Pin It

Τα χρόνια του μνημονίου επέφεραν τη διάλυση του χώρου του Κέντρου και την επικράτηση δύο πόλων εξουσίας. Ταυτόχρονα, οι ραγδαίες αλλαγές σε τεχνολογικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο έχουν αφήσει τα κόμματα πίσω.

 

Προσπαθούν με παλιές μεθόδους να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις. Τα δεδομένα αυτά υποχρεώνουν κοινωνία και πολίτες να μπουν στη διαδικασία να εμπνευστούν ξανά το Κέντρο. Με τρόπο ανατρεπτικό για την πολιτική. 

Αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε στην πολιτική κίνηση «εΜείς». Ανατροπή είναι να προτάσσεις το γενικό συμφέρον πέρα και πάνω από ιδεοληψίες και ιδιοτέλειες, ώστε να βρίσκεις λύσεις που να αγγίζουν την πραγματική ζωή του πολίτη.

Αυτό σημαίνει ότι σκέφτεσαι και λειτουργείς πρώτα ως πολίτης.

Ανατροπή στον τρόπο συμμετοχής στην πολιτική; Ναι. Δημιουργία πολιτικής κίνησης και στη συνέχεια κόμματος από τη βάση των πολιτών και όχι το αντίθετο, που έχετε συνηθίσει. Συντονιστής της κίνησης είναι κάποιος Λαρισαίος καθηγητής και όχι κάποιος Αθηναίος πολιτικός.

Ναι, ξεκινήσαμε από το μηδέν. Χωρίς εξαρτήσεις από κανένα. Άνθρωποι της διπλανής πόρτας, χωρίς φίρμες ανάμεσά μας. Για τον λόγο αυτό διαλέξαμε το όνομα «εΜείς». Ζούμε από την αρχή την κάθε δυσκολία, την κάθε πρόκληση… και χαιρόμαστε με αυτό που δημιουργούμε.

Η ιδιότητα του σκεπτόμενου και ανήσυχου πολίτη, -όχι του επαγγελματία της πολιτικής- η ενσυναίσθηση που απαιτείται για να ασχοληθείς με την πολιτική, οι αξίες που πρεσβεύεις στην καθημερινή κοινωνική και επαγγελματική σου ζωή, είναι ο ένας άξονας που μας έφερε κοντά. Πιστεύουμε ότι αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι πολύ μεγαλύτερο από προσωπικές επιδιώξεις ή τακτικές. Από εγωισμούς και ματαιοδοξίες.

Ο δεύτερος άξονας που ασπαζόμαστε στους «εΜείς» είναι οι πολιτικές.

Διαπνεόμαστε από τις αρχές και τις αξίες του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού, της ιδεολογίας που:

  • στο πολιτικό πεδίο υποστηρίζει και διασφαλίζει την πλήρη ελευθερία του ατόμου να δρα συλλογικά και το δικαίωμά του στην ιδιοκτησία και στην εργασία, που προτάσσει μια κοινωνία ανοιχτή, προοδευτική, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στη διαφορετικότητα.
  • στο κοινωνικό πεδίο εξισορροπεί την ατομική ελευθερία με την κοινωνική αλληλεγγύη και διασφαλίζει την κοινωνική δικαιοσύνη.

Επιθυμία μας είναι να δώσουμε ένα άλλο παράδειγμα πολιτικής. Στόχος μας είναι να έχουμε ουσιαστική παρέμβαση στα πολιτικά δρώμενα, πράγμα που σημαίνει να γίνουμε κόμμα. Ναι, θέλει αρκετή τρέλα και τόλμη για να το λες. Τι νόημα όμως θα είχε η ζωή αν δεν τολμάς, αν δεν ρισκάρεις για τα πιστεύω σου; Αν δεν προσπαθείς να δημιουργήσεις κάτι νέο από την αρχή; Ζητάμε από τους νέους να γίνουν οι δημιουργοί του μέλλοντος και εμείς μένουμε απαθείς. Ναι, θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο κόμμα του 21ου αιώνα που αρμόζει στους νέους μας. Τους νέους που καινοτομούν, που ρισκάρουν, που διεκδικούν ίσες ευκαιρίες, που θέλουν μια Δημόσια Διοίκηση ακομμάτιστη, λειτουργική που ρυθμίζει την αγορά και διευκολύνει την καινοτομία. Μακριά από τις ιδεολογικές αγκυλώσεις του προηγούμενου αιώνα και τις παθογένειες που κληροδότησε στα κόμματα.

Από τις πρώτες μας δουλειές ήταν να οργανώσουμε τη λειτουργία μας στη βάση της συλλογικότητας, διαφάνειας, αποτελεσματικότητας.

Προωθούμε συχνά εσωτερικά δημοψηφίσματα πάνω σε κρίσιμα θέματα, διοργανώνουμε τις εκλογές των οργάνων μας με ηλεκτρονική ψηφοφορία. Μέσα από μια τέτοια διαδικασία που υποστηρίχτηκε επιστημονικά από ειδικούς, επιλέξαμε το όνομα του κόμματος που έχουμε ως στόχο να δημιουργήσουμε. Το όνομα αυτό είναι: #Μετά και συμβολίζει τη Μετάβαση σε μια νέα αντίληψη για την πολιτική. Δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στην ανάδειξη νέων στελεχών και οραματιζόμαστε να γίνουν οι σύγχρονοι πολιτικοί του 21ου αιώνα.

Επεξεργαζόμαστε τις θέσεις και τις παρεμβάσεις μας στο πλαίσιο των θεματικών Ομάδων Πολιτικής, που έχουν μέλη διάσπαρτα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και συνεδριάζουν διαδικτυακά.

Οι ΟΠ αποτελούνται από μέλη, φίλους αλλά και τρίτους, εξωτερικούς εμπειρογνώμονες με ιδιαίτερες γνώσεις σε θεματικά αντικείμενα. Για την ομογενοποίηση των απόψεων και των πολιτικών, οι θέσεις αυτές παρουσιάζονται και συζητιούνται σε τηλεσυνεδριάσεις του Κεντρικού Συμβουλίου. Είμαστε ανοικτοί και καλούμε όποιον επιθυμεί να δηλώσει ενδιαφέρον ώστε να συμβάλει στη διαμόρφωση των θέσεών μας.
Για τη διακίνηση και διαβούλευση των ιδεών μας δημιουργήσαμε και υποστηρίζουμε την ιστοσελίδα ενημέρωσης και προβληματισμού για θέματα Κοινωνικού Φιλελευθερισμού social-lib.gr, καθώς και τη συνδεδεμένη σελίδα facebook, social-lib.gr. Είναι ανοιχτοί χώροι συζήτησης, σχολιασμού, ανταλλαγής απόψεων και όχι κομματικοί. Ο κομματικός ηλεκτρονικός χώρος βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας.

Εκτιμούμε ότι μέσα στο φθινόπωρο θα έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία των βασικών μας θέσεων, οπότε και θα ξεκινήσουν ενέργειες επικοινωνίας και ενημέρωσης στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το ανοικτό μας συνέδριο.

Η ημερομηνία διεξαγωγής του ιδρυτικού συνεδρίου του νέου κόμματος που επιδιώκουμε να ιδρύσουμε με το όνομα #ΜΕΤΑ δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί αυτήν την εποχή, όσο η κοινωνική κατάσταση (και όχι η πολιτική) παραμένει ρευστή λόγω πανδημίας και δεν προσφέρεται για τη  διεξαγωγή πολιτικού διαλόγου στην έκταση που χρειάζεται. Αν θέλουμε πάντως να κάνουμε μια πρόχειρη εκτίμηση, θα το τοποθετούσαμε σε ένα χρόνο περίπου από τώρα.

Δημήτρης Σακατζής
Συντονιστής της Πολιτικής Κίνησης Κοινωνικού Φιλελευθερισμού «εΜείς».

 


google news iconΤο Social-Lib είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε άμεση ενημέρωση και πρόσβαση στην αρθρογραφία: Social-Lib.gr - Google News .

Έγραψαν Πρόσφατα

Κοινωνικός Φιλελευθερισμός

Το Social.lib είναι ένας δικτυακός τόπος συζήτησης και ανάδειξης των καθημερινών οικονομικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και πολιτικών ζητημάτων υπό το πρίσμα του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού.