κλείνοντας την επιστολή μας αυτή, επιθυμούμε να σας διαμηνύσουμε να έχετε πάντα κατά νου, όταν παίρνετε αποφάσεις που μας αφορούν, πως όλοι εμείς δεν φοβόμαστε να ζήσουμε με λιγότερα χρήματα, δεν αντέχουμε όμως να ζήσουμε με λιγότερη Δημοκρατία, λιγότερο Πολιτισμό, λιγότερη Αξιοπρέπεια.

Με εκτίμηση

Υ.Γ.
Δεν ξέρουμε αν με αυτά που σας γράφουμε καταφέρουμε να σας πείσουμε να σκέφτεστε και να πράττετε διαφορετικά … το ελπίζουμε.
Ξέρουμε όμως ότι ικανοποιούμε την ανάγκη μας να φερόμαστε ως πολίτες της χώρας, ότι υπηρετούμε την προσπάθειά μας να εξελιχθούμε σε πολίτες της Ελλάδας.
Ξέρουμε πως το κάναμε για να ελπίζουμε … να ελπίζουμε πως κάποτε θα κοιτάζουμε ξανά τα παιδιά μας στα μάτια.

Πρώτη δημοσίευση: Αθμόνιον Βήμα

*Ο Σταύρος Μ. Θεοδωράκης είναι μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της εΜεις, πολιτικής κίνησης κοινωνικού φιλελευθερισμού.


google news iconΤο Social-Lib είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε άμεση ενημέρωση και πρόσβαση στην αρθρογραφία: Social-Lib.gr - Google News .

Έγραψαν Πρόσφατα

Κοινωνικός Φιλελευθερισμός

Το Social.lib είναι ένας δικτυακός τόπος συζήτησης και ανάδειξης των καθημερινών οικονομικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και πολιτικών ζητημάτων υπό το πρίσμα του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού.